Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει παρελθόν, παρών και μέλλον. Με τη στρατηγική προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει θα πρέπει να μπορεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις και να παρέχει φθηνές και ασφαλείς υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.
Τα παραπάνω τόνισε σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην υπό κατασκευή μονάδα «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5», επένδυση 1,4 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων προχωρά κανονικά και θα παραδοθεί το 2020. Στη συνέχεια σε ομιλία του στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς, εκτός της επίθεσης στις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως είπε, κήρυξε δημοσίως τον πόλεμο και κατά του προέδρου της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, για το 17% του ΤΑΙΠΕΔ. Πριν από την 5η μονάδα ο Πάνος Σκουρλέτης είχε επισκεφτεί το ορυχείο Νοτίου Πεδίου, από όπου διαβεβαίωσε πως «αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνησή μας απέτρεψε την «Μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίησή της». Είπε επίσης ότι «σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας ο λιγνίτης αποτελεί τη σωτηρία για το ενεργειακό σύστημα και για τη χώρα».
Τελευταίος σταθμός της πρωινής περιοδείας ήταν ο ΑΗΣ Καρδιάς, όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κήρυξε δημοσίως τον πόλεμο κατά του προέδρου της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει ο τελευταίος και είχε «αδειάσει» τον υπουργό από το βήμα διεθνούς συνεδρίου για την ενέργεια. Στο ίδιο συνέδριο είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα ο Π. Σκουρλέτης και είχε τονίσει την ανάγκη μεταφοράς του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Μετά τον υπουργό ανέβηκε στο βήμα ο Ε. Παναγιωτάκης και είπε πως δεν έχει σημασία το ποσοστό και ποιος θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σήκωσε το γάντι, λέγοντας: «Είναι αδιανόητο μετά την ομιλία τη δική μου, να βγαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης και να λέει τα ακριβώς αντίθετα». Συνέχισε τις βολές κατά του προέδρου της ΔΕΗ, πως αντί να προχωρήσει σε εξοικονόμηση πόρων, διατηρεί μια σειρά στελέχη μεγάλης ηλικίας, αντίο να τους βγάλει στη σύνταξη. Συγχρόνως αναρωτήθηκε γιατί η διοίκηση δεν υιοθετεί ορισμένες “έξυπνες προτάσεις” που θα μείωναν το κόστος;».
Στη δήλωσή του από το παρατηρητήριο της 5ης μονάδας, ο Π. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, επιτέθηκε «στους πολιτικάντηδες που κινδυνολογούν ασύστολα και ανεύθυνα σε βάρος της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε: «Από εδώ πέρα από την καρδιά του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας θα ήθελα να πω πώς πρώτα απ’ όλα πρέπει να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στη Δυτική Μακεδονία γι’ αυτά που έχει προσφέρει, έτσι ώστε ώστε να έχουμε το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ελλάδα. Θέλω ταυτόχρονα να πω πως η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Από τη στιγμή που διαμορφώνει μια στρατηγική προσαρμογής στις νέες συνθήκες, μια στρατηγική που που θα της επιτρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια ΔΕΗ, η οποία ακριβώς θα εξασφαλίζει να υπάρχουν φτηνές, ασφαλείς υπηρεσίες προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτό τελικά είναι το ζητούμενο για όλους μας.
Κάποιοι εννοούμε να κινδυνολογούμε ασύστολα και ανεύθυνα εις βάρος της ΔΕΗ. Αυτοί όλοι είναι πολιτικάντηδες .Η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα και να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και μέσα στο πλαίσιο ενός εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος θα σέβεται την ανάγκη για τη διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά θα δίνει ταυτόχρονα και στο λιγνίτη και στα άλλα καύσιμα το μερίδιο εκείνο που τους αναλογεί. Νομίζω λοιπόν ότι με καλό σχέδιο, με σχέδιο και όραμα, η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστεί για τις επόμενες δεκαετίες και αυτοί που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν, με βάση κάποιες προσωρινές δυσκολίες θα διαψευστούν».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι παραπάνω απόψεις απηχούν την κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε:
«Οι θέσεις της κυβέρνησης δεν διατυπώνονται από τον εκάστοτε υπουργό, αλλά από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Και αυτές (σ.σ. οι προγραμματικές δηλώσεις) ήταν σαφείς όταν γινόντουσαν. Είναι από τα ζητήματα που πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Σας θυμίζω ότι σήμερα πια στην Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δικτύων υψηλής τάσης, του ΑΔΜΗΕ δηλαδή, ο οποίος παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. Σας θυμίζω ότι έχει καταργηθεί με νόμο το παλιό σχέδιο για “τη μικρή ΔΕΗ” και θεωρούμε ότι πρέπει να ξεμπερδεύουμε με αυτή την δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για την πώληση του 17% του ΤΑΙΠΕΔ. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε μ’ αυτή τη δέσμευση». Με την τελευταία του φράση ο Π. Σκουρλέτης, εκτός από την επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το 17% του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο χαιρετισμό του στους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς, ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσουμε ως Περιφέρεια και τοπικοί φορείς τις δεσμεύσεις που λάβαμε. Δεν απεμπολούμε κεκτημένα, για μάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί κάποιο ατύχημα, όπως μου είπε ένας βουλευτής. Γιατί αν συμβεί το ατύχημα η περιοχή θα κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης θα παραιτηθεί ολόκληρο το περιφερειακό συμβούλιο, οπότε θα δημιουργηθεί θεσμικό κενό».
Το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στην ΖΕΠ θα τον περιμένουν με συνθήματα κατά της πολιτικής του, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΙΑ και του συνδικάτου “Εργατική Αλληλεγγύη”, τα οποία θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.