Μια σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 21 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Εορδαίας οργάνωσε το Δίκτυο ενεργειακών Δήμων στα πλαίσια της επίσκεψης στην περιοχή του Κρίστιαν Σλάντεκ.
Ο Κρίστιαν Σλάντεκ είναι Νομικός, εργάζεται στη διεύθυνση ορυχείων του Υπουργείου Οικονομίας του Γερμανικού κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση εξαντλημένων ορυχείων. Στην πατρίδα του διαχειρίστηκε σε πολλά επίπεδα τη λεγόμενη ανθρακοποίηση περιοχών, και η εμπειρία του θεωρήθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για την περιοχή μας.
Η συνάντηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συζητήσεων για τη μεταλιγνιτική περίοδο που έχει ξεκινήσει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την ΑΝΚΟ, την ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας, και το ΕΚΕΤΑ.
Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Εορδαίας και Κοζάνης Σάββας Ζαμανίδης και Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμυνταίου και Πρόεδρος της ΔΕΤΕΠΑ Ευθύμιος Χαριτίδης, και ο Ερευνητής του ΕΚΕΤΑ Διονύσης Γιαννακόπουλος.
Παρέστησαν επίσης στελέχη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που εργάζονται στην κατεύθυνση της ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης ανάμεσα σε ΟΤΑ.
Καλεσμένος εκτός από τον κ Σλάντεκ ήταν και ο Γκάιτνερ Χόλγκερ, εκπρόσωπος του Δήμου Μπράουνσμπέντρα της Γερμανίας, στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ευρώπης, η οποία προέκυψε μετά από αποκατάσταση ορυχείων.
Στο πρώτο μέρος της συνάντησης τέθηκαν τα δεδομένα για τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, θέτοντας ζητήματα όπως η ενεργειακή και η οικονομική κρίση, ο πολιτικός παράγοντας και το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εξόρυξη του λιγνίτη, η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, και πως οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα του ιστορικού των κατολισθήσεων. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι Έλληνες Δήμαρχοι έθεσαν ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, και οι Γερμανοί καλεσμένοι τους μετέφεραν τη διεθνή πρακτική.
Στο δεύτερο μέρος της, η συνάντηση μεταφέρθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Σλάντεκ έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του παραδείγματος του Γλάιζελταλζε (Geiseltalsee), της λίμνης δηλαδή που προέκυψε μετά την αποκατάσταση του Ορυχείου στο Δήμο Brawnsbedra.
Ξεκινώντας από τις απαιτούμενες δομικές αλλαγές στα εταιρικά σχήματα, το πολιτικό πλαίσιο, και καταλήγοντας στους τρόπους χρηματοδότησης και τα αναλυτικά οργανογράμματα που συνέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, παρουσίασε το σχεδιασμό της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τη διαχείριση των ορυχείων.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μοντέλο το οποίο διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις κοινωνίες (πληθυσμιακή εξέλιξη, διαχείριση ανεργίας κλπ).
Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε πως στην αποκατάσταση εργάστηκαν εξ ολοκλήρου οι πρώην εργαζόμενοι στα ορυχεία που έκλεισαν. Μέρος αυτών, απασχολήθηκε στη συνέχεια σε μεταποιητικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από τα παραπροϊόντα λιγνίτη, αλλά και σε συναφείς δραστηριότητες. Για τους υπόλοιπους, υπήρξε ειδική κρατική πρόνοια για την υποστήριξη της οικονομικής τους κατάστασης.
Ακολούθως παρουσιάστηκε ο τρόπος που έγινε η αποκατάσταση και το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε γεωλογικό επίπεδο (άνοδος στάθμης λίμνης, διαχείριση πρανών κλπ). Στη συγκεκριμένη αποκατάσταση δημιουργήθηκε ένας οικισμός, ένας αμπελώνας και μια μαρίνα. Οι παραπάνω υποδομές, σε συνδυασμό με μία σημαντική αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελούν μία μεγάλη αισθητική αναβάθμιση, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή των κ. Σλάντεκ και Χόλγκερ, συζητήθηκαν εκτός από τις οικονομοτεχνικές, και οι κοινωνικές πτυχές του παραδείγματος του Μπράουνσμπάντε.
Το επόμενο βήμα είναι να γίνει μια αμιγώς τεχνική συνάντηση όπου θα διερευνηθούν πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα πεδία της ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και γνώσης της διεθνούς πρακτικής.
Ο Σάββας Ζαμανίδης ευχαρίστησε θερμά τους καλεσμένους, για τη σημαντική αυτή συνάντηση και τους έδωσε σε ανάμνηση της επίσκεψης τους αναμνηστικά δώρα της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης, συνεχίζεται κανονικά σήμερα Τετάρτη.