Στην μείωση του εργατικού κόστους, με μείωση προσωπικού της ΔΕΗ (βρήκε την λύση ) η διοίκησή της ΔΕΗ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
Αφού κατακερμάτισαν, ξεπούλησαν και ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, παρέδωσαν την ηλεκτρική ενέργεια στα μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα, εργολαβοποίησαν το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής, που απέμεινε στην ΔΕΗ, εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό στην τύχη του. Αφού αποδεκάτισαν το προσωπικό, ακολουθώντας τις επιταγές των κυβερνήσεων, της Ε.Ε και του μεγάλου κεφαλαίου.
Μετά από όλα αυτά απεφάνθησαν οι ειδήμονες ότι την λύση πάλι θα την δώσει η περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους.
Φεύγετε ή σας απολύουμε. Λέει κυνικά η διοίκηση της ΔΕΗ στους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας και συνεχίζουν να εργάζονται.
Σε (οικειοθελή απομάκρυνσή τους) ή σε απολύσεις προχωρά η ΔΕΗ διακοσίων εργαζόμενων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν κλίσει τα 60 χρόνια για τους εργατοτεχνίτες, 62 για τους διοικητικούς, και 65 για τους μηχανικούς έως την 31 /12/2016. Αυτό σε πρώτη φάση για να συνεχίσει και σε δεύτερη το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι θα προχωρήσει μονομερώς σε απολύσεις – φύγετε για να μην σας διώξουμε δηλαδή.
Με πρόσχημα την μύωση της παραγωγής ρεύματος που επέβαλαν κυβερνήσεις και Ε.Ε στην ΔΕΗ και με επικοινωνιακά τερτίπια, ότι το κάνουν για να απομακρύνουν πρώην διευθυντικά στελέχη που δεν έχουν πια αντικείμενο ( ψυγεία) και για ανανέωση προσωπικού, αδειάζουν την επιχείρηση από τεχνικό προσωπικό χωρίς να προβλέπεται να αντικατασταθεί από νεότερους.
Αφήνει να εννοηθεί έτσι ότι αν συνεχίσει να μειώνεται η παραγωγή οι εργαζόμενοι τεχνικοί και διοικητικού περισσεύουν. Έτσι βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μηχανικούς που δεν έχουν αντικείμενο και είναι πάνω από 65 χρονών με τους τεχνικούς που εργάζονται σε σταθμούς και ορυχεία. Μέσα από ένα κυκεώνα νόμων και αλλαγών τους, που κανείς εργαζόμενος δεν είχε ενημερωθεί και που η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ απέκρυψε όταν παρέδιδε το ασφαλιστικό μας στις διοικήσεις της ΔΕΗ. Πανηγύριζε τότε για δήθεν σωτηρία του. Έδωσαν το δικαίωμα να μπορεί η διοίκηση να απολύει κόσμο χωρίς αποζημίωση. Τώρα εκ των υστέρων κλαψουρίζουν οι συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων σαν τις μωρές παρθένες και το μόνο που ζητούν είναι περισσότερα ψίχουλα για να συμφωνήσουν.
ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Καταρχήν το υπάρχον προσωπικό και χωρίς την απομάκρυνση αυτών των εργαζομένων, και με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα δεν επαρκεί όχι να παράγει το 49% της παράγωγης όπως προβλέπεται με ασφάλεια, αλλά ούτε και πολύ λιγότερο. Κάθε φορά που θα υπάρχει ενεργειακή κρίση όπως αυτό το διάστημα, είτε λόγω κακοκαιρίας, είτε λόγω ζήτησης θα έχουμε Μπλακ Αουτ και ζημιές στο σύστημα και το χειρότερο περισσότερα εργατικά ατυχήματα – που έτσι όπως πάμε δεν θα χρειάζεται κακοκαιρία αλλά η ενεργειακή κρίση θα είναι καθημερινό φαινόμενο.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια τα πράγματα για τους τεχνικούς και διοικητικούς με τους μηχανικούς πρώην και νυν διευθυντικά στελέχη.
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, οι ίδιοι και οι ίδιοι μηχανικοί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έρχονταν απέρχονταν σε διευθυντικές θέσεις ανάλογα με τα κυβερνητικά- κομματικά γούστα.
Τα αγαπημένα στελέχη και τα υπάκουα σε κάθε κυβέρνηση έπαιρναν τις διευθυντικές θέσεις στην παραγωγή, για τους άλλους που απέρχονταν υπήρχαν και υπάρχουν θέσεις διευθυντή χωρίς αντικείμενο και με έναν ή δυο υφιστάμενους και ίσως και καθόλου υφιστάμενους. οι λεγόμενες θέσεις ψυγείου.
Συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους παρά την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και τα συντάξιμα χρόνια, για καρπώνονται τα προνόμια που τους παρέχουν αυτές οι θέσεις ή να ανεβούν σε ανώτερες θέσεις. ενώ σε περίπτωση συνταξιοδότησης θα έπαιρναν καλύτερη σύνταξη από όλους τους άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης. Από την άλλη η διοίκηση της ΔΕΗ στην πρόσφατη απόφαση της δεν κάνει κανένα λόγο για τον αν έχει σκοπό την απομάκρυνση αυτών εργαζομένων στο σύνολό τους και ακόμα περισσότερο για την κατάργηση αυτών των θέσεων ψυγείου.
Για τους εργαζόμενους στα ορυχεία και στους σταθμούς σε βαρέα και ανθυγιεινά και υπέρ βαρέα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αφού ανέβηκαν τα όρια ηλικίας και συντάξιμα χρόνια μέσα από πολλούς αντιασφαλιστικούς νόμους και δεν γνωρίζει κανείς πότε πρέπει να βγει στη σύνταξη ώστε να πάρει πλήρη, πότε θα την πάρει και πόσα. Που η σφαγή των εισοδημάτων που έγινε σε αυτούς όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανάγκασε να συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες σε σταθμούς και ορυχεία. Σε αυτούς τους εργαζόμενους δείχνει την πόρτα της εξόδου χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια που απαιτούν οι νόμοι οι οποίοι ψηφιστήκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και χωρίς να υπάρχει καμία διαφορετική αντιμετώπιση. Καταλήγουν να κινδυνεύουν να πάρουν το μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης από οποιοδήποτε άλλον εργαζόμενο , όχι μόνο στην ΔΕΗ αλλά και από άλλους κλάδους που δεν είναι στα υπερβαρέα.
Η περαιτέρω μείωση του προσωπικού όχι μόνο δεν σημαίνει την καλυτέρευση των οικονομικών της ΔΕΗ, αλλά την πλήρη διάλυσή της. Αυτές οι αποφάσεις της διοίκησης ανοίγουν τον δρόμο για ελεύθερες απολύσεις και χωρίς αποζημίωση λειαίνουν το έδαφος για την σφαγή των εργασιακών νόμων και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.
Μετά από τόσα χρόνια δουλειάς σε αυτές τις συνθήκες των ορυχείων και των σταθμών με ιδρώτα και αίμα, με πολλά προβλήματα υγείας σε πολλούς. Πετούν τους εργαζόμενους με πετσοκομμένες συντάξεις και στην αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα .Δεν μας αξίζει τέτοια αντιμετώπιση.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Άμεσες προσλήψεις που θα ξεπερνούν τον αριθμό των αποχωρούντων
- Την άμεση αποκατάσταση της αδικίας για τους εργαζόμενους στα βαρέα -ανθυγιεινά και υπερ-βαρέα, πλήρη αναπλήρωση της σύνταξης στο 80% με 30 χρόνια εργασίας
- κατάργηση κάθε νόμου, απόφασης, και κανονισμού που δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να απολύει και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Απαγόρευση των απολύσεων
- κατάργηση των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων χωρίς ουσιαστικά αντικείμενο (ψυγεία).
- Πραγματική ανανέωση διευθυντών και προϊσταμένων, Στην παραγωγή.
- Για φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά, με επάρκεια, αυτάρκεια και με ασφάλεια .
- Από μια δημόσια 100% ενιαία, καθετοποιημένη ΔΕΗ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
- Με Εθνικοποίηση –Κρατικοποίηση του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής-Κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή, μεταφορά και διανομή ρεύματος