Στα αζήτητα μένουν τόνοι λουλουδιών εξαιτίας της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης να υπογραμμίζουν την «καταστροφή του κλάδου».
Η αναγκαστική αναβολή των γάμων για χιλιάδες ζευγάρια μετά την απαγόρευση συναθροίσεων στη χώρα έσφιξε τη «θηλιά» στους ιδιοκτήτες ανθοπωλείων της Θεσσαλονίκης. Γάμοι και βαφτίσεις έμειναν «στον αέρα» για τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα νυφικά και βαφτιστικά να παραμένουν στο ράφι και εκατομμύρια άνθη να μένουν στοκ στα ανθοπωλεία με συνέπεια να μαραζώσουν και να καταστραφούν.
Όπως περιγράφει το ThessToday.gr, περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οδών Κομνηνών, Βασιλέως Ηρακλείου και Φραγκίνη, η ματιά των κατοίκων της πόλης «πέφτει» στα «Λουλουδάδικα», όπου τα ανθοπωλεία έχουν αραδιασμένα λουλούδια και φυτά, σκορπίζοντας χρώματα στην περιοχή. Η ωμή πραγματικότητα όμως, βρίσκεται στις αποθήκες των καταστημάτων, εκεί όπου τόνοι φυτών έχουν μαραζώσει λόγω της καραντίνας και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες του lockdown. «Πρόκειται για ζημιά πάνω από 2,500 ευρώ» δήλωσε στο ThessToday.gr ο Κωνσταντίνος Αλμπάνης, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου της ιστορικής περιοχής και πρόσθεσε: «Τριαντάφυλλα, τουλίπες, ορτανσίες, μαργαρίτες, όσα προορίζονταν για τα νυφικά μπουκέτα και τους στολισμούς των γάμων αλλά και για τις γιορτές, είναι τώρα στα αζήτητα».
Ο Στέφανος Δήμου, τρίτη γενιά έμπορος, που διατηρεί ανθοπωλείο στην ίδια περιοχή, δήλωσε στο ThessToday.gr ότι η μοναδική φορά που παρουσιάστηκε κίνηση εδώ κι έναν χρόνο στα ανθοπωλεία ήταν τον Μάιο του 2020 λόγω της «Γιορτής της Μητέρας». «Από τότε, τρέμει η ψυχή μας», προσθέτει, καθώς όπως επισημαίνει «λόγω του “θα μας ανοίξουν ή θα μας κλείσουν;” υπάρχει το δίλημμα “να παραγγείλω ή να μην παραγγείλω λουλούδια;”».
«Τον Ιανουάριο δεν έχουμε τίποτα», τονίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Σισμανίδης, υπεύθυνος οικογενειακής επιχείρησης με άνθη στην περιοχή, εξηγώντας παράλληλα και με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ότι το ενδεχόμενο νέου lockdown θα προκαλέσει οικονομική καταστροφή στους επιχειρηματίες του κλάδου. «Δεν τρώγονται τα 1.000 τριαντάφυλλα αν μας κλείσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κρίση και κορωνοϊός βάζει «φρένο» στον έρωτα
Με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να πλησιάζει, τα κόκκινα τριαντάφυλλα που αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή των ερωτευμένων και έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ήδη έχουν πάρει τη θέση τους στα ανθοπωλεία και σε καταστήματα με εποχιακά είδη. Οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων «βλέπουν» μείωση στις πωλήσεις των λουλουδιών, καθώς εκτός από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση που μείωσε τον ρομαντισμό, «φρένο» στην αγορά των λουλουδιών του έρωτα έβαλε και ο κορωνοϊός.
«Σημειώνεται μεγάλη πτώση στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, όμως με τις χαμηλές τιμές στα τριαντάφυλλα προσπαθούμε να προσελκύσουμε τον πελάτη για να δείξει την αγάπη του χωρίς να… πονέσει η τσέπη του», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αλμπάνης, προσθέτοντας ότι εδώ και λίγα χρόνια σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στα λουλούδια-αρκουδάκια, με το μεγάλο δώρο να κοστίζει 60 ευρώ και το μικρό 40.
Πηγή: iefimerida.gr