Στη Βουλή… έφθασαν τα προβλήματα λειτουργίας και οι ελλείψεις προσωπικού στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης και το “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, καθώς με σχετική επερώτησή τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, ζητούν να ενημερωθούν για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Νοσοκομεία της περιοχής.
Οι Βουλευτές μιλούν για “οριακή κατάσταση” στη λειτουργία των Νοσοκομείων και αναλυτικά στη σχετική ερώτησή τους, αναφέρουν τα εξής:
“Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, το οποίο καθημερινά αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σε αυτό το Νοσοκομείο, είναι αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και στον τομέα της Υγείας. Πολιτικής που ακολουθήθηκε από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης δεν είναι καινούρια. Εδώ και αρκετό καιρό κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Παθολογική, Καρδιολογική, Ορθοπεδική, Γυναικολογική-Μαιευτική και μέχρι πρότινος και η Παιδιατρική (η οποία πλέον δεν εφημερεύει τις πρώτες 5-6 εφημερίες το μήνα) λειτουργούν με τις εφημερίες των γιατρών του μόνιμου προσωπικού, να ξεπερνούν το προβλεπόμενο, επιτρεπτό όριο εφημεριών. Ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά που προκύπτουν καλύπτονται περιστασιακά είτε με επικουρικούς γιατρούς, είτε από γιατρούς που εργάζονται με δελτίο παροχής.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το Μικροβιολογικό τμήμα του λειτουργεί μόνο με δύο βιοπαθολόγους, η Χειρουργική με τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερεις ειδικευόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας. Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί με τρεις ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο», ενώ η θητεία του επικουρικού γιατρού θα λήξει σύντομα.
Αντίστοιχα η Παθολογική κλινική στελεχώνεται με τέσσερις ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός, η ΩΡΛ κλινική με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, η Γυναικολογική με δύο γιατρούς του ΕΣΥ και δύο ιδιώτες που προσλήφθηκαν με «μπλοκάκι», ενώ η Ορθοπεδική Κλινική θα παραμείνει κλειστή για κάποιες μέρες, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.
Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής με δελτίο παροχής υπηρεσιών, παραμένουν εδώ και έξι μήνες απλήρωτοι. Επιπλέον, και το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, βιώνουν εξαντλητικά ωράρια, χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι είναι τεράστιος ο αριθμός των οφειλόμενων ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι τομείς της καθαριότητας και σίτισης, με αφορμή την έλλειψη προσωπικού, έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους
Με βάση τα παραπάνω και παρά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων να επιτελέσουν το έργο τους, η λειτουργία του Νοσοκομείου μόνο ως επικίνδυνη για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και του ίδιου προσωπικού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.
- Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για τη συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμισης των κλινικών και των Μονάδων του καθώς και για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.
- Να υπάρξει άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο προσωπικό του Νοσοκομείου
- Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι”.