Μεγάλη αναδουλειά έχει ενσκήψει αυτή την εβδομάδα στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής με το κλείσιμο των τραπεζών, αφού όπως καταγράφει ρεπορτάζ του «Π», ο κόσμος τρομοκρατήθηκε και αγοράζει πλέον μονάχα τα απολύτως αναγκαία. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι χθες Παρασκευή μεταξύ 12-1 το μεσημέρι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης της Πτολεμαΐδας ήταν άδειοι.
«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση αυτή την εβδομάδα στα μαγαζιά. Όχι δηλαδή ότι ήταν και πολύ καλύτερα τα πράγματα το προηγούμενο διάστημα, αλλά επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα η κατάσταση και είναι λογικό. Δεν υπάρχει και ρευστό στον κόσμο», δήλωσε στον «Π» ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών οικιακής χρήσης και δώρων.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα καταστήματα ειδών ένδυσης, όπως δήλωσε άλλη καταστηματάρχης που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο εμπορικό κέντρο της πόλης: «είναι πολύ σπασμένη η κίνηση. Και πριν δεν υπήρχε αυξημένη κίνηση αλλά αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα είναι ελάχιστη.»
«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση αυτή την εβδομάδα στα μαγαζιά. Όχι δηλαδή ότι είχε το προηγούμενο διάστημα πολλή δουλειά, αλλά κάτι είχε. Το τελευταίο διάστημα σταμάτησε λόγω του κλεισίματος των τραπεζών γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αλλά δεν βοήθησε και ο καιρός με τις βροχές», δήλωσε άλλη καταστηματάρχης ειδών ένδυσης. Σχολίασε μάλιστα ότι «γι’ αυτή τη στάση του κόσμου φταίει και η προπαγάνδα των τελευταίων ημερών», αλλά και «γιατί δεν αγαπάμε την Ελλάδα.»
Αντίστοιχη εικόνα έδωσε κι άλλη έμπορος της Πτολεμαΐδας. «Υπάρχει μέρα με μηδενικό τζίρο. Και είναι λογικό να μην υπάρχει κίνηση στα μαγαζιά γιατί ο κόσμος είναι σε μια κατάσταση που δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Όχι ότι η κατάσταση πριν ήταν καλύτερη, αλλά τώρα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της.» Συμπλήρωσε δε ότι «δεν υπάρχει ζωή για μας τους καταστηματάρχες, γιατί εμείς ζούμε από τους εργαζόμενους που υπάρχουν στην πόλη κι ενώ δεν είχαν ούτως ή άλλως πολλά λεφτά στους τσέπη τους τώρα φοβούνται ότι μπορεί να μην έχουν ούτε για ψωμί αύριο.» Πρέπει, πρόσθεσε, «να δώσει ο κόσμος μια μούτζα και στη μια και στην άλλη πλευρά. Πρέπει να ξυπνήσουμε κι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι αυτή ζωή για μας. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι με χρέη προς το δημόσιο, με χρέη προς τις τράπεζες όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.»
«Έχει πεθάνει η αγορά από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες», ανέφερε ένας έμπορος με κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και σημείωσε: «είναι λογικό, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα, να μην σκέφτεται να προβεί στην αγορά καταψύκτη ή τηλεόρασης. Αλλά και τα άλλα εμπορικά δεν έχουν κίνηση. Τα μόνα μαγαζιά που δουλεύουν είναι οι καφετερίες.»
Ακόμη και σε καταστήματα ψιλικών και τσιγάρων έχει μειωθεί δραματικά η κίνηση, δήλωσε ιδιοκτήτρια ψιλικατζίδικου- γαλακτοπωλείου και ειδών καπνοπωλείου. «Από την Κυριακή μειώθηκε η κίνηση ακόμα και σ’ εμάς, στο μισό τουλάχιστον. Ο κόσμος μείωσε ακόμα και την αγορά τσιγάρων. Έκοψε ακόμα και το να αγοράζει σοκολάτες και τσίχλες, αγοράζει μόνο το γάλα της οικογένειας.»
Εξαίρεση αποτελούν ωστόσο τα καταστήματα ειδών διατροφής, όπως δήλωσε ιδιοκτήτρια παντοπωλείου. «Σ’ εμάς, σε αντίθεση με άλλα καταστήματα που δεν κουνιέται φύλλο, υπάρχει δουλειά. Υπάρχει μάλιστα και μια αύξηση της κίνησης κι αυτό λόγω του φόβου του κόσμου για τις επόμενες ημέρες. Με αυτά τα λίγα χρήματα που παίρνουν από τις τράπεζες προσπαθούν να παίρνουν τα απαραίτητα για να μην ξεμείνουν από τρόφιμα. Ρύζι, φασόλια, φακές, λάδια και μακαρόνια.» Σημείωσε ωστόσο ότι «επειδή τα τεφτέρια στα μπακάλικα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν φανεί γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα ψώνια του προηγούμενου μήνα. Οπότε χάσαμε τους σίγουρους πελάτες που ψώνιζαν επί πιστώσει αλλά αυξήθηκε η κίνηση από αυτούς που πληρώνουν τοις μετρητοίς.” Το περίεργο όμως, είπε, “είναι η μεγάλη αύξηση που σημειώνεται στην αγορά οσπρίων που παραδοσιακά μειωνόταν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο κόσμος φοβάται μην μείνουν καιρό κλειστές οι τράπεζες και ψωνίζει φασόλια, φακές και ρεβίθια.» Σημείωσε τέλος ότι «εμείς πληρώνουμε πλέον για τις προμήθειες τοις μετρητοίς. Τα προϊόντα τα φέρνουν οι ίδιες οι εταιρείες με ιδιωτικά Ι.Χ., γιατί και οι μεταφορικές θέλουν τα κόμιστρα τοις μετρητοίς, αλλά και για όσες παραλαβές κάνουμε αυτές τις μέρες οι εταιρείες ζητάνε την άμεση πληρωμή τους, θέλουν τα λεφτά στο χέρι.»