Κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, όλοι βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, με μέτρα και περιορισμούς, ενώ για πρώτη φορά μπήκε στη ζωή μας επιτακτικά η χρήση της μάσκας. Η μάσκα μας προστάτεψε από την επιθετική κι επικίνδυνη μορφή του κορωνοϊού, αλλά κι από όλες τις ιώσεις που εμφανίζονται από το φθινόπωρο και διαρκούν μέχρι τα μέσα της άνοιξης περίπου. Η προστασία όμως αυτή, οδήγησε το ανοσοποιητικό μας στο να ατονήσει, να χαλαρώσουν οι άμυνές του, όπως μας είπε ο γιατρός – παθολόγος κ. Στέργιος Τζιμίκας. Έτσι φέτος, που είμαστε πιο χαλαροί με την χρήση της μάσκας, είμαστε πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις που ήδη κυκλοφορούν.
Ο κόσμος συχνά μπερδεύει το κρύωμα με την γρίπη. Στο κρύωμα τα συμπτώματα είναι: βήχας, πονόλαιμος, μπούκωμα στη μύτη, αίσθημα κακουχίας και πυρετός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 400 είδη ιών του αναπνευστικού με ήπια συνήθως συμπτώματα, τα οποία διαρκούν 3-4 μέρες. Για την ανάπτυξή τους βοηθούν οι κλιματολογικές συνθήκες.
Υπάρχουν και τρεις (3) τύποι γρίπης (Α’, Β’, Γ’) με πολλές υποκατηγορίες. Οι ιοί της γρίπης σε ομάδες υψηλού κινδύνου – τις ευπαθείς ομάδες- μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τη ζωή τους. Αυτός ο κόσμος θα πρέπει να προστατευθεί.
Η προστασία για τους ιούς της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προεξοφλεί ότι δεν θα νοσήσει κάποιος, αλλά ότι η νόσηση θα είναι πολύ πιο ήπια από το αν ήταν ακάλυπτος. Γι’ αυτό όσοι ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου, θα πρέπει να εμβολιαστούν για την προστασία τους. Βέβαια, όπως μας ανέφερε ο κ. Τζιμίκας, αν άντεχε οικονομικά το κράτος , θα έπρεπε ο εμβολιασμός για την γρίπη να διευρυνθεί στον πληθυσμό εντάσσοντας παιδιά, νέους και μεσήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Στο θέμα της μάσκας ο κ. Τζιμίκας δήλωσε ότι ήταν κάθετος στη χρήση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν το πιο δυνατό όπλο των ανθρώπων για την προστασία τους μαζί με το εμβόλιο. Όπως μας εξήγησε, όταν εμφανίζεται ένας ιός στη γη, στην αρχική του φάση είναι πολύ επιθετικός, όπως ο κορωνοϊός, καταστρέφοντας ή χτυπώντας πολλά ανθρώπινα όργανα. Οι ιοί όμως για να διατηρηθούν χρειάζονται ένα ξενιστή και σε αυτή την περίπτωση ήταν ο άνθρωπος. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός γίνεται πιο φιλικός προς τον άνθρωπο, δημιουργώντας μεταλλάξεις που αυξάνουν τις αντοχές του ξενιστή – ανθρώπου. Σιγά – σιγά λοιπόν θα δούμε την εξασθένιση του ιού και σε λίγα χρόνια θα είναι ένας απλός ιός, όπως και πολλοί άλλοι. Βέβαια, οι άνθρωποι που ανήκουν στις υψηλές ομάδες κινδύνου, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, να φορούν τις μάσκες τους σε κλειστούς χώρους και με συνωστισμό, γιατί μπορεί ο ιός να εξασθενεί, πάλι όμως δημιουργεί κακουχία στον οργανισμό και μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα νοσήματα.