Με τον τίτλο “Ο θάνατος του εμποράκου”, παραφράζεται η αντίδραση του εμπορικού κόσμου στην περιοχή με το άκουσμα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των κ.κ. Πέτσα και Γεωργιάδη, για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά την περίοδο που διανύουμε, μια …ανάσα πριν τις γιορτές.
Το μέτρο λειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, δηλαδή προσυνεννόηση με τηλεφωνική ή ηλεκτρονική παραγγελία και προπληρωμή ή πληρωμή με ασύρματο pos εκτός του καταστήματος. Επίσης, απαγορεύεται η εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος (με αυστηρότατα πρόστιμα σε παραβάτες) και παραλαβή των εμπορευμάτων εκτός του καταστήματος, με ουρά αναμονής μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους.
Για «ολική καταστροφή» έκανε λόγο μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Μιχάλης Δεληκώστας, λέγοντας πως το μέτρο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε μικρά επαρχιακά καταστήματα και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας έκανε λόγο για «επιστημονική φαντασία», λέγοντας πως τα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι «εκτός πραγματικότητας».
Αναλυτικότερα, ο κ. Δεληκώστας επεσήμανε ότι το click away μπορεί να λειτουργήσει σε μερικά προϊόντα (είδη δώρων), αλλά στην ένδυση και στην υπόδηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για ολική καταστροφή και τελειωτικό χτύπημα στο λιανεμπόριο κάνει λόγο το σύνολο του εμπορικού κόσμου της περιοχής, τονίζει ο κ. Δεληκώστας, προσθέτοντας πως τις ημέρες των γιορτών περίμενα για να δουλέψουν οι έμποροι.
«Αυτό δεν είναι μέτρο, είναι παράμετρο. Να έρθει κάποιος, να παραγγείλει τηλεφωνικά, να πληρώσει μέσω pos και να τηρεί τις αποστάσεις που χρειάζεται έξω από το κατάστημα. Ποιος θα τα τηρήσει αυτά τα μέτρα;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά.
Προσθέτει πως ο εμπορικός σύλλογος και η ομοσπονδία κεντροδυτικής Μακεδονίας ζητάει εφόσον το λιανεμπόριο είναι ουσιαστικό κλειστό, την αποζημίωση του κάθε καταστήματος με το ποσό των 5.000 ευρώ, ώστε να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μετά το δίμηνο Lockdown. «Δεν υπάρχουν χρήματα πλέον, χωρίς να εισπράττουμε ένα ευρώ», είπε επίσης, εκτιμώντας ότι αρκετοί έμποροι δεν θα ανοίξουν καν έστω και με τη μέθοδο αυτή.
Για μέτρα εκτός πραγματικότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Δραγατσίκας, τονίζοντας πως το clock away μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε μια τοπική περιφερειακή αγορά και όχι σαν βασική αγορά. «Ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Όλα τα καταστήματα θα καταστραφούν. Ο πελάτης έχει το δικαίωμα της επιλογής και αυτό δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά πως θα γίνει αυτό; Τηλεφωνικά πως θα εξηγήσουμε στον κόσμο πόσα χρώματα έχουμε σε ένα είδος, τι μεγέθη και τι ποιότητες είναι;», αναρωτήθηκε.
Επίσης, προσέθεσε πως βασική προϋπόθεση για λειτουργία του click away είναι η ύπαρξη e-shop και οι επιχειρήσεις να είναι πλήρως ηλεκτρονικοποιημένες, να υπάρχει barcode, απόθεμα, φωτογραφίες και να το βλέπουν στο e-shop. «Αυτό το έχουν το 1% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα», λέει με απογοήτευση, προσθέτοντας πως πρόκειται κυρίως για αλυσίδες. Ακόμη και να έχει κάποιο κατάστημα e-shop δεν μπορεί να έχει όλους τους κωδικούς όλων των προϊόντων τους.
Μάλιστα, σε σχέση με τα ασύρματα POS, ο κ. Δραγατσίκας σχολίασε πως από τις τράπεζες της Κοζάνης έχει δοθεί μόνο… ένα (1) σε τοπική επιχείρηση, άρα είναι δυσεφάρμοστη η πληρωμή.
«Αυτό που ζούμε είναι επιστημονική φαντασία. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό. Το φυσικό κατάστημα δεν μπορεί να κλείσει και να δοκιμάζει ο κόσμος στα πεζοδρόμια. Έξω από τις τράπεζες, σήμερα έχει 25 και 50 άτομα. Σε εμάς θα υπάρχουν 9 και θα κάνουμε και τον αστυνόμο;», λέει με αγανάκτηση.
Επίσης, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης εκτιμάει πως υπάρχουν καταστήματα που δεν θα ανοίξουν με την εν λόγω μέθοδο. Επίσης, ζητάει άμεση στήριξη του κλάδου, για τους εμπόρους, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τους προμηθευτές τους, για να έχουν αύριο και μέλλον.
«Καλώς λειτουργούσαν παράτυπα τα μαγαζιά – Προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους»
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες πως άτυπα έμποροι της Κοζάνης εξυπηρετούσαν το κοινό τους εν μέσω καραντίνας, ο κ. Δραγατσίκας δεν θέλησε να αποφύγει την ερώτηση, λέγοντας με συγκίνηση πως: «Υπάρχουν τέτοια παράτυπα παραδείγματα και καλώς υπάρχουν. Ο κάθε ένας θα προσπαθήσει να ζήσει την οικογένειά του και μετά θα κοιτάξει τη νομοθεσία…»Ο καθένας θα προσπαθήσει να βγάλει 20-30-50 ευρώ από τη στιγμή που δεν ενισχύεται σοβαρά από την κυβέρνηση.
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Από την ψυχραιμία και την υπομονή βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο και περνάμε στο άλλο άκρο της αγανάκτησης και της οργής. Για ακόμη μια φορά φαίνεται πως οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζώντας στην αγωνία τους είναι οι τελευταίοι που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση.
Από την πρώτη στιγμή σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε τις απόψεις των ειδικών λοιμωξιολόγων που κρίνουν για το τι θα πρέπει να λειτουργήσει βάσει των ειδικών δεικτών, αλλά δεν μπορεί για όλα να πληρώνει το λιανεμπόριο.
– Δεν γίνεται για κάποιους Black Friday με τεράστιους τζίρους και για όλους τους μικρότερους να σχεδιάζονται Black Christmas.
– Δεν γίνεται μια τοπική αγορά να λειτουργήσει με click away διότι αυτό προϋποθέτει ότι οι επιχειρήσεις είναι πλήρως «ηλεκτρονικοποιημένες».
– Δεν γίνεται για τις επιχειρήσεις να δίνεται ένα ελάχιστο βοήθημα 2.000 ευρώ και για τα φυσικά πρόσωπα τίποτα απολύτως. Υπάρχουν επιχειρήσεις με 2, 3, 4, 5 εταίρους. Πως θα ζήσουν αυτοί;
– Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στο συνωστισμό έξω από μια τράπεζα, ή έξω από μια Courier ή μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ με τον συνωστισμό στα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου.
* Απαιτούμε άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών μη μισθωτών με ελάχιστο τις 2.000 ευρώ και επιπλέον ενίσχυση με βάση τη μείωση του τζίρου του τριμήνου για να κάνουν κι αυτοί Χριστούγεννα.
* Απαιτούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα λιανικής για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Τέλος-τέλος ας κάνουμε και μια ακόμη δοκιμή. Να δοκιμάσουμε το αντίθετο μοντέλο αφού τα κρούσματα δεν μειώνονται; Να πουλάνε τα σούπερ μάρκετ μόνο είδη πρώτης ανάγκης με click away και να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας όπως ξέρουμε τυπικότατοι στα μέτρα ασφαλείας, χωρίς συνωστισμό προσφέροντας δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες και κοινωνική συνοχή στις τοπικές μας κοινωνίες; Ρωτάμε έτσι απλά!»