Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στις πλάτες των κατοίκων της Ακρινής, που περιμένουν μια θετική εξέλιξη στην πορεία της μετεγκατάστασης του οικισμού, ωστόσο βλέπουν την «πόρτα» στα ταμεία του Υπουργείου και της ΔΕΗ να παραμένει κλειστή. Χωρίς δεσμεύσεις ούτε ως προς το χρόνο υλοποίησης της μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης της Ακρινής, ούτε και ως προς τη χρηματοδότησή της, συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη, μετά τις έντονη ανησυχία που έχουν εκφράσει οι κάτοικοι για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις. Η εμπλοκή είναι, αφενός γραφειοκρατική αφού εμπλέκονται πολλά υπουργεία, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός, αλλά κυρίως οικονομική, αφού για την μετεγκατάσταση απαιτούνται 30- 40 εκ. ευρώ, ποσό που θα μοιραστούν 50-50 % η ΔΕΗ και το κράτος. Μάλιστα για την απαλλοτρίωση απαιτείται το ποσό των 100-120 εκ. ευρώ, ποσό που ο βουλευτής της ΝΔ πρότεινε προς τον υπουργό να καταβληθεί από το κράτος, από το υπερπλεόνασμα των φόρων, με τον κ. Σταθάκη να κατηγορεί τον κ. Κασαπίδη ότι είναι δημαγωγική η πρότασή του και η διαδικασία που προβλέπετε είναι να καταβάλει αυτός που κάνει χρήση του αποθέματος λιγνίτη, το κόστος της απαλλοτρίωσης. Επίσης είπε ότι προσπαθεί να βρεθεί μια συντεταγμένη λύση στον «εύλογο χρόνο».
Ακολουθεί, αναλυτικά, η ερώτηση και η επερώτηση του βουλευτή Κοζάνης και οι απαντήσεις του υπουργού:
Κασαπίδης: «Οι κάτοικοι θέλουν να δεσμευθείτε με μια ημερομηνία»
«Πρέπει να δείξουμε εντιμότητα και ειλικρίνεια στο θέμα της Ακρινής, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους τους υπό μετεγκατάσταση χωριού, βάση νόμου του 2011. Όπως ορίζονταν τότε έπρεπε ήδη να είχε γίνει το προσχέδιο της μετεγκατάστασης, το οποίο κατατέθηκε από τη ΔΕΗ το 2014 και με την αλλαγή του Νόμου το άρθρο 147, έπρεπε να έχει ετοιμαστεί και το σχέδιο απαλλοτρίωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Δεν υποβλήθηκε ακόμη το σχέδιο από το ΔΕΗ προς το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έγινε ο διαχωρισμός της Ακρινής και τον Αναργύρων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία του οικισμού, που είναι υπερεπείγουσα, λόγω της κατολίσθησης, ωστόσο οι διαδικασίες που αφορούν την Ακρινή έχουν καθυστερήσει. Στην περιοχή υπάρχει αναστάτωση, σας έχει επισημανθεί επανειλημμένος. Και στην τελευταία συνέλευση αποφασίστηκε να τεθεί υπόψη σας, ώστε κ. Υπουργέ να δεσμευθείτε για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να υποβληθεί από τη ΔΕΗ προς εσάς, για την απαλλοτρίωση. Αν είστε έτοιμος, σήμερα, ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του σχετικού νόμου να μας δώσετε την ημερομηνία που πρέπει να υποβληθεί το σχέδιο, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και αν όχι, γιατί δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα αυτό».
Σταθάκης: «Το πιο πιεστικό θέμα είναι η χρηματοδότηση και το συζητάμε με τη ΔΕΗ”
«Από το 2011 που είχε τεθεί το θέμα, τροποποιήθηκε το 2017 και υπάρχουν τρία θέματα που εμπλέκονται. Το πρώτο και βασικό έχει να κάνει με την υποβολή από τη ΔΕΗ του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, όπως εντός της προθεσμίας το έκανε η ΔΕΗ. Το δεύτερο θέμα: Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προέβλεπε διαδικασίες μετεγκατάστασης οικισμών και όσες έγιναν μέχρι σήμερα για όσους ήταν εγκατεστημένοι σε λιγνιτοφόρα εδάφη έγιναν με ενέργειες των τοπικών φορέων. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, εξ ημισείας από τη ΔΕΗ και τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει γίνει ξανά. Η αξιολόγηση του σχεδίου απαιτεί χρόνο και θα ολοκληρωθεί με ΠΔ μετά από ολοκλήρωση των συναρμόδιων υπουργείων και της εμπλοκής τους, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Υποδομών και Μεταφορών. Η τρίτη πλευρά αφορά το κόστος. Μιλάμε , η μελέτη για την μετεγκατάσταση προσδιορίζει το κόστος σε 30-740 εκ. ευρώ και το κόστος της μετεγκατάστασης το φέρει από 50% ο καθένας το Δημόσιο και η ΔΕΗ,. Για το κόστος της απαλλοτρίωσης, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ,μ έχουμε τον υπολογισμό ότι πρόκειται για 100-120 εκ. ευρώ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, είμαστε σε διάλογο. Τα βήματα έγιναν, στο πρώτο θέμα υπέβαλε. Στο 2ο προχωράμε τις διαδικασίες που γίνονται για πρώτη φορά και το 3ο πιεστικό θέμα είναι η χρηματοδότηση και το συζητάμε με τη ΔΕΗ».
Κασαπίδης: «Να χρηματοδοτηθεί η απαλλοτρίωση από το υπερπλεόνασμα, του κρατικού προϋπολογισμού»
Στη δευτερολογία του ο κ. Κασαπίδης αντιπρότεινε: «Οι κάτοικοι περιμένουν μια ξεκάθαρη απάντηση από εσάς, ένα χρονοδιάγραμμα. Τις υπεκφυγές τις άκουσαν πολλές φορές. Επειδή εγκλωβίστηκαν στον οικισμό, γιατί οι εξορυκτικές διαδικασίες της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη. Ο λιγνίτης διώκεται και προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Συρρικνώνεται η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους για το αν θα μπορέσει τελικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης, μήπως δεν υπάρξουν ποτέ τα χρήματα αυτά. Η ΔΕΗ συνεχίζει το έργο της, ξεπερνώντας τους περιβαλλοντικούς όρους, πρόσφατα μάλιστα η Επιτροπή μεταλλείων της επέβαλε πρόστιμο 5000 ευρώ για αποθέσεις κοντά στον οικισμό. Αυτό γίνεται με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας, περιμένοντας από εσάς μια ξεκάθαρη απάντηση. Αν δεν τη δώσετε σήμερα, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι, καθώς δόθηκαν υποσχέσεις από τις ηγεσίες των υπουργείων και από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς. Σας καλώ να συμμεριστείτε το πρόβλημα. Καυχιέστε και καλά κάνετε, για το υπερπλεόνασμα από την υπερφορολόγηση που προέκυψε στα κρατικά ταμεία. Εφόσον θέλετε να γίνει το έργο, δώστε σταδιακά, δεν σας ζητάει κανείς να δώσετε εφάπαξ 120 εκ. ευρώ. Σταδιακά, αλλά να ολοκληρώσει τις εργασίες του υπουργείο σας και σταδιακά μέχρι το 202 να δίνουμε 10, 5, 20 εκ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για μια κοινωνία πλέον των 1000 κατοίκων, με πολύ βεβαρυμμένο περιβάλλον. Οι ασθένειες από τα αιωρούμενα σωματίδια, από την τέφρα που βγαίνει από τις καμινάδες, προκαλούν καρκίνο στην περιοχή. Αν δεν δείξουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον σήμερα, λέγοντας ημερομηνία και χρονοδιάγραμμα, θα θεωρηθεί ακόμη ένας εμπαιγμός προς τους κατοίκους»,.
Σταθάκης: «Η πρότασή σας είναι στα όρια της δημαγωγίας»
«Ούτε υπεκφεύγουμε, ούτε και θεωρώ ότι μπορείτε να δημαγωγείτε για αυτό το θέμα. Η διαδικασία είναι ρητή και η πρότασή σας να μεταφερθούν όλα στον κρατικό προϋπολογισμό είναι στα όρια της δημαγωγίας. Δεν μιλάμε για μικρό ποσό. Δεν υπεκφεύγουμε αλλά δεν θα βρούμε και τη μαγική λύση, να τα πληρώσει όλα ο έλληνας φορολογούμενος . Υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία που παίρνει το χρόνο του, την ακολουθούμε βήμα – βήμα και χωρίς να υπεκφεύγουμε και χωρίς να κάνουμε αλλαγές επί της αρχής πάνω στην οποία στηρίζεται η απαλλοτρίωση, που είναι ότι αυτός που χρησιμοποιεί το λιγνιτικό απόθεμα, αυτός κάνει την απαλλοτρίωση, προσπαθούμε να βρούμε μια εύλογη συντεταγμένη λύση, στο χρόνο που πρέπει να δοθεί για να μπορεί να υλοποιηθεί με αξιόπιστο τρόπο».