Καθ’ όλα έτοιμο είναι το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ώστε να αναπτύξει και νέο τμήμα διαχείρισης περιστατικών COVID19, αν απαιτηθεί λόγω πίεσης του συστήματος, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο διοικητής του Νοσοκομείου Σταύρος Παπασωτηρίου.
Σήμερα το νοσοκομείο έχει 70% πληρότητα στις απλές κλίνες και 100% στη ΜΕΘ, ενώ μάλιστα άξιο αναφοράς είναι ότι φιλοξενεί και περιστατικά από άλλα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια στελέχωσης της κλινικής με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ενώ η θωράκιση του νοσοκομείου για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας είναι καθολική.
«Το Μποδοσάκειο από τον Μάρτιο και έπειτα είναι μόνιμα νοσοκομείο αναφοράς, έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση της πανδημίας και έχουμε μέχρι και σήμερα ανταποκριθεί στο έπακρο. Υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες αν απαιτηθεί να νοσηλεύσουν απλά περιστατικά COVID19. Στη ΜΕΘ υπάρχει πληρότητα στο 100% με περιστατικά που κυρίως δεν είναι από την Πτολεμαΐδα αλλά από άλλες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασωτηρίου.
Όπως σημείωσε, δε, γίνεται νέος σχεδιασμός, ώστε αν πιεστεί το σύστημα, που έτσι και αλλιώς είναι πιεσμένο κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, να αναπτυχθεί και νέο τμήμα με επιπλέον κλίνες. Σήμερα η μονάδα COVID του Μποδοσάκειου έχει πληρότητα περίπου στο 70%. «Η διοργάνωση που έχουμε πετύχει έχει ανταποκριθεί στο 100% τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας», λέει ο διοικητής.
Από τις 22 κλίνες που νοσηλεύουν περιστατικά COVID κυρίως αναπνευστικά που χρειάζονται υποστήριξη, είναι καλυμμένες οι 14 και υπάρχουν και 10 ύποπτα περιστατικά. Αυτά είτε θα πάρουν οδηγίες για νοσηλεία στο σπίτι ή θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους αν είναι καλά στην υγεία τους.
Το Μποδοσάκειο, μάλιστα, έχει πάρει περιστατικό από Σέρρες, από Γιαννιτσά, πέρα από ευρύτερα τη Δυτική Μακεδονία. Αυτό έγινε γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Καστοριά και η Κοζάνη πιέστηκαν και το Μποδοσάκειο έπρεπε να ανταποκριθεί, από τη στιγμή που υπήρχαν και οι σχετικές κλίνες. «Το ευχάριστο είναι ότι υπήρχε και η σχετική ετοιμότητα, έχουν πάει αρκετά κατά τα περιστατικά, οι γιατροί είναι μάχιμοι, έχουν εμπειρία, και μπορούν να αντιμετωπίζουν πολύ καλά τα περιστατικά. Αυτό είναι κατόρθωμα των γιατρών μας, των νοσηλευτών, η προσπάθεια είναι κοινή όλου του προσωπικού. Από τη στιγμή που το ΕΚΕΠΥ έκρινε ότι υπήρχαν κλίνες και έπρεπε να έρθουν περιστατικά εδώ», τόνισε.
Και να χειροτερεύσουν τα πράγματα, όμως, η οργάνωση που έχει γίνει με τη σύμπτυξη κλινικών από τις χειρουργικές κυρίως, πτέρυγες, θα λειτουργήσει προς όφελος της διαχείρισης περισσότερων περιστατικών:
«Από τη στιγμή που είμαστε σε καθολικό Lockdown εξυπηρετούνται τα έκτακτα περιστατικά κυρίως, ογκολογικά, κατάγματα και χειρουργεία (πολυτραυματίες κλπ), τα προγραμματισμένα χειρουργεία δεν γίνονται. Το τμήμα ορθοπεδικής έχει μετεξελιχθεί αν απαιτηθεί και σήμερα πήραμε και επιπλέον οδηγίες και οι γιατροί αν απαιτηθεί να νοσηλεύουν COVID, ακόμη και ειδικότητες χειρουργών, ώστε η ορθοπεδική να γίνει κλινική COVID, πάντα υπό την επίβλεψη πνευμονολόγων, παθολόγων, εντατικολόγων».
Γίνονται συνεχώς επανασχεδιασμοί, τονίζει ο κ. Παπασωτηρίου, ανάλογα με την πίεση που δέχεται το σύστημα και αν απαιτηθεί π.χ. να έρθει περιστατικό από Θεσσαλονίκη που χρίζει απλής νοσηλείας, ενδεχομένως να μετακινηθεί ο ασθενής και να νοσηλευτεί στο Μποδοσάκειο.
«Στο πρώτο κύμα έξαρσης μας στάθηκε η Θεσσαλονίκη, τόσο το ΑΧΕΠΑ, όσο και το Παπανικολάου, κυρίως με τις ΜΕΘ. Το εθνικό σύστημα είναι ενιαίο, πρέπει να αντέξει, ο αγώνας είναι ενιαίος και ο ένας πρέπει να αντέξει τον άλλο», σημείωσε, επίσης.
Στελέχωση με νέους γιατρούς
Εν τω μεταξύ, συνεχώς καταφθάνουν στο Μποδοσάκειο νέοι μόνιμοι γιατροί και αναλαμβάνουν καθήκοντα. Από τους επτά νέους που αναμένονταν ήδη έχουν ορκιστεί οι τέσσερις, εκ των οποίων, μάλιστα και Οφθαλμίατρος (σ.σ. ο Παναγιώτης Θεοδώρου, Επιμελητής Β΄), ειδικότητα που έλειπε από το νοσοκομείο. Επίκεινται άλλες τρεις θέσεις μόνιμων γιατρών, μάλιστα σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ορκιστεί και νέος ορθοπεδικός (ο κ. Σαρβάνης που υπηρετούσε στο Μαμάτσειο), με τον κ. Παπασωτηρίου να σημειώνει ότι το ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου είναι υπερ – πλήρες σε ό,τι αφορά τις οργανικές του θέσεις.
Θα ακολουθήσει ο Διευθυντής της ΜΕΘ και ο πνευμονολόγος έως τις 25/11. Οι ειδικότητες αυτές, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην περίοδο που διανύουμε.
Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός για τον εμβολιασμό για τον COVID που είναι να γίνουν και να κυκλοφορήσουν, ώστε να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Προγραμματίζεται, μάλιστα, να γίνει πριν τα Χριστούγεννα, όπως λέει ο ίδιος, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τις παγκόσμιες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας.
Επίσης, η διοίκηση του νοσοκομείου κάνει σχεδιασμό ώστε να στελεχώσει περεταίρω το νοσοκομείο με παθολόγο και καρδιολόγο. Πλέον και το καρδιολογικό θα είναι σε πολύ καλό δρόμο, τονίζει ο κ. Παπασωτηρίου, τη στιγμή που όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση είχε δύο μόνιμους καρδιολόγους και τώρα θα έχει τέσσερις, που συντελεί αύξηση στο 100%. Για τις θέσεις αυτές υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των συνεντεύξεων. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι γιατροί, νέοι άνθρωποι με καταγωγή από την περιοχή και διάθεση να προσφέρουν.
«Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί αλλά θα πρέπει να δείχνουν την ανάλογη εμπιστοσύνη και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται για την ατομική προστασία του καθενός αλλά και ευρύτερα του συνόλου», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Θωράκιση του νοσοκομείου απέναντι στην πανδημία
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προφύλαξης του νοσοκομείου από τον covid19, η ίδια προσπάθεια που έγινε στο πρώτο κύμα, υπάρχει και τώρα, απαντάει ο διοικητής: «Υπάρχει πλήρης επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας, κυρίως για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ιδίως στο Παθολογικό τμήμα που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη και υποστηρίζονται βέβαια και από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Γίνονται καθημερινά τεστ με την επιστροφή των εργαζομένων. Υπάρχει επάρκεια και των rapid test που βγάζει άμεσα αποτέλεσμα και προχωράμε κανονικά».
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης του ιού στο χώρο του νοσοκομείου ο κ. Παπασωτηρίου απαντάει πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης: «Από τη στιγμή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα και υπάρχει η έξαρση του κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από τον Μάρτιο, ο ιός έχει γίνει πιο επιθετικός και μεταδίδεται και πιο γρήγορα. Το κύριο βάρος το σηκώνουν τα επείγοντα περιστατικά. Η προσέλευση των πολιτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά όπως έχει οργανωθεί το σύστημα στο νοσοκομείο, με το επιπλέον iso box, έχουμε 9 θέσεις υποδοχής περιστατικών covid που αντιμετωπίζονται την ίδια στιγμή από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές».
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα συγκινητικά μηνύματα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο, λέγοντας πως: «Είναι συγκινητικό και είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό, παραϊατρικό, ακτινολογικό. Οι ευχαριστίες από ανθρώπους, είτε μέσω επιστολών που δημοσιοποιούν ή καταθέτουν στη διοίκηση, είναι συγκινητικές».