Λέμε ΟΧΙ στη νέα ληστρική επιδρομή του Κεφαλαίου στα βουνά και στις τσέπες των πολιτών.
Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, πιστοί υπηρέτες των συμφερόντων του Ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, δίνουν γη και ύδωρ στα Ντόπια και ξένα συμφέροντα αδιαφορώντας για την καταστροφή των βουνών και των κάμπων!
Η έγκριση από τη ΡΑΕ άδειας εγκατάστασης ισχύος άνω των 1000 MW ανεμογεννητριών στο Βέρμιο 2 MW ισχύος η καθεμία καταστρέφει το βουνό και το μετατρέπει πλέον σε ένα ιδιόμορφο Ηλεκτρικό πεδίο.
Η αδειοδότηση 155 Α/Γ, 465 MW της ACCIONA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. στο Βέρμιο, συν 20 MW της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, συν 40 MW της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συν 170 MW της RENEX Αιολική Βερμίου, δηλαδή συνολικά 695 MW στην ίδια περιοχή, καθιστά άτυπα το Βέρμιο ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με δυσμενέστερους όρους από τις ήδη θεσμοθετημένες διότι η περιοχή του Βερμίου είναι υποπολλαπλάσια σε έκταση.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πολύ συνοπτικά, όπως αναφέρονται στη ΜΠΕ της ACCIONA ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μόνο, είναι: Στην κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας για τη διασύνδεση των Α/Γ μήκους 104,5 ΚΜ, προβλέπεται 5 μέτρα πλάτος, ενώ οι διαστάσεις των στοιχείων του εξοπλισμού απαιτούν για την μεταφορά του, τουλάχιστον υπερδιπλάσιο πλάτος δρόμου.
Για την έδραση των Α/Γ θα απαιτηθούν 160.000 τόνοι μπετόν και μετά το τέλος ζωής της δραστηριότητας, η αποκατάσταση του τοπίου στη αρχική κατάσταση είναι αμφίβολη. Το σύνολο των εκσκαφών του έργου θα είναι 3.280.000 m3 από τα οποία θα περισσέψουν 1.170.000 m3 και θα απαιτηθεί η δημιουργία αποθεσιοθαλάμου.
Η πιθανότητα επηρεασμού ή εξαφάνισης σημείων υδροληψίας που υδροδοτούν τους οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται κατάντη των περιοχών εγκατάστασης των Α/Γ, είναι αρκετά μεγάλη.
Οι υπεύθυνοι καλούνται να απαντήσουν:
- Μπορεί το οικοσύστημα του Βερμίου να απορροφήσει αυτής της κλίμακας τις περιβαλλοντικές πιέσεις και να αποκατασταθεί με τη λήξη της διάρκειας ζωής των ανεμογεννητριών;
- Ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη δηλαδή, η προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ελλάδας, όταν προβλέπονται επενδύσεις με 80% σε εισαγόμενο εξοπλισμό;
- Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα;
- Ποιο θα είναι το συνολικό όφελος στην παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας όταν γνωρίζουμε ότι η απόδοση των αιολικών κυμαίνεται από 10 το πολύ 20% της εγκατεστημένης ισχύος με τις ιδανικότερες συνθήκες;
- Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντολογικές συνέπειες των οικισμών από την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, της χλωρίδας και της πανίδας.
Είμαστε κάθετα αντίθετη με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο και στα άλλα βουνά της Χώρας μας γιατί:
- Καταστρέφουν το Περιβάλλον
- Πληρώνονται υπέρογκα ποσά από τις τσέπες του Ελληνικού λαού χωρίς κανένα μα κανένα όφελος.
- Δίνουν ελάχιστη έως καθόλου ηλεκτρική ενέργεια
- Απαιτούν νέες εγκαταστάσεις μονάδων βάσης για να υποστηριχθούν κυρίως από εισαγόμενο Φυσικό αέριο που επί πλέον δεν αρκεί
- Δεν θα κάνουν ποτέ, σ’ ολόκληρο τον χρόνο λειτουργίας τους, απόσβεση της ενέργειας η οποία καταναλώθηκε για να κατασκευαστούν…..
Η εγκατάσταση των αιολικών ωφελεί μόνο τη Γερμανική Βιομηχανία που τις παράγει και το αεριτζίδικο ξένο και Ελληνικό κεφάλαιο που επιδοτείται αδρά και για την εγκατάσταση αλλά και για την παραγωγή ρεύματος που κοστολογείται υπερδιπλάσιο από την Οριακή Τιμή του Συστήματος!!!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες των νομών Κοζάνης, Ημαθίας και Πέλλας να αντισταθούν δυναμικά σ αυτή τη νέα δήθεν «πράσινη», επιδοτούμενη επέλαση του Κεφαλαίου που καταστρέφει τη φύση και υποβαθμίζει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων