Σοδειές καταστρέφονται, ζώα εκτροφής σφαγιάζονται, μικρά καταλύματα χωρίς νερό διώχνουν τους τουρίστες: αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα στη Σικελία, έπειτα από εβδομάδες ξηρασίας με επιστέγασμα έναν βίαιο καύσωνα. Όχι ότι είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη που καίγεται από τη ζέστη: στην πραγματικότητα, καύσωνες ταλαιπωρούν πόλεις σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.
Με τα καλοκαίρια να γίνονται ωστόσο όλο και πιο ζεστά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Σικελία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός: εκεί ήταν που καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει δει ποτέ η Ευρώπη, 48,8°C, το 2021. Σύμφωνα με τη Coldiretti, μία ιταλική ομάδα πίεσης αγροτών, κάπου 80% των καλλιεργειών σίτου γύρω από την Καλτασινέτα και την Εννα, στο κέντρο του ιταλικού νησιού, έχει καταστραφεί και η παραγωγή σανού για τα ζώα έχει μειωθεί κατακόρυφα.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,3°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
«Χωρίς σανό», δήλωσε μία εκπρόσωπος της Coldiretti, «δεν υπάρχει τροφή για τα ζώα, και καθώς τα πηγάδια στερεύουν δεν υπάρχει ούτε νερό για αυτά, οπότε οι αγρότες σφάζουν τα ζώα τους επειδή δεν μπορούν να τα κρατήσουν στη ζωή. Ακόμη και καλλιέργειες όπως οι ελιές, οι αμυγδαλιές και τα φραγκόσυκα, που δεν χρειάζονται πολύ νερό, υποφέρουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει βρέξει εδώ και μήνες».
Περιορισμούς στο νερό
Οι ταμιευτήρες έχουν πληγεί τόσο από την ξηρασία που στο Παλέρμο σκέφτονται να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του νερού ενώ στο Αγκριτζέντο, τον σύγχρονο Ακράγαντα, τόπο της περίφημης Κοιλάδας των Ναών, μικρά καταλύματα διώχνουν τους τουρίστες αφού μένουν για μέρες χωρίς νερό: «Ο ανεφοδιασμός με νερό γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Ολα τα σπίτια διαθέτουν δεξαμενές για την αποθήκευση νερού, αλλά για ορισμένα δεν αρκούν», δήλωσε στους λονδρέζικους Times ο Φραντσέσκο Πικαρέλα, τοπικός επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων Federalberghi. «Αυτό συμβαίνει σε όλη τη Σικελία, αλλά εδώ είναι χειρότερο, επειδή οι σωλήνες του νερού χάνουν λόγω των διαρροών το 50% της παροχής. Οσα καταλύματα μένουν χωρίς νερό εκτρέπουν τους τουρίστες σε άλλα. Και είναι μόλις Ιούνιος».
Ο δήμαρχος του Αγκριτζέντο, Φράνκο Μιτσικέ, δήλωσε ότι πιέζει για την ενεργοποίηση μιας αχρησιμοποίητης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού κοντά στην πόλη. «Θα τη χρειαστούμε καθώς τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά», επεσήμανε.
Σπάνε τα παγκόσμια ρεκόρ
Στην πραγματικότητα, παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν σπάσει και οι 12 τελευταίοι μήνες. Αλλά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκτιμά πως υπάρχει 86% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεπεράσει το 2023 ώστε να γίνει εκείνο το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,3°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, που σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως κατά μέσο όρο παγκοσμίως, ένα κύμα καύσωνα που θα συνέβαινε με το προβιομηχανικό κλίμα μία φορά τα 10 χρόνια, τώρα συμβαίνει 2,8 φορές τα 10 χρόνια, και είναι κατά 1,2°C πιο καυτό. Αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει στους 2°C, κύματα καύσωνα θα ενσκήπτουν κατά μέσο όρο 5,6 φορές τα 10 χρόνια, και θα είναι κατά 2,6°C πιο καυτά.
Εκτός από τις χώρες πέριξ της Μεσογείου και τα Βαλκάνια, κάτω από έναν «θόλο ζέστης», που επηρεάζει περισσότερους από 86 εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκονται και τμήματα των βορειοανατολικών και μεσοδυτικών ΗΠΑ. Στο μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία, εκατοντάδες προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του χατζ με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 51°C.
Και στην Ινδία, το Νέο Δελχί, που έχει καταγράψει από τις 14 Μαΐου 38 συνεχόμενες ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40°C, έζησε προχθές τη θερμότερη νύχτα τουλάχιστον των τελευταίων 55 χρόνων, καταγράφοντας 35,2°C στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.