Η ομιλία του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για την ισότητα των φύλων και την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης:
“Δεν υπάρχει ζήτημα ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, ίσως να σκεφτεί κάποιος, βλέποντας στην Ελλάδα μία γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας, γυναίκες στα υπουργικά και στα βουλευτικά έδρανα, γυναίκες στα υψηλότερα επίπεδα των άλλων θεσμικών λειτουργιών, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, γυναίκα πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, γυναίκα πρόεδρο στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας.
Από την ίδια οπτική, ίσως κάποιος να θεωρούσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, βλέποντας τον γιατρό και ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο σε εθνικά και διεθνή φόρα, ή βλέποντας άτομα με αναπηρίες, τις φίλες μου Κάτια και Βασιλική, στην Κοζάνη, να διακρίνονται σε όλους τους τομείς, τον Μιχάλη από την Πτολεμαΐδα και τον Μάκη από τα Σέρβια να πρωταγωνιστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η πολιτεία μας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει:
- στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εργασία για τα δύο φύλα
- στο επίπεδο στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
- στη βελτίωση του πλαισίου στις κοινωνικές παροχές
- στην αναβάθμιση των προγραμμάτων και υπηρεσιών για παιδιά μικρής ηλικίας.
Αυτούς τους στόχους, λοιπόν, επιδιώκει το συζητούμενο σ/ν, για την ισότιμη ανάπτυξη ανδρών και γυναικών στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Υπάρχουν, συνεπώς, ανισότητες, υπάρχουν δυσκολίες στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες, υπάρχουν μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, στο ρυθμιζόμενο πεδίο, η αναλογία γυναικών/ανδρών στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, είναι 28% προς 72%, έναντι του 33% προς 67% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο βασικός στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο 33%, στο σύνολο των μελών των ΔΣ των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, που είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για την καλύτερη υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία, που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέτοιο είναι το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», του οποίου προβλέπεται η συνέχιση μέχρι την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την καθολική εφαρμογή και τη μετάπτωση μετά σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο στη συνέχεια. Σε πιλοτικό στάδιο περίπου 1300 συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν επωφεληθεί, ενώ έχουν απασχοληθεί συνολικά 1800 προσωπικοί βοηθοί, που κάνουν τις ζωές αυτών των συμπολιτών μας και των οικογενειών τους καλύτερες.
Τέλος, σε σχέση με την τροπολογία για την στήριξη των δημογραφικών στοιχείων του Β. Έβρου, να σημειώσω ότι βρέθηκα εκεί ως Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στις δύσκολες συνθήκες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά, και με βάση τις καταγραφές που κάναμε τότε, υλοποιήθηκαν στη συνέχεια διάφορες πολιτικές στήριξης της περιοχής. Κι έρχεται σήμερα ακόμα μία, να δώσει κίνητρα για την μετοίκηση πολιτών εκεί. Μία σημαντική ρύθμιση, η οποία ζήτησα με έγγραφό μου να επεκταθεί κατά προτεραιότητα και στη Δυτική Μακεδονία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης.
Συνολικά, πρόκειται για ένα πλέγμα θετικών ρυθμίσεων που απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, και θα πρέπει να τύχουν καθολικής αποδοχής.
Πρόκειται για μία ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία, που έρχεται να προστεθεί στις πολλές πολιτικές που έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση, για τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.”