Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Στέφανο Τσίκα, Δικηγόρο, ο οποίος μίλησε για τα υπέρ και τα κατά του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού Ρύθμισης Οφειλών και του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Ο κ. Τσικας έκανε λόγο για δύο δραστικά και αποτελεσματικά εργαλεία, κάνοντας λόγο για την πρώτη ουσιαστική λύση που μπήκε με τον «Νόμο Κατσέλη» που έδωσε λύση σε πολύ κόσμο. Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε πως είναι για χρέη που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, τις περισσότερες φορές όχι από υπαιτιότητά τους, λόγω κρίσεις ή και λάθος επιχειρηματικών επιλογών.
Τα μέτρα αυτά αφορούν σε οφειλές σε τράπεζες, funds, δημόσιο, εφορία ή άλλους ιδιώτες (από οποιαδήποτε απαίτηση). Είναι μια διαδικασία που προσφέρεται σε πολίτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές, ενώ ως προς τη διαδικασία ένταξης, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο πολίτης ή ο σύμβουλός του (λογιστής ή δικηγόρος) μπορεί να εισάγει τα στοιχεία στην πλατφόρμα, με τη διαδικασία για τον απλό πολίτη δεν είναι τόσο εύκολη πιθανώς, καθώς παραπέμπει σε νόμους και τα λάθη που μπορεί να γίνουν κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
Η διαδικασία πτώχευσης μικρού αντικειμένου γίνεται μέσω δικαστηρίου και ο δικαστής κρίνει την αίτηση και τον κηρύσσει σε πτώχευση. Ο πολίτης εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας και μπορούν να διαγραφούν χρέη που εν τέλει επιβαρύνουν τους δανειστές. Αν έχει ακίνητα μπορούν αυτά να εκποιηθούν. Η διαδικασία της πτώχευσης αρχίσει από μια πλατφόρμα, επίσης, αλλά καταλήγει στην τελική κρίση του δικαστή.
Η πρώτη λύση, ενδιαφέρει αυτούς που έχουν μια περιουσία που θέλει να προστατέψει, καταφεύγοντας στον Εξωδικαστικό, με την πλατφόρμα να βγάζει δόσεις πληρωμής (ρύθμιση) και εφόσον αυτή εξυπηρετηθεί διαγράφονται οι οφειλές.
«Σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη από την κρίση και οι τράπεζες θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να αφήσουν ένα κομμάτι των κερδών», είπε επίσης, αναφορικά με τα χρέη των πολιτών στις τράπεζες.
Όποιος μπαίνει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορεί να εργάζεται κανονικά, ωστόσο αν πάει στην Πτώχευση, η επιχειρηματική δραστηριότητα αναστέλλεται για την τριετία.
Τα «κόκκινα ΑΦΜ» είναι πολλά σε αριθμό, απάντησε επίσης, λέγοντας πως όσοι κινήθηκαν γρήγορα έχουν αρκετές πιθανότητες να επανέλθουν, αλλά όχι δεν μπόρεσαν να γυρίσουν τη δραστηριότητά τους σε κάτι άλλο ή βρέθηκαν με αρκετά χρέη δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν, είπε ακόμη, λέγοντας πως όποιοι μπουν στις εν λόγω διαδικασίες έχουν καθαρό ΑΦΜ.
Το αδύναμο σημείο στον εξωδικαστικό μπορεί να είναι η μη συμμετοχή των τραπεζών και το αρνητικό στην πτώχευση είναι ότι μπορεί να υπάρξει εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει τον Μηχανισμό πιο τολμηρό και να δημιουργεί μεγαλύτερες τομές, αλλά και για την πολιτεία να κάνει τολμηρές τομές ώστε η κοινωνία να ανασάνει.