Η ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε στάση πληρωμών, με συνέπεια να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην μισθοδοσία του προσωπικού και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της επιχείρησης, ακόμη και στην 5η μονάδα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα εισπραξιμότητας.
Τη δυσοίωνη αυτή προοπτική επισήμαναν το μέλος του δ.σ. της ΔΕΗ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, από το βήμα του 16ου Γενικού Συμβουλίου του σωματείου «Σπάρτακος», που συνήλθε σήμερα Παρασκευή στο Κοβεντάρειο. Μάλιστα, ο δεύτερος επιτέθηκε σε όσους αντιστρατεύονται τον λιγνίτη, κατονομάζοντας τους δημάρχους Κοζάνης και Εορδαίας, Λευτέρη Ιωαννίδη και Σάββα Ζαμανίδη αντιστοίχως.
Κατά τα άλλα το Γενικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με φόντο την εικοσάχρονη πορεία δράσης και αγώνων του «Σπάρτακου», σημείωσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του συνδικάτου Μόσχος Μόσχος. Επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που άπτονται της επιχείρησης, των εργαζομένων, των λινιγνιτών, των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), κ.λ.π., προσθέτοντας ότι «ενάμιση χρόνο μετά το 15ο Γενικό Συμβούλιο, το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα ενάντια στις μνημονιακές – και μη – επιταγές, που έχουν κλονίσει συθέμελα τους εργαζόμενους και τα ενεργειακά ζητήματα». Κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υπογραφή του 3ου μνημονίου και τη μεταστροφή των θέσεων που εξέφραζε προεκλογικά, επιφέροντας σαρωτικές, δυσβάσταχτες αλλαγές, αν και είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες».
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Αθανάσιος Μάστορας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης, έκανε λόγο για έναν «σχεδιασμό έγκυρο, που προκύπτει μέσα από την καθημερινή τριβή με τα ενεργειακά – εργασιακά – ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά κ.λ.π. ζητήματα», έχοντας πάντα «στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, την επιχείρηση, τον καταναλωτή. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο βάζουμε τον κύριο άξονα του προγράμματος δράσης».
Σαν βόμβα στο Γενικό Συμβούλιο έπεσαν οι παρεμβάσεις του Π. Καραλευθέρη, μέλους του δ.σ. της ΔΕΗ (εκπρόσωπος των εργαζομένων) και του Γ. Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, οι οποίοι προανήγγειλαν τη «στάση πληρωμών» που έρχεται, αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα. Ειδικότερα, ο Π. Καραλευθέρης, υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων που οφείλει η ΔΕΗ σε τρίτους, είναι πολύ σοβαρότερο θέμα από τα ληξιπρόθεσμα που έχει να λαμβάνει η επιχείρηση. Δυστυχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ είναι τόσες που καθιστούν την εταιρία προβληματική. Είμαστε ήδη στο κόκκινο. Φοβάμαι ότι ανά πάσα στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να κηρύξει πτώχευση και στάση πληρωμών.
Δυστυχώς, νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να αναζητήσει η διοίκηση κονδύλια για να πληρώσουμε αυτά που χρωστάμε ή μέρος αυτών. Δεδομένου ότι λόγω της κατάστασης της χώρας δεν δύναται να βγει στο δανεισμό, ούτε μπορεί να συνάψει ομολογιακό δάνειο και δεδομένου ότι δεν έχει την ελευθερία να εισπράξει αυτά που έχει να λαμβάνει, λόγω των αποφάσεων και της στάσης της κυβέρνησης, αλλά και των εσωτερικών δυσλειτουργιών της ΔΕΗ, φοβάμαι ότι τα μόνα κονδύλια από τον προϋπολογισμό που μπορεί η επιχείρηση να χρησιμοποιήσει είναι αυτά των επενδύσεων και της μισθοδοσίας. Αυτή η επιλογή θα πλήξει κυρίως την περιοχή μας. Γιατί σήμερα οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται στην περιοχή μας και το καλύτερα αμειβόμενο προσωπικό βρίσκεται στην περιοχή μας, λόγω της βάρδιας, των υπερωριών και της φύσης της εργασίας. Είναι ζοφερό σενάριο, αλλά εγώ σαν μέλος της διοίκησης οφείλω να χτυπήσω καμπανάκι, να παρακαλέσω και να κινητοποιήσω την κυβέρνηση κατ’ αρχήν γιατί είναι πολιτικές οι αποφάσεις, αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ, να βρουν τρόπο έτσι ώστε να εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία της ΔΕΗ κάποια χρήματα. Τρόποι υπάρχουν και όποιο μεγάλο κονδύλιο μπορεί σήμερα να βοηθήσει την εταιρία θα πρέπει να αναζητηθεί. Όμως η εταιρία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αποφασιστικά και γενναία μέτρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πολιτικό κόστος, να αναζητήσει τα χρήματά της από τους οφειλέτες, μεγάλους και μικρούς καταναλωτές. Άμεσα το κράτος πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τα χρήματα που οφείλει η ΛΑΡΚΟ και άλλοι βιομήχανοι στην εταιρία, να προχωρήσει σε διακονονισμούς, έτσι ώστε να έρθουν κάποια χρήματα».
Για την 5η μονάδα, είπε ότι «η ΔΕΗ έχει καταβάλει μέχρι τώρα 400 εκ. ευρώ και πρέπει να καταβάλει κι’ άλλα ως συμμετοχή για να μπορέσει να πάρει το ομολογιακό δάνειο. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό, οπότε αν δεν υπάρξει κανονική χρηματοδότηση στη μονάδα, προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα. Αλλά δεν είναι μόνο η 5η μονάδα. Δεν φτάνει μόνο να υπερασπιστούμε την 5η μονάδα, αν δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στα ορυχεία, στα δίκτυα, στις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες χρειάζονται βελτίωση και εκσυγχρονισμό».
Για την μισθοδοσία είπε ότι «αυτά που έχουμε υποστεί ως συνέπεια των μνημονίων, δηλαδή το κόψιμο στο ήμισυ των μισθών, θα αναγκαστεί να τα κάνει πλέον από μόνη της η διοίκηση, αν δεν βρει από αλλού χρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, τόνισε: «Η συγκυρία για τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και τη διοίκηση θα μιλάμε σύντομα για στάση πληρωμών. Η εταιρία σήμερα δυστυχώς εισπράττει περίπου 19 εκ. ευρώ ημερησίως, όταν πριν από τα capital kontrol εισέπραττε 35. Σε συνδυασμό με τα δάνεια να τρέχουν πάρα πολύ, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε στάση πληρωμών διότι δεν μπορεί να πληρώσει προμηθευτές, δεν μπορεί να πληρώσει ακόμη και τις υπηρεσίες που της παρέχουν οι θυγατρικές τους.
Μίλησε ακόμη για «πόλεμο» στο λιγνίτη που βαίνει συνεχώς μειούμενος, σε βαθμό πλέον να έχει μετατοπιστεί η παραγωγή ενέργειας από την περιοχή. Αν δει κανείς την επιστολή της Κομισιόν, για την περιορισμένη λειτουργία των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με την οποία οι μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου θα πρέπει να κλείσουν το 2018 αντί το 2023 που προβλέπονταν, τότε ευθαρσώς λέω ότι αυτοί που αντιμάχονται τον λιγνίτη και λένε ότι πρέπει να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες όσο γρηγορότερα γίνεται, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος και του γεγονότος ότι κάποιοι από την Κομισιόν ξαφνικά μυρίστηκαν ότι οι μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου να δουλέψουν αντί 32.000 ώρες, να δουλέψουν μόνο 17.500 ώρες». Στο σημείο αυτό κατονόμασε τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, για τις «πάγιες θέσεις» του ενάντια στον λιγνίτη, αλλά και τον δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος «αντιστρατεύεται ξεκάθαρα τα ζητήματα της ΔΕΗ, καθώς με έναν περίεργο τρόπο παρεμβαίνει στη λειτουργία της επιχείρησης και σταματάει την κατεδάφιση κάποιων παραπηγμάτων στην ουσία, προσπαθώντας να τα εμφανίσει ως πολιτιστική κληρονομιά. Σ’ αυτό τον ακολουθούν περιέργως και κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής, προσπαθώντας να αναδείξουν μια βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά, όταν εδώ και πολλά χρόνια η ΑΕΒΑΛ είναι κλειστή και δεν έχουν εκπονήσει ούτε ένα σχέδιο. Η απαίτησή τους είναι να φτιάξει η ΔΕΗ ένα βιομηχανικό μουσείο και να το παραχωρήσει στον δήμαρχο Εορδαίας και στους κυβερνητικούς βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έκανε ο δήμαρχος Εορδαίας μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές την πολιτιστική κληρονομιά της ΑΕΒΑΛ».
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Γενικό Συμβούλιο τίμησε τους μέχρι τώρα προέδρους και γενικούς γραμματείς του «Σπάρτακου».