Δύο νεκροί σε Πόντη και Αθάνι – Πληροφορίες για μεγάλες καταστροφές στο χωριό Αθάνι – Ζημιές στο γυμνάσιο και το λιμάνι της Βασιλικής – Ζημιές και στην Ιθάκη – «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι», λένε – Έδιωξαν τα παιδιά από τα σχολεία – Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι
Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έγινε αισθητή στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην μισή Ελλάδα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Ο κόσμος στο νησί βγήκε έντρομος από τα σπίτια του, ενώ αντικείμενα έπεφταν από τα ράφια. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπου έχουν σημειωθεί μικροκατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους.
Από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ στις 10:33 το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές είναι οι ζημιές στο χωριό Αθάνι της Λευκάδας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου κάτοικοι αναφέρουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει, ενώ φαίνεται πως τουλάχιστον μία γυναίκα είναι καταπλακωμένη μέσα στο σπίτι της. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές η εκκλησία του χωριού. Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το νησί υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο κατευθύνεται από την πόλη προς το χωριό (απόσταση περίπου μιας ώρας).
Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. Αναφορές στην Βασιλική αναφέρουν επίσης πως μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω της τμήμα τοίχου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς δήλωσε στο protothema.gr πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ’ οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, όπου όπως φαίνεται επλήγη περισσότερο από το σεισμό, συνεργεία προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στην πόλη της Λευκάδας, το νοσοκομείο και τα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας βγήκε στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και η πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κλήσεις για βοήθεια. «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003.
«Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν, ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει, εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα.
Ο δήμαρχος Ιθάκης μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά υπάρχουν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ακόμη δεν έχω κάποια ενημέρωση για τραυματίες».
Ο κ. Γιάννης Καρτάνος από το Νυδρί μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός σεισμός, μας τρόμαξε πάρα πολύ και είχε και διάρκεια. Απ’ότι μαθαίνουμε ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Απ’όσο γνωρίζω έχουμε υλικές ζημιές στο χωριό Αθάνι, προς το Πόρτο Κατσίκι εκεί έχουμε και πολλά παλιά σπίτια που πρέπει να έπεσαν τοίχοι».
Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
Αντίθετα ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.
Πηγή: protothema.gr