Για ανησυχητικά στοιχεία τα οποία η ομάδα του ερευνά όλο αυτό το διάστημα, αλλά χωρίς να πει ξεκάθαρα για το επίπεδο επικινδυνότητας, έκανε λόγο ο καθηγητής Στέργιος Μητούλης, μιλώντας σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Μητούλης αναφέρθηκε σε κατασκευαστική ιδιαιτερότητα της γέφυρας, ανέλυσε τις μεθόδους του Μοράντι(μελετητή της γέφυρας) τονίζοντας πως ίσως να μην γνώριζε τότε πολλά από τα δεδομένα εκείνη την εποχή, ενώ χαρακτήρισε κάποια τμήματά ευρισκόμενα σε καταπληκτική κατάσταση: «Είναι σαν να κατασκευάστηκαν πριν λίγα χρόνια», είπε.
Παράλληλα στάθηκε σε μικρές αστοχίες που ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά ερευνώνται, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μικρές ή μεγάλες μετακινήσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καταρρεύσεις.
«Γενικώς οι γέφυρες καταρρέουν γιατί δεν έχουν δεύτερη γραμμή άμυνας. Αν χάσεις δοκό έχεις απώλεια καταστρώματος. Όταν οπτικώς οι μετακινήσεις είναι μεγάλες, ένας επιστήμονας έχει υποχρέωση να πει τη γνώμη του. Το ανησυχητικό, χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος είναι οι κατακόρυφες μετακινήσεις των προβόλων, τις μετρήσαμε, τις διασταυρώνουμε, ξέρουμε την κλίμακα και το μέγεθος το μετακινήσεων. Υπάρχει θέμα που πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω. Το Σάββατο βρήκαμε και κάτι άλλο, που ίσως να είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να ερευνήσουμε. Είναι πιθανώς κάποια στροφή των κολόνων. Μικρή μεγάλη θα πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω»
Ζήσης Πιτσιάβας