Πολιτικές και ποινικές εξελίξεις, που σχετίζονται τόσο με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών όσο και με τη σύνθεση της Βουλής, προκαλούνται από την κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να διωχθούν ποινικά οι βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών και μάλιστα με το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
Η άσκηση διώξεων κατά των έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, πέραν του ότι τους φέρνει αντιμέτωπους με την ποινική Δικαιοσύνη, οδηγεί, όπως τονίζουν έμπειροι νομικοί, εκτός κούρσας το εν λόγω κόμμα από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η ποινική δίωξη εις βάρος των βουλευτών, πλην του επικεφαλής του κόμματος Βασίλη Στίγκα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ισχυρό λόγο για τον αποκλεισμό τους από τον Αρειο Πάγο.
Πριν από την ευρωκάλπη
Ο έλεγχος της νομιμότητας συμμετοχής των κομμάτων στις ευρωεκλογές από το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα και να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Μαΐου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ποινικό σκέλος της υπόθεσης των Σπαρτιατών θα έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά.
Οι διώξεις δεν επηρεάζονται, όπως τόνιζαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, από τις τωρινές εξελίξεις στο συγκεκριμένο κόμμα, όπου παρατηρούνται αποσκιρτήσεις βουλευτών και ενδοκομματικές διεργασίες, καθώς η απόδοση ποινικών ευθυνών αφορά την εκλογή τους και το στάδιο που προηγήθηκε πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Ο λόγος που αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες στους εκλεγέντες με τους Σπαρτιάτες είναι, κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ότι αποδείχθηκε από την πολύμηνη έρευνα που έγινε, ότι πίσω από το εν λόγω κόμμα πραγματικός αρχηγός και σκιώδης ηγέτης είναι ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κάτι που ρητά απαγορεύεται.
Η πιθανότητα να εκπέσουν του αξιώματός τους οι βουλευτές των Σπαρτιατών ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό μετά την άσκηση των διώξεων, σύμφωνα με έμπειρους δικαστικούς.
Η απαγόρευση κοινοβουλευτικής συμμετοχής σε έγκλειστους της Χ.Α., όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, έχει προβλεφθεί με νόμο που ψηφίστηκε το 2023 πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που είχε οδηγήσει το κόμμα Ελληνες εκτός εκλογικής κούρσας. Ακολούθως ο –καταδικασμένος για συμμετοχή στη Χ.Α.– Κασιδιάρης προσπάθησε να συνεργαστεί με διάφορα πολιτικά σχήματα και τελικά πέτυχε, όπως αποδείχθηκε από την πορεία των πραγμάτων, να συγκροτήσει το όχημα των Σπαρτιατών και να επιτύχει μέσω αυτού κοινοβουλευτική παρουσία. Αλλωστε, για τον λόγο αυτό, πέραν των έντεκα βουλευτών που διώκονται ποινικά, δίωξη έχει ασκηθεί εναντίον και του Ηλία Κασιδιάρη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην εξαπάτηση των εκλογέων. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα εξαπατήθηκαν· ψήφιζαν Σπαρτιάτες, ενώ το κόμμα αυτό –ουσιαστικά– ήταν «βιτρίνα».
Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών έγινε μετά την πολύμηνη έρευνα που διενήργησε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, έπειτα από δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, που είχε κάνει λόγο για «Greek Μafia και Δον Κορλεόνε». Οι καταθέσεις Στίγκα και η αναζήτηση στοιχείων, που κατέδειξαν προεκλογικές επαφές του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη με υποψηφίους τότε, και μετέπειτα βουλευτές των Σπαρτιατών, αλλά και πληθώρα επαφών με ενδιάμεσα πρόσωπα, στοιχειοθετούν τις κατηγορίες, ενώ εμπλέκουν και έναν ακόμη δικηγόρο, τον Σωτήριο Μεταξά, που μεσολαβούσε στις επαφές Κασιδιάρη – βουλευτών από τους Σπαρτιάτες.
Να διευκρινιστεί, ότι ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας παρέμεινε εκτός ποινικής δίωξης, καθώς ο ίδιος προκάλεσε την έρευνα με όσα δημόσια κατήγγειλε, ενώ εξετάστηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως μάρτυρας τουλάχιστον δύο φορές, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Εκτός όμως από την ποινική πλευρά της υπόθεσης, οι ποινικές διώξεις κατά των βουλευτών των Σπαρτιατών εκτιμάται ότι θα έχουν καθοριστική επιρροή για την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, καθώς επίκειται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του λεγόμενου Εκλογοδικείου, όπου έχουν εκδικαστεί προσφυγές κατά της νομιμότητας εκλογής τους.
Νομικοί και έμπειροι δικαστικοί σημειώνουν στην «Κ», ότι μετά τις διώξεις η πιθανότητα να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος οι βουλευτές των Σπαρτιατών ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας, αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, αλλαγές στο κοινοβουλευτικό πεδίο.
Σενάριο ανακατανομής
Πιθανότερο πλέον θεωρείται το σενάριο, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, οι έδρες που έχουν οι Σπαρτιάτες να «μοιραστούν» στα άλλα πολιτικά κόμματα, με βάση τα υπόλοιπα ψήφων που διαθέτουν στις εκλογικές περιφέρειες όπου εξελέγησαν βουλευτές με τους Σπαρτιάτες. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να επωφεληθεί με επιπλέον έδρες, φθάνοντας πιθανόν και τις 162 ή 163, ενώ κερδισμένοι θα είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται κάποιον ακόμη βουλευτή να αποκτήσει η Νέα Αριστερά, καθώς δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν οι επιλαχόντες που είχαν θέσει υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έχουν μετακινηθεί στον νέο πολιτικό φορέα. Επίσης, από έναν βουλευτή ενδέχεται να λάβει τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο το κοινοβουλευτικό τοπίο να αλλάξει από την πιθανολογούμενη έκπτωση των βουλευτών των Σπαρτιατών είναι μεγάλο, ενώ κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική μας Ιστορία, δηλαδή ολόκληρο κόμμα να χάνει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση για λόγους που σχετίζονται με παραβάσεις του νόμου που καθορίζει την εκλογική διαδικασία. Να σημειωθεί, εδώ, πως η όποια απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) είναι αμετάκλητη και δεν αλλάζει με κανέναν νομικό τρόπο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ