Την πρότασή τους για τις «Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας», παρουσίασαν σήμερα τα μέλη του Συνδέσμου επενδυτών φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα ΜΜΕ.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Σιαμπανόπουλος, η περιοχή πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ΑΠΕ με το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών να είναι τεράστιο «καθώς η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ένα μεγάλο και πολύτιμο στοιχείο που δεν είναι άλλο από τα δίκτυα».
Ο κ. Σιαμπανόπουλος χαρακτήρισε ως μεγάλο όπλο της περιοχής το συγκεκριμένο πλεονέκτημα, το οποίο η τοπική κοινωνία πρέπει να εκμεταλλευτεί και να μην το απωλέσει μόνο σε εισαγόμενους επενδυτές οι οποίοι συρρέουν σε όλη την Περιφέρεια.
«Στόχος μας είναι χιλιάδες πολίτες- επενδυτές με μια αρχική επένδυση των 5.000 ευρώ και άνω ώστε να εξασφαλιστεί ένα ετήσιο εισόδημα που στόχο θα έχει να τους κρατήσει στην περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Μπάμπης Αλξανδρίδης, σημείωσε πως η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας πως μπορεί να μην δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας αλλά μπορεί να επιστρέψει μεγάλο μέρος του χαμένου ΑΕΠ από την αναστολή της λιγνιτικής δραστηριότητας: «Εμείς στοχεύουμε σε σχήματα που το 90% των μελών θα είναι από την τοπική κοινωνία».
Το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Γραμματέας του Συνδέσμου, Φώτης Ζυγούρης, ο οποίος στάθηκε τόσο στα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα του εγχειρήματος.
Στην πρόταση του ΣΕΠΦΕ στόχος είναι να αναπτυχθούν σε μια δημοτική έκταση περίπου 2000στρ έργα του 1MW το καθένα συνολικής ισχύος 100ΜW μέσα από 5 τουλάχιστον ενεργειακές κοινότητες.
Σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες θα συμμετέχουν καταρχήν δημότες των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και οι ίδιοι οι Δήμοι, Δημοτικές επιχειρήσεις και άλλοι φορείς.
Το ύψος της συμμετοχής του κάθε δημότη μπορεί να ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει τις 50.000, ώστε να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων δημοτών, με στόχο την εξασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος για 20 χρόνια.
Η μεσοσταθμική απόδοση στα ίδια κεφάλαια στην 20ετία αγγίζει το 29% και υπολογίζεται πως με ένα κεφάλαιο 120.000 ευρώ τα κέρδη θα φτάσουν τις 715.000 σε 20 έτη, με ετήσια απόδοση 2.900 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ επένδυση.
Τα μέλη του συνδέσμου απάντησαν, όπως διαβάσατε νωρίτερα και σε ερώτηση του «Π» για το πως κρίνουν τη στάση της αυτοδιοίκησης απέναντι στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ από εταιρείες εκτός περιοχής, καθώς και αν θεωρούν πως έχουν αναπτυχθεί ενδεχομένως σχέσεις αυτοδιοικητικών με κάποιες από τις εταιρείες.
Ζήσης Πιτσιάβας