Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών, Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Παρασκευή σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κινήματος στα Γρεβενά, αλλά και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στην Κοζάνη.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, μια στιγμή όπου θα είναι καθοριστικό το ποιες αποφάσεις θα παρθούν για το μέλλον χώρας, για το μέλλον των πολιτών που χρόνια τώρα έχουν κάνει σημαντικές, μεγάλες θυσίες για να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε η κυβέρνηση εδώ και μήνες να θέσει μια διαπραγματευτική ατζέντα πολύ ευρύτερη, πολύ ουσιαστικότερη σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα.»
Πρέπει, είπε, να υπάρξει συμφωνία και οι δύο πλευρές «να κάνουν πίσω στις κόκκινες γραμμές σε μια πορεία ελάφρυνσης του χρέους ώστε να υπάρχει πλεόνασμα», ταυτόχρονα όμως «η ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να γίνει βιώσιμη.» Διότι, ένα ατύχημα στο τραπεζικό σύστημα θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν πιέσεις στο οικονομικό σύστημα της χώρας για ελέγχους στη ρευστότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά μια μεγαλύτερη υφεσιακή πίεση. «Ήδη η διαπραγμάτευση αυτούς τους 5 μήνες δημιούργησε ανασφάλεια, έλλειψη σιγουριάς, φόβο και αυτό έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση σε σύγκριση με όσα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει μέσα από μια διαπραγμάτευση.» Υπογράμμισε δε ότι αυτή «η έλλειψη αποφασιστικότητας γύρω από το που θέλουμε να πάμε δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός διχασμού στη χώρας μας μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών», λέγοντας ότι θεωρεί ότι «είναι ένα ψευτοδίλημμα το οποίο έχει διχάσει και αποπρασανατολίσει τον ελληνικό λαό. Το μνημόνιο δεν ήταν το πρόβλημα. Θα ήταν πιο επώδυνες οι συνέπειες εάν δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από πουθενά.»
Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «εγκλωβίστηκε- όπως είχε εγκλωβιστεί παλιότερα και η ΝΔ. ο κ. Σαμαράς, στο να διαιρούμε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, δηλαδή ουσιαστικά να θέτει ως το βασικό πρόβλημα το θέμα του μνημονίου», ενώ «η ουσία δεν είναι το μνημόνιο. Η ουσία είναι όλες οι αιτίες που μάς έφεραν στο σημείο να έχουμε ανάγκη να ζητούμε δανεικά από τρίτους, να μην μπορούμε μόνοι μας μέσα από τη δική μας οικονομική πορεία να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να δανειστούμε μόνοι μας από τις αγορές ομολόγων.»
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα που τίθεται στη χώρα μας είναι ένα σχέδιο μεγάλων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα έχει στόχο «να φτιάξουμε επιτέλους ένα κράτος λειτουργικό, δημοκρατικό, με διαφάνεια. Ένα κράτος δικαίου, ένα παραγωγικό κράτος που θα συμβάλλει σε μια παραγωγική και όχι παρασιτική- πελατειακή οικονομία. Γιατί όλες οι αρνητικές πτυχές μιας πελατειακής οικονομίας είναι που μάς έφεραν στο χείλος του γκρεμού, στο τεράστιο χρέος, στο μεγάλο έλλειμμα για να ζητάμε βοήθεια από τρίτους», και πρόσθεσε ότι ενώ «έχουμε φάει το γάιδαρο φαίνεται ότι πνιγόμαστε στην ουρά.»
Ευχήθηκε να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους και την επομένη της συμφωνίας «να βάλουμε όλοι πλάτη να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να έχουμε ανάπτυξη, μια βιώσιμη πορεία», δηλώνοντας μάλιστα ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να βοηθήσει, όπως άλλωστε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Χαιρέτισε τέλος την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία το ΠΑΣΟΚ και τόνισε πως επειδή η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές χρειάζεται να οργανωθούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε μια πορεία.