Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε σήμερα στο ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή «Βρε Καλώς τους» με τους δημοσιογράφους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συζήτησης:
Για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ»
Νομίζω ότι τα αποτελέσματα μετράνε: Έκλεισαν οι τρεις εβδομάδες, όπου χωρίστηκε όλη η χώρα σε τρεις περιφέρειες, έχουν εγκριθεί 40.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και 15.000 έχουν μπει στην πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει το τελευταίο στάδιο, δεν έχουν δηλαδή πάρει το «μαγικό» χαρτάκι. Αυτοί έχουν όλο το χρόνο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, απλώς η πλατφόρμα δεν θα λειτουργήσει για τρεις ημέρες λόγω του Πάσχα.
Άρα, έχουμε περίπου 55.000 νοικοκυριά που μπήκαν στο πρόγραμμα για το οποίο, υπενθυμίζω, ότι υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους. Οι αρχικοί πόροι κάλυπταν περίπου 27.000 νοικοκυριά, ήταν 350 εκατ. ευρώ τα οποία αυξήσαμε σε 700 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του προγράμματος να είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Το χειρωνακτικό Εξοικονομώ Ι, για να καλύψει αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων χρειάστηκε 22 μήνες. Εμείς το κάναμε σε τρεις εβδομάδες.
Σε ερώτηση πότε οι αιτούντες θα λάβουν τα χρήματα, ο Υπουργός απάντησε ότι όσοι έχουν πάρει την έγκριση, δηλαδή περίπου 40.000, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.
Για την κατεδάφιση αυθαιρέτου στη Μύκονο
Ο νόμος δημιουργεί κίνητρα να κατεδαφίσει μόνος του ο ιδιοκτήτης το αυθαίρετο, επειδή τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά. «Νομίζω ότι η πρώτη κατεδάφιση, με βάση τον ισχύοντα νόμο, έγινε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες. Μόνος του κάποιος κατεδάφισε το οίκημά του προκειμένου να αποφύγει τα πρόστιμα. Άρα, ο νόμος προσπαθεί να ρυθμίσει ένα πρόβλημα που υπάρχει για αρκετά χρόνια κι από την άλλη δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα σε κάθε αυθαίρετη κατασκευή μετά το 2011, ορίζοντας ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος πλέον είναι να αυτοκατεδαφίσει το οίκημα», σημείωσε.
Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Ο νόμος για την αποεπένδυση της ΔΕΗ είναι έτοιμος. Θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί εντός του μήνα. Ο νόμος απαντά σε τρία ζητήματα α) έχει πολύ ικανοποιητική ρύθμιση των εργασιακών, β) περιγράφει πώς θα γίνει η απόσχιση και γ) πώς θα γίνει η διαδικασία του διαχωρισμού.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Προφανώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιτίθεται και έχει διαφορετικές απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Εύχομαι κι ελπίζω ότι ο τρόπος που ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα, θα ικανοποιεί τουλάχιστον αυτό το σκέλος από την πλευρά των εργαζομένων».