Το Σαββατοκύριακο είναι σίγουρα οι πιο αναμενόμενες μέρες της εβδομάδας. Μια πραγματική στιγμή διαλείμματος από το τρέξιμο των υπόλοιπων ημερών: brunch, βόλτες, προβολές κινηματογράφου, μαθήματα πιλάτες. Αν και πλέον θεωρείται στερεότυπη η φράση: «ιεράρχηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας αυτές τις δύο μέρες ηρεμίας», είναι ξεκάθαρο τι εννοεί.
Μάλιστα, μια μελέτη πρόσφατα απέδειξε ότι μια από τις βασικές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία. Ποια είναι; Ο ύπνος! Το «Sleeping in» είναι το τελετουργικό του Σαββατοκύριακου που θα βοηθήσει την υγεία σου και ακόμη περισσότερο την καρδιά σου.
Sleeping in, ο ανυποψίαστος σύμμαχος για μια πιο υγιή καρδιά
Ποιος δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ το Σαββατοκύριακο για να προλάβει να κοιμηθεί; Στιγμές ανάπαυσης κατ’ εξοχήν, αυτές οι δύο μέρες διακοπής αναμένονται σαν το «ιερό δισκοπότηρο» μετά από μια εβδομάδα έντονης δουλειάς. Ο ύπνος βοηθά προφανώς το σώμα να αναγεννηθεί ανακτώντας το ενεργειακό του κεφάλαιο, κάτι που θα ήταν επίσης χρήσιμο για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό απέδειξε μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο συνέδριο ESC 2024 τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 90.000 Βρετανούς για περισσότερα από 13 χρόνια, οι άνθρωποι που επέλεξαν να κοιμηθούν κάθε Σαββατοκύριακο περισσότερες από 9 ώρες ύπνου στη σειρά, εμφάνισαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Επομένως, η αναπλήρωση του «χρέους ύπνου» σου με τον ύπνο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, θα αναζωογονούσε την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει σωστά το σώμα και τελικά θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Vogue και διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας έδειξε επίσης ότι η ώρα του ύπνου είχε άμεσο αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι πρώιμες ή καθυστερημένες ώρες ύπνου είναι πιο πιθανό να διαταράξουν το ρολόι του σώματος, κάτι που έχει επιζήμιες συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία. Σε σύγκριση με την έναρξη του ύπνου μεταξύ 22:00 και 22:59, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν 25% χαμηλότερος για την έναρξη του ύπνου τα μεσάνυχτα ή αργότερα και 24% χαμηλότερος για την έναρξη του ύπνου πριν από τις 22:00. «Το ιδανικό παράθυρο θα ήταν λοιπόν μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ., υποθέτοντας φυσικά ότι το ξυπνητήρι είναι γύρω στις 7 ή 8 π.μ. Η μελέτη μας καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η βέλτιστη ώρα για να αποκοιμηθείς είναι σε μια ακριβή στιγμή του 24ωρου κύκλου του σώματος και ότι οι αποκλίσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία, γνωρίζοντας ότι η πιο επικίνδυνη ώρα είναι μετά τα μεσάνυχτα», υπογραμμίζει ο Dr. David Plans του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το να πηγαίνεις για ύπνο μια καθορισμένη ώρα (και πριν τα μεσάνυχτα!), που προστίθεται στον ύπνο τα Σαββατοκύριακα, αποδεικνύεται η νικητήρια φόρμουλα για τη βελτιστοποίηση της ενέργειάς σου και τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς!
πηγή: theissue.gr