Το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων απασχόλησε τη σύσκεψη των εκπροσώπων των μαρτυρικών χωριών της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενίας Ουζουνίδου, η οποία όμως δεν παρευρέθηκε λόγω κάποιας ίωσης και την αντικατέστησαν οι εκπρόσωποί της.
Μεστή και περιεκτική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στις αποφάσεις των τοπικών φορέων για την δυναμική διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων από τις πληγείσες περιοχές.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο οποίος παίρνοντας το λόγο δύο φορές τόνισε την ανάγκη συντονισμένης και συλλογικής δράσης, προκειμένου να αναδειχθούν τα ολοκαυτώματα και οι περιοχές που ζητούν δικαίωση.
Βαθύς γνώστης του θέματος ο πρώην Δήμαρχος Βερμίου και Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, τόνισε την ανάγκη προώθησης και διευθέτησης του θέματος, αναφέρθηκε στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, δίνοντας κάποια στοιχεία αναφορικά με τα ολοκαυτώματα των Τοπικών Κοινοτήτων Μεσοβούνου και Πύργων αλλά και σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.
Τις επιφυλάξεις του σχετικά με την “διεύρυνση” των διεκδικητών των Γερμανικών Αποζημιώσεων εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας και εκπρόσωπος το δήμου στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και Κοινοτήτων, Γεώργιος Χαϊτίδης, υπογραμμίζοντας πως εάν “απλωθεί” το θέμα της διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα, τότε ίσως να λιγοστέψουν και οι πιθανότητες μιας θετικής έκβασης του αιτήματος.
Το ‘’παρών’’ στη σύσκεψη έδωσαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Εορδαίας και Σερβίων-Βελβεντού κ.κ. Θεοδοσιάδης και Παπαδημητρίου αντίστοιχα, εκπρόσωποι των Δήμων Καστοριάς (Τ.Κ. Κλεισούρας) και Φλώρινας (Τ.Κ. και Πολιτιστικός Σύλλογος Λεχόβου), καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μεσοβούνου και Πύργων κ.κ. Τσιαΐδης και Σαμπακίδης αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι της αντιστασιακής οργάνωση ΠΟΑΕΑ.
Μετά από μία διεξοδική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για την κατάρτιση της ολοκληρωμένης πρότασης που θα κατατεθεί στην Βουλή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με την σύμπραξη του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων.