Ο Βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και τον δημοσιογράφο Κώστα Σβέρκο με αφορμή το πρώτο αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη 12 Ιουλίου στην Κοζάνη με την Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε τα εξής:
«Η πρόκληση της διεξαγωγής των 13 Περιφερειακών Συνεδρίων τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Θα βοηθηθεί σημαντικά το κυβερνητικό έργο, αλλά θα κερδίσουν σημαντικά οι περιφέρειες της χώρας». Για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης,τόνισε ότι, «είναι αναμφισβήτητα μία πρόκληση. Η χώρα πρέπει να βρει νέο βηματισμό. Αυτή είναι μία ειλικρινής διατύπωση και αυτό επιχειρεί να κάνει αυτό το συνέδριο. Να συζητήσει σε βάθος τα προβλήματα, να αναδείξει προτάσεις, να προτείνει καινοτόμες δραστηριότητες, τελικά να επιλέξει ένα σχέδιο που να είναι βιώσιμο και δίκαιο για την ανάπτυξη της περιοχής τα επόμενα 10-15 χρόνια»
«Οφείλουμε να κάνουμε κάποιες «παραδοχές» για την περιοχή μας. Δεν υπήρξε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Εύχομαι λοιπόν την Τετάρτη το βράδυ να υπάρχουν, έστω επιγραμματικά, πέντε στόχοι …μία πυξίδα για να κινηθούμε συντεταγμένα, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιλέξουν πλέον μία κατεύθυνση- έναν οδικό χάρτη. Έτσι την επόμενη πενταετία δεν θα κοιτάμε τι θα κάνει ο επόμενος δήμαρχος ή περιφερειάρχης, θα υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται. Και δεν θα έρθει η επόμενη κυβέρνηση, ο επόμενος υπουργός να ακυρώσει … αλλά να συνεχίσει. Αυτή η αλλαγή αντίληψης θα είναι ένα τεράστιο κέρδος για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα».
«Κάθε καινούργια διοίκηση επιφέρει αλλαγές, άκριτα, αδικαιολόγητα, για άλλους λόγους και κάθε φορά χάνεται ο στόχος αλλά και η προσπάθεια».
Για την Π.Ε.Κοζάνης θα έβαζα ως κορυφαίο το θέμα της ενέργειας, αλλά και αυτά της ποιότητας ζωής, της ανεργίας, του πρωτογενούς τομέα. Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα γης και κτηνοτροφικά, που δεν αναδεικνύονται».
«Η ΔΕΗ αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης. Στη νέα εποχή που περνάει η δραστηριότητα της Επιχείρησης στην περιοχή, θα πρέπει να απορροφηθούν οι όποιοι «κραδασμοί». Παραμένει σταθερή η άποψή μου, πως η ΔΕΗ μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό καινωνικό και οικονομικό εταίρο της περιοχής. Έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επιλογές της διοικησης της εταιρείας, αλλά και της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου», συνέχισε ο κ. Μουμουλίδης.
«Παραμένει ζητούμενο για την περιοχή η απουσία ολοκληρωμένου παράλληλου με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ αναπτυξιακού σχεδίου. Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί το παράλληλο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Η ΔΕΗ υπήρξε “μονοκαλλιέργεια” … και οι πάντες γνώριζαν πως τη στιγμή που θα προέκυπτε στοιχειώδης κρίση, η περιοχή θα έμπαινε σε οικονομική περιδίνιση».
«Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ μπορεί -και ήδη έχει ανακοινώσει- σειρά δραστηριοτήτων. Πέρα από την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ ή άλλων μονάδων, έχει ανακοινώσει σύμπραξη με τους Κινέζους για την δημιουργία των έξυπνων μετρητών,αλλά και για παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας».
Επίσης, «υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των αποκαταστάσεων στα λιγνιτικά πεδία, (ορυχεία) και των αποδόσεων των εδαφών στην κοινωνία. Τα 200.000 στρέμματα είναι μία εν δυνάμει νέα πραγματικότητα … μπορεί να δημιουργηθεί από μία πόλη μισού εκατομμυρίου, μέχρι υποδομές και οικονονομικές μονάδες που θα βγάλουν την περιοχή σε άλλη τροχιά».
«Το ζήτημα είναι αν θέλουμε με τις αποκαταστάσεις να δημιουργήσουμε μία άλλη προοπτική για το μέλλον της περιοχής. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης, μέσα από το διάλογο να επιχειρήσει την υπέρβαση. Να τελειώνουμε με την διαχείρηση και την επανάληψη όσων πολιτικών προηγήθηκαν, οδηγώντας μια ιστορική και προνομιούχα περιοχή σε ιστορικό αδιέξοδο» κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης.