Τη συμβολή της ιαπωνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια μείωσης του συμβατικού τιμήματος για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (δεδομένου ότι στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχει η ιαπωνική Hitachi) ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα Masuo Nishibayashi, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.
Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι η κατασκευή του έργου έχει την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενσωματώνει την αιχμή της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα αξιοποιεί τον εθνικό μας πλούτο σε λιγνίτη και θα προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στις πρώτες αδειοδοτήσεις για την κατασκευή του (πρόσφατα υπεγράφη η άδεια εγκατάστασης του έργου).
Αναφερόμενος στο τίμημα του έργου, (έχει συμφωνηθεί σε 1,3 δισ. ευρώ) τόσο ο κ. Λαφαζάνης όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που μετείχε στη συνάντηση, ζήτησαν από τον Ιάπωνα πρέσβη να υποστηρίξει η ιαπωνική κυβέρνηση το αίτημα για μια ουσιαστική μείωσή του, προσθέτοντας ότι «μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό θα αποτελούσε μια συμβολική και ουσιαστική χειρονομία προς τον ελληνικό λαό, που θα συνέβαλε στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο έργο».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης εξέφρασε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης της μονάδας, δεσμεύθηκε να μεταφέρει το αίτημα για το τίμημα κατασκευής στην κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως τα οικονομικά ζητήματα θα συζητηθούν απευθείας με τη ΔΕΗ και τις ιαπωνικές εταιρείες που μετέχουν στο έργο. Επίσης, ο υπουργός και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σοφία Σταματάκη, ενημέρωσαν τον Ιάπωνα Πρέσβη για το διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που είναι σε εξέλιξη και ζήτησαν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες ιαπωνικές εταιρείες, ώστε να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Ο Ιάπωνας πρέσβης δεσμεύτηκε πως θα μεταφέρει τα στοιχεία που του επιδόθηκαν στον αρμόδιο οργανισμό.