Την αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της μεσο-μακροπρόθεσμες δυνατότητες της συζήτησαν σε χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΔΕΗ ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συνδέσμου, ο ΣΠΕΦ έχει ανοίξει την ατζέντα των προβληματισμών σε μία σειρά από παραμένουσες ή επερχόμενες νέες προκλήσεις που αφορούν την ίδια την αρχιτεκτονική της αγοράς και της μεσο-μακροπρόθεσμες δυνατότητες της, ως έχει, να υποδεχτεί την σκοπούμενη πράσινη ανάπτυξη.
Αυτοτροφοδοτούμενος Κανιβαλισμός των Τιμών Χονδρικής από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ (φαινόμενο Merit Order Effect), πλασματική υπερτίμηση του ΕΤΜΕΑΡ, εξισορρόπηση του φαινομένου με ενδεχόμενη ενσωμάτωση του Τέλους αυτού στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, εφαρμογή και εξειδίκευση των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ σε εθνικό επίπεδο αλλά και του Target Model για ένταξη των νέων στο εξής μεγάλων έργων ΑΠΕ (άνω των 10 MW με σύνδεση στην ΥΤ) απευθείας στoν ΗΕΠ σταθεροποιώντας την ΟΤΣ και αναλαμβάνοντας μέρος του ρυθμιστικού κινδύνου που στην πορεία θα προκύπτει και θα επιτείνεται, παρατεταμένη ηλεκτροπαραγωγική υπερδυναμικότητα ένεκα της χρόνιας ύφεσης στην κατανάλωση, διαφαινόμενη συνέχιση της υπερδυναμικότητας ένεκα των πολιτικών εξοικονόμησης και εξορθολογισμού των ενεργειακών καταναλώσεων (υφίσταται «λεκτικός» στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 27% το 2030 ως προς το επίπεδο του 1990), αποτελούν μέρος μόνο των προκλήσεων που πρέπει πειστικά να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, πριν «ανοιχτούν» και πάλι οι επενδυτές των ΑΠΕ προς την κατεύθυνση ιδιαιτέρως φιλόδοξων στόχων.
Στο κομμάτι των δικτύων ο ρόλος του Διαχειριστή ήταν και θα παραμείνει κομβικός, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ, “μακριά από τυφλές πιέσεις κοινωνικών ή επαγγελματικών ομάδων με βραχύ οπτικό πεδίο, ειδικότερα τώρα με το άνοιγμα του προγράμματος ετεροχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού στα φωτοβολταϊκά (net-metering), ο Διαχειριστής οφείλει απαρέγκλιτα να συνεχίσει να πράττει το τεχνοκρατικά ορθόν, διαφυλάττοντας ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία του δικτύου, την ευστάθεια του συστήματος και κατ’ επέκταση των επενδύσεων που άπτονται σε αυτό”. Τέλος όσον αφορά την ΔΕΗ, ο ΣΠΕΦ αναγνωρίζει και υποστηρίζει τον συστημικό της ρόλο, από την ενίσχυση του οποίου οι χιλιάδες μικρομεσαίοι ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά μόνο καλύτερες μέρες έχουν να αναμένουν.
“Το στίγμα μάλιστα του νέου προέδρου της να τεθεί δυναμικά τέλος στο «κρυφτό» της αναίτιας ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών της από τους έχοντες και κατέχοντες, προοιωνίζει επαναφορά οπωσδήποτε σε ποιο εύρυθμη οικονομική λειτουργία του συνόλου της αγοράς” όπως εκτιμά ο σύνδεσμος.