Μεγάλη μείωση της παραγωγής αναμένεται τη φετινή χρονιά στο Βελβεντό για τους ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής, εξ’ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και μιας ασθένειας που χτύπησε τις δενδροκαλλιέργειες.
Σε σχέση με πέρυσι η μείωση της παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης τουλάχιστον του 30% και άνω, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλη Τζιουρά. Το 2017 στο Βελβεντό η συνολική παραγωγή σε ροδάκινα και νεκταρίνια έφτασε σε 16.000 τόνους και διατέθηκε στους δύο συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ. Κατά την εκτίμηση του αγροτοσυνδικαλιστή η παραγωγή του 2018 που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη δεν θα ξεπεράσει τους 10.000 με 11.000 τόνους, οπότε η συγκέντρωση του πασίγνωστου ροδάκινου Βελβεντού στους δύο συνεταιρισμούς θα περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς του Βελβεντού από την μεγάλη μείωση της παραγωγής θα είναι σημαντική, καθώς πρέπει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια οπωροφόρων και κυρίως του ροδάκινου είναι η αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Στο Βελβεντό καλλιεργούνται περί τα 6.000 στρέμματα με ροδάκινα και νεκταρίνια.
«Φέτος διαφαίνεται πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια. Στην αρχή είχαμε την ακαρπία και την καρπόπτωση και μετά ήρθαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες, χαλάζι και πολλές βροχές που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο Β. Τζιουράς. Ειδικότερα εξήγησε ότι «η ακαρπία και η καρπόπτωση ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους ροδακινοπαραγωγούς. Παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στην ανθοφορία, με αποτέλεσμα με το που έδενε ο καρπός να πέφτει από το δέντρο». Το αρνητικό είναι ότι η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού σε συνεργασία με άλλους αγροτικούς συλλόγους σε περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, βρίσκονται μήνες τώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να αποζημιωθεί η απολεσθείσα παραγωγή, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε πρόοδος.
Η χαλαζόπτωση των τελευταίων μηνών προκάλεσε επίσης μεγάλη ζημιά, αλλά ευτυχώς σε περιορισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιεργειών. Μεγαλύτερη ωστόσο ήταν η ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς αρκετές ποσότητες ποικιλιών που βρισκόταν σε ωρίμανση εκείνη την περίοδο έπεσαν από τα δέντρα και σάπισαν πριν προλάβουν οι παραγωγοί να τις μαζέψουν.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η συγκομιδή του ροδάκινου στο Βελβεντό βρίσκεται σχεδόν στην αρχή, καθώς αυτή η περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Κοζάνης βρίσκεται χρονικά κατά μία εβδομάδα με δέκα ημέρες πίσω, σε σχέση με την Ημαθία και την Πέλλα. Οι αγρότες της περιοχής εύχονται να κυλήσει ομαλά η υπόλοιπη περίοδος της συγκομιδής και ανησυχούν μήπως προκύψουν κι’ άλλες ζημιές στη συνέχεια. Ελπίζουν επίσης σε μια καλύτερη τιμή φέτος, λόγω της μειωμένης παραγωγής και βεβαίως ζητούν να αποζημιωθούν για την ακαρπία και να εισπράξουν εγκαίρως τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα.