Η γραφειοκρατία, η άρνηση των επικουρικών ιατρών να καταλάβουν θέσεις στην περιφέρεια και γενικότερα ο κεντρικός τρόπος διαχείρισης ευθύνεται σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον “Π” ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Π.Ε. Κοζάνης Σταύρος Γιαννακίδης, για την “θλιβερή” εικόνα που εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με το όποιο αντίκτυπο επιφέρει αυτή στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες από τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας.
Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στις Δομές Υγείας στην περιοχή μας και όλοι φυσικά -δυστυχώς- έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία για την εξυπηρέτησή τους -ή μη- από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δυστυχώς, στην μακριά λίστα με τα προβλήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων ήρθε προσφάτως να προστεθεί και το πρόβλημα των εφημεριών της Μαιευτικής Κλινικής του “Μαμάτσειου” Νοσοκομείου Κοζάνης.
“Το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Η διαδικασία προκήρυξης θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μία πάρα πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές φορές τα αιτήματά μας ακόμη και σήμερα παραμένουν αγκυλωμένα. Έχουμε μόλις 4 μήνες στην Περιφερειακή Αρχή όμως διαπιστώσαμε ότι η γραφειοκρατία έχει τεράστια…. γρανάζια. Βούλησή μας είναι να είμαστε κοντά στον πολίτη”, ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακίδης.
Ο ίδιος μάλιστα παρουσίασε και μία σειρά επαφών που είχε για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στη Δυτική Μακεδονίας: “έχω προσωπικά κατέβει στην Αθήνα 2 φορές, συναντήθηκα με τον υπουργό Υγείας τον αν. υπουργό και τον Διοικητή του ΕΚΑΒ τους παρουσίασα τα προβλήματα της περιφέρειάς μας και αναμένουμε την επίλυσή τους”, είπε, για να επαναλάβει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην υποστελέχωση και αυτόματα υπολειτουργία των Νοσοκομείων: “οι γιατροί δεν έρχονται. Από τις 15 θέσεις που προκηρύχθηκαν για την περιφέρειά μας δέχθηκαν μόνον 4 επικουρικοί ιατροί να αναλάβουν καθήκοντα. Και σ’ αυτό φταίει η κεντρική πολιτική υγείας”, είπε, θεωρώντας πως οι αρμοδιότητες Υγείας πρέπει να “περάσουν” στα χέρια των τοπικών αρχών, στην Αυτοδιοίκηση: “Μόνον έτσι κάθε Αρχή θα μπορεί να έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της Περιφέρειάς της, να δει τι ελλείψεις υπάρχουν, να εξασφαλίσει τους πόρους, να προσλάβει προσωπικό, να διασφαλίσει ποιοτικές παροχές υγείας για τους πολίτες”, επεσήμανε.
Μάλιστα, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε στον “Π” την πρόταση που η Π.Δ.Μ. και ο ίδιος προσωπικά επιθυμούν να ευοδώσει και αφορά στη λειτουργία παραρτήματος ΕΚΑΒ σε κάθε Κέντρο Υγείας της περιοχής μας.
Ως τα προβλήματα εξυπηρέτησης ασθενών στις Δημόσιες Δομές Υγείας ο κ. Γιαννακίδης ήταν σαφής: “εμείς, θέλουμε να εξυπηρετείται ο ασθενής. Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας όλοι οι πολίτες. Δυστυχώς όμως -λόγω και έλλειψης αρμοδιοτήτων-
το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε πλέον και στη Συνήγορο του Πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει η συνολική στρατηγική των Υπουργείων για την Υγεία και να ασχολούνται οι Αυτοδιοικητικοί και οι φορείς κάθε τόπου με την Υγεία στο κομμάτι που τους αναλογεί στην περιοχή τους”, επανέλαβε καλώντας τον κόσμο να εμπιστεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής που όπως είπε “υπερβάλλουν εαυτούς για να εξυπηρετούν τα περιστατικά… με τα όποια μέσα διαθέτουν”.