Τα κείμενα (ποιήματα και πεζά) των εγκλείστων γυναικών των φυλακών Διαβατών, έφερε στην επιφάνεια και από το σκοτάδι στο φως το Εργαστήρι Λόγου της Εθελοντικής Ομάδας ‘’ΕΛΛΗΝΙΟΝ’’ με την έκδοση δύο τόμων και τίτλο: «Εκκωφαντικές σιωπές – έγκλειστες συναντήσεις».
Η παρουσίαση του ιδιαίτερου αυτού έργου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια εκδήλωσης, που διοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας και ο Σύλλογος Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας (Σ.Φ.Ε.Τ.Ε).
«Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια του «ΕΛΛΗΝΙΟΝ» που αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να παράξει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και μέσα από τις φυλακές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΤΕ Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Καΐδης, συνεχάρη την Εθελοντική Ομάδα για το σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί.
Να συνεχίσουν το πλούσιο έργο τους με την ίδια ευαισθησία ευχήθηκε στην ομάδα του «ΕΛΛΗΝΙΟΝ» και ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Γεώργιος Κοκκινίδης.
Το ‘’παρών’’ στην εκδήλωση έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Σταύρος Γιαννακίδης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη.
Αναφερόμενη στο έργο η Πρόεδρος του «ΕΛΛΗΝΙΟΝ» Θεοδώρα Λειψιστινού, τόνισε ότι αποτελεί τον «καρπό» της δράσης της Εθελοντικής Ομάδας στις Φυλακές των Διαβατών.
«Οι φυλακισμένες μοιάζουν σαν φαντάσματα – σκιές, που περιφέρονται στον προαύλιο χώρο και ζουν σ’ ένα κελί δύο τετραγωνικών. Εκεί τις πλησιάζουμε εμείς και συζητώντας προσπαθούμε να τις δώσουμε τα ανάλογα ερεθίσματα για τη ζωή, ώστε ν’ αντλήσουν από μέσα τους τη δύναμη της δημιουργίας και της έκφρασης, έστω και μέσα από τα στενά όρια της φυλακής» διευκρίνισε η κ. Λειψιστινού.
«Το πρόγραμμα Λόγου και Επικοινωνίας, που εφαρμόζουμε στις φυλακισμένες γυναίκες, έχει ως στόχο την παρότρυνσή τους να εκφράσουν τον ψυχικό τους κόσμο» διευκρίνισε το μέλος της ομάδας Δέσποινα Βενετούλια.
Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του «ΕΛΛΗΝΙΟΝ» Μαλαματή Βαλάκου εξήγησε ότι: «Οι γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές έχουν διαπράξει αδικήματα και υφίστανται την νόμιμη εφαρμογή του Σοφρωνιστικού Συστήματος, όμως εμείς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε όχι με τις πράξεις τους, αλλά με την ψυχή τους, βοηθώντας τες να ξαναβρούν το δρόμο τους όταν αποφυλακιστούν».
Στις δηλώσεις του το μέλος της Ομάδας Δημήτρης Κωστόπουλος ανέφερε: «Σκοπός μας είναι η εξύψωση του ηθικού των φυλακισμένων γυναικών, και η τόνωση της αξιοπρέπειάς, δίνοντας τους την βεβαιότητα ότι δεν θα είναι οι περιθωριοποιημένες της κοινωνίας».
Η εκδήλωση διανθίστηκε με την ανάγνωση ποιημάτων και πεζών, που περιλαμβάνονται στη συλλογή.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ