Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πώληση και στην ιδιωτικοποίηση, έστω και μίας μονάδας της ΔΕΗ, είναι το μήνυμα που στέλνει το Συντονιστικό Όργανο, του οποίου η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Η θέση αυτή που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την περιοχή θα διατυπωθεί από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στον πρωθυπουργό, κατά την επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών. Όπως διευκρίνισε ο Θ. Καρυπίδης, η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα, τουλάχιστον αυτό θα ζητήσει ο ίδιος. Είπε ακόμη ότι στη συνάντηση θα πρέπει να συμμετέχουν και οι: υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, πρόεδρος ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και πρόεδρος ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύνταξη μιας επιστολής, που θα διαμηνύει τη θέση του Συντονιστικού και των φορέων της περιοχής ότι τα νερά και η ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτα, αποτελούν δημόσια αγαθά και δεν εκχωρούνται. Αυτή την επιστολή θα επιδώσει ο πρόεδρος του Συντονιστικού και περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στον πρωθυπουργό.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης κατέστησε σαφές ότι «στη σημερινή συνεδρίαση θα κάνουμε μία αποτίμηση των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν, θα βάλουμε κάτω τα δεδομένα που έχουμε από τη συμφωνία στα ενεργειακά και θα συζητήσουμε το πλαίσιο των δράσεων από δω και πέρα. Στο τέλος θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με βάση την οποία θα ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα στη συνάντηση που θα έχω μαζί του».
Στη συνέχεια έλαβε πρώτος τον λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στις πολιτικές και στα σενάρια ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ όσο και ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» για φορείς, αυτοδιοίκηση και συνδικάτα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας συγχρόνως δυναμικές κινητοποιήσεις. «Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης μετά από πιέσεις των δανειστών, μέσω του αρμόδιου υπουργού που επισκέφτηκε την περιοχή, για την πώληση μονάδων, οι εξελίξεις ήταν όλες αρνητικές. Επίσημες δηλώσεις διά στόματος πρωθυπουργού, εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή κ.λ.π. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας που όλοι μαζί συμφωνήσαμε και ξεκινήσαμε με το συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα, πρέπει να ενταθεί, να συστηματοποιηθεί και οι όποιες ενέργειές μας να πυκνώσουν, γιατί πιστεύω ότι είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας και πρέπει να δοθεί σε όλη του τη διάσταση για να μπορεί να έχει ελπίδες. Γι’ αυτό χαιρετίζω τη σύγκλιση του Συντονιστικού, είναι μία ενέργεια η οποία έπρεπε να γίνει. Μέχρι σήμερα οι δύο εκδηλώσεις (σ.σ. συλλαλητήρια Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης) ήταν δυναμικές, έστειλαν μήνυμα, στο χέρι μας είναι να δηλώσουμε και να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι για να έχουμε αποτέλεσμα. Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και η εξάρτηση θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Γι’ αυτό πρέπει να αποτραπεί η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Το έχουμε πει σ’ όλους τους τόνους και αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην κυβέρνηση. Αν δεν πειστεί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτραπεί με τις κινητοποιήσεις». Σχετικά με την θέση του υπουργείου Ενέργειας να χρησιμοποιηθούν χρήματα του Τοπικού Πόρου για την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ από επιχειρηματικά σχήματα που θα έχουν την πλειοψηφία φορείς του δημοσίου, η απάντηση του Σ. Ζαμανίδη δεν άφησε κανένα περιθώριο: «Αυτές είναι αστείες προτάσεις».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε ότι «η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα, μπορεί να μην περιλαμβάνει αμιγώς ζητήματα που έχουν σχέση με την πώληση των μονάδων, ωστόσο η συνεδρίαση του συντονιστικού θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για δύο λόγους: πρώτον, να μπορέσουμε να συντονιστούμε από δω και πέρα γιατί υπήρχαν κάποιες παραφωνίες το προηγούμενο διάστημα. Τα συνδικάτα μέλη της ΓΕΝΟΠ έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Επειδή στο επόμενο διάστημα αν θα έχουμε αποτελέσματα ως προς την πώληση θα αρχίσουν να συζητούνται και συγκεκριμένες μονάδες και με δεδομένη την επικείμενη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον πρωθυπουργό, να ξέρουμε ακριβώς τι θα ζητήσουμε και τι θα πρέπει να αποφύγουμε. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι εκτός από τους εργαζόμενους όσοι συμμετέχουν στη μη πώληση δεν συμμετέχουν για τους ίδιους λόγους».
Κόντρα Ζεμπιλιάδου – Καρυπίδη
Στο μεταξύ, οξύτατη ήταν η κριτική που άσκησε στον περιφερειάρχη η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ». «Κάναμε ένα συλλαλητήριο για την μη πώληση μονάδων και τώρα μάς πετούν στα μούτρα την πώλησή τους. Όταν διαβάσαμε τα κείμενα με τα 140 προαπαιτούμενα βγήκαμε στην πύλη του ΑΗΣ», υπογράμμισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. «Μας πετούν στα μούτρα την πώληση κι εμείς πότε θα αντιδράσουμε; Για ποια εναλλακτική μιλάμε;», είπε. Απευθυνόμενη προσωπικά στον Θ. Καρυπίδη, σημείωσε με έμφαση: «Τα μόνα κάγκελα που έχεις να περάσεις- σήμερα κιόλας, είναι τα κάγκελα του Μαξίμου. Όπως μας πέταξαν στα μούτρα την πώληση των μονάδων να τους πετάξεις στα μούτρα τη θεσμική εκτροπή με την παραίτησή σου. Και εμείς μαζί σου. Όπως στην ορκωμοσία σου ζήτησες από τους τότε υπουργούς και βουλευτές να παραιτηθούν για τη Μικρή ΔΕΗ, έτσι να ζητήσεις από τους βουλευτές αυτής της κυβέρνησης να παραιτηθούν και να τούς ρίξουν. Από αύριο, κιόλας, μαύρες σημαίες στα δημόσια κτίρια και κηδειόχαρτα στα μαγαζιά».
Απαντώντας στην Γ. Ζεμπιλιάδου ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι «στη Βουλή απόψε δε συζητείται τίποτα για τη ΔΕΗ. Θα ήμουν άκαιρος αν ζητούσα παραιτήσεις βουλευτών. Θα τις ζητήσουμε όταν και αν πάει το θέμα της πώλησης μονάδων στη Βουλή». Επίσης, να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, ζήτησε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στη Δυτική Μακεδονία για την ΔΕΗ.