Με μια πολύχρωμη, νοσταλγική, κλασική ταινία της ”χρυσής εποχής” του Χόλιγουντ και μέσα στο πνεύμα των ημερών, επέλεξε να ολοκληρώσει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις κινηματογραφικές του προβολές για φέτος, αυτή τη Δευτέρα 17-12-2018, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». Οι θρυλικές «Μικρές κυρίες» (Little Women-1949), βασισμένες στο βιβλίο της Λουίζα Μέι Άλκοτ, στη δεύτερη κινηματογραφική τους μεταφορά από το βετεράνο Μέρβιν Λερόι, με πρωταγωνιστές σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής, όπως η Τζουν Άλισον, η Μάργκαρετ Ο’Μπράιεν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Πίτερ Λόφορντ, η Τζάνετ Λι, ο Ροσάνο Μπράτσι και η Μέρι Άστορ.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, σε μια μικρή Αμερικανική πόλη της Μασαχουσέτης, οι τέσσερις αδερφές Μαρτς, ζουν μαζί με τη μητέρα τους σε κατάσταση ήπιας φτώχειας, καθώς ο πατέρας αρκετά χρόνια πριν έχασε μεγάλο μέρος της περιουσίας της οικογένειας από έναν αδίστακτο επιχειρηματία. Κι ενώ ο κύριος Μαρτς υπηρετεί στο στρατό της Ένωσης, η κυρία Μαρτς διδάσκει στις τέσσερις κόρες της να δίνουν σημασία στους λιγότερο τυχερούς από αυτούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της προσεχούς περιόδου των Χριστουγέννων..
Δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά της πολυδιαβασμένης νουβέλας της Λουίζα Μέι Άλκοτ, με πρώτη την υποδειγματική ταινία του 1933 από τον Τζορτζ Κιούκορ. Επρόκειτο αρχικά να γυριστεί το 1946 από το Ντέιβιντ Ο’ Σέλζνικ, με τη Τζένιφερ Τζόουνς, αλλά ο παραγωγός δεν θέλησε να αναλάβει και δεύτερη υπερπαραγωγή μετά το ‘’Μονομαχία στον ήλιο’’ μέσα στην ίδια χρονιά. Το σχέδιο ευδοκίμησε στη MGM τελικά, από έναν περιζήτητο χολιγουντιανό σκηνοθέτη, τον Μέρβιν Λε Ρόι (Η γέφυρα της αμαρτίας-1940, Τζίπσι-1962) και με ένα αξιοζήλευτο καστ ηθοποιών, με επικεφαλής τη Τζουν Άλισον, που στα 31 της υποδύεται τη 15χρονη ηρωίδα. Η 17χρονη τότε Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι της, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για λίγο τα γυρίσματα της ταινίας. Να σημειώσουμε ότι η Τέιλορ υποδύονταν το ρόλο της ατίθασης Έιμι, που στην πρώτη ταινία του 1933 τον έπαιξε η Τζόαν Μπένετ, η μητέρας της στο φιλμ «Ο πατέρας της νύφης» (1950). Τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της εποχής, γυρίστηκε με προϋπολογισμό 2.776.000 δολαρίων και απέφερε 6 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης σκηνογραφίας.
Αυτή τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»
Γενική είσοδος 3 ευρώ.