Την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην Καστοριά χαιρέτισε με ανάρτησή της στα social media η βουλευτής ΝΔ Μαρία Αντωνίου. Η υπουργός επισκέφθηκε το Κουρσούμ Τζαμί όπου εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, ενώ παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της ανάγλυφης εικόνας του Αγίου Γεωργίου στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς Καστοριάς και στα Θυρανοίξια του Ι. Ν. Ταξιάρχη Μητροπόλεως Καστοριάς.
Η ανάρτηση της κ. Αντωνίου:
«Είχα τη χαρά να συνοδεύσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στην Καστοριά, σε μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την ανάδειξη της πολιτισμικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς.
Πρώτος σταθμός ήταν το ιστορικό Κουρσούμ Τζαμί, το μοναδικό που έχει διασωθεί στη Δυτική Μακεδονίας, όπου η Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που υλοποιούνται, με στόχο την αποκατάσταση και την αξιοποίησή του ως ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ομορφοκκλησιά Καστοριάς και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου, μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της ιστορικής ανάγλυφης εικόνας του Αγίου Γεωργίου, η οποία συντηρήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη λαμπρή τελετή των θυρανοιξίων του Βυζαντινού Ιερού Ναού Ταξιάρχη Μητροπόλεως. Τα θυρανοίξια του ιστορικού αυτού ναού τελέστηκαν με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, χοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. Στον ιστορικό αυτό ναό, έναν από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, φυλάσσονται και τα οστά του Παύλου και της Ναταλίας Μελά, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερο ιστορικό και εθνικό συμβολισμό στον ιερό αυτό χώρο.
Η Καστοριά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη της μοναδικής πολιτισμικής και εκκλησιαστικής της κληρονομιάς. Ένας σχεδιασμός που δεν περιορίζεται στη διάσωση των μνημείων μας, αλλά τα μετατρέπει σε ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, ιστορίας και ανάπτυξης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής μας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της για την Καστοριά, για την άριστη και διαρκή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη σταθερή προσήλωσή της στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με σχέδιο, συνέπεια και ουσιαστικές παρεμβάσεις, εργάζεται ώστε ο ανεκτίμητος πολιτισμικός πλούτος της Βυζαντινής μας Αρχόντισσας να προστατεύεται, να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται προς όφελος των επόμενων γενεών και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας.
Θερμές ευχαριστίες και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ.Καλλίνικο, του οποίου το όραμα, η αγάπη και το διαρκές ενδιαφέρον για την προστασία και την ανάδειξη της εκκλησιαστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς έχουν συμβάλει καθοριστικά στην υποδειγματική συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Υπουργείο Πολιτισμού , καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας.
Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους τους αρμόδιους φορείς, να εργαζόμαστε για την προστασία και την ανάδειξη του ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικού και εκκλησιαστικού πλούτου της Βυζαντινής Αρχόντισσας, της Καστοριάς μας, γιατί η ιστορία και η πολιτισμική μας κληρονομιά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και ισχυρό αναπτυξιακό κεφάλαιο για τον τόπο μας».






























