Κοινωνική διάσταση δίνει η περιφερειακή Αρχή, «ισχνό» και «μίζερο» τον βλέπει η αντιπολίτευση
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2018, το απόγευμα της Δευτέρας στο περιφερειακό συμβούλιο, με την περιφερειακή Αρχή να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία και τον καταψήφισε. Η συνεδρίαση έγινε χωρίς την παρουσία του περιφερειάρχη που βρίσκεται στο εξωτερικό, τον οποίο αναπλήρωσε η Μαρία Καρυπίδου, πρώτη σε ψήφους από τον συνδυασμό της συμπολίτευσης.
Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 52 εκ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 8 εκ. σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ηλίας Κάτανας, προσθέτοντας πως «έχει κοινωνική διάσταση, καθώς δίνεται βαρύτητα στις ανθρώπινες ανάγκες.» Αντιθέτως, Γιώργος Δακής και Γεωργία Ζεμπιλιάδου, έκαναν λόγο για «έλλειψη σχεδιασμού και προγράμματος» ο πρώτος και για «ισχνό και μίζερο προϋπολογισμό» η δεύτερη, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση της περιφερειακής Αρχής, καθώς δεν μπορεί να φέρει αναπτυξιακό προϋπολογισμό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Η. Κάτανας, τόνισε ότι «ο φετινός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 8 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή ανέρχεται στα περίπου 52 εκ. ευρώ. Ένας προϋπολογισμός καθαρά υπηρεσιακός και ισοσκελισμένος, όμως το πρόταγμα της περιφερειακής Αρχής είναι ότι δίνουμε πάντα βαρύτητα στις ανθρώπινες ανάγκες. Γι’ αυτό και οι άξονες που θα κινηθεί ο προϋπολογισμός το 2018 αφορούν την υγεία, την παιδεία, τις επενδύσεις και το ΤΕΒΑ. Εδώ θέλω να πω ότι δεν είχαμε ποτέ μελέτη για το ΤΕΒΑ, ενώ από την προηγούμενη χρονιά βλέπουμε πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε μέσα από το ΤΕΒΑ τις άπορες και ευπαθείς ομάδες. Στόχος μας ήταν να ξεχρεώσουμε παλιές οφειλές και πρέπει να σας πως ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Ο Γ. Δακής ανέφερε ότι «το χρονικό διάστημα που διανύουμε από το 2014 μέχρι σήμερα, ήταν αντίστοιχα το σύνολο της δικής μας θητείας. Την αντίστοιχη περίοδο είχαμε εισέλθει σε προεκλογική τροχιά. Σήμερα λοιπόν είναι μία επίκαιρη στιγμή για να κάνουμε συγκρίσεις. Ετούτος ο προϋπολογισμός στερείται ενός απλού σχεδιασμού και ενός προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας η οποία δεν έχει υπηρεσιακό σχέδιο. Το σημαντικό και πολιτικό είναι ότι η περιφερειακή Αρχή υπό τον κ. Καρυπίδη δεν είχε κανένα σχέδιο ούτε πριν από τις εκλογές ούτε τώρα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά θλιβερό, γιατί ούτε τα υπάρχοντα εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν ούτε αποτέλεσμα έχουμε. Και δυστυχώς όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αρνητικά. Η ανυπαρξία έργου, η αδυναμία διεκδίκησης χρηματοδοτικών εργαλείων είναι στοιχεία που δεν μας επιτρέπουν να πάμε μπροστά».
Η Γ. Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός κατατίθεται κάτω από τη μαύρη σκιά που ρίχνουν οι εξελίξεις στη ΔΕΗ και το ξεπούλημά της και, βεβαίως, δεν μπορεί να δημιουργήσει μία ελπίδα για τους πολίτες και τον τόπο. Για να μπορεί ένας προϋπολογισμός να δημιουργεί προσδοκίες, πρέπει να δημιουργεί επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη φέρνει δουλειές. Βλέπουμε λοιπόν ότι στο φετινό προϋπολογισμό τα χρήματα για τις επενδύσεις είναι λιγότερα. Λείπουν μεγάλα έργα και μεγάλες επενδύσεις. Είναι ένας μίζερος και ισχνός προϋπολογισμός, μειωμένος στο κομμάτι των επενδύσεων κατά 8 εκ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό. Το βασικό είναι ότι λείπουν οι μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα και την πορεία του τόπου.» Αυτά όλα, πρόσθεσε, γίνονται σε μια περίοδο που αυτή η περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα. Έχει στα χέρια της το ΕΣΠΑ που είναι στην 4η χρονιά, αλλά έχει απορροφητικότητα μόλις 8%. Ευρωπαϊκοί πόροι πολύτιμοι για επενδύσεις μένουν κλειδωμένοι και μεγάλες δράσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα δεν έχουν ξεκινήσει. Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, δεν έχει ελπίδες μ’ αυτή την περιφερειακή Αρχή ν’ αλλάξει ο προϋπολογισμός, πρέπει να αλλάξει η περιφερειακή Αρχή».