Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, από τον «ΚΑΛΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» Πτολεμαϊδας , την Κυριακή 24 -3-2019 το πρωί στον Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού πατρός Ανάργυρου Αφθονίδη , ιερουργούντως του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτου Νικηφόρου συνεπικουρούμενου από τον π. Αθανάσιο.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε στην αίθουσα του «ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Γιάσογλου αναφέρθηκε στο βίο και στο πλούσιο έργο του εκλιπόντος επεσήμανε τα εξής: «Ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Ανάργυρος Αφθονίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Τελείωσε με άριστα την θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. στη συνέχεια υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς (Λ.Ο.Κ). Μετά το πέρας της θητείας του εντάσσεται στην αδελφότητα θεολόγων η ΖΩΗ όπου εργάζεται ως θεολόγος για 8 έτη. Ως περιοδεύων αντιπρόσωπος αυτής στέλνεται κατά διαστήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και μεταξύ αυτών και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και έτσι έρχεται και στην Πτολεμαΐδα. Το 1963 ο μακαριστός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Πολύκαρπος τον χειροτονεί διάκονο και την επόμενη μέρα πρεσβύτερο. Όταν δημιουργείται ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων διορίζεται στο Β΄ Σώμα στρατού, το οποίο τότε εδρεύει στην Κοζάνη, με το βαθμό του λοχαγού. Αποστρατεύεται το 1995 με το βαθμό του Συνταγματάρχη. Ο αείμνηστος λειτουργός του ύψιστου διακρινόταν για την απλότητα, την πίστη, την εργατικότητα του και την αγάπη του προς την Αγία μας ορθοδοξία. Είχε αυξημένη πίστη, ευσέβεια και διάθεση διακονίας του λαού του Θεού. Αγαπούσε την Πτολεμαΐδα και την θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του γιατί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εδώ, ιδίως μετά την αποστρατεία του.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με την υπ’ αρ.2/ 6.3.18 απόφασή του, ανακήρυξε μεγάλο ευεργέτη του συλλόγου τον πατέρα Ανάργυρο για την επί σειρά ετών πολύτιμη προσφορά του στο πνευματικό τομέα του έργου του συλλόγου.
Το Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018 ο Κύριος μας τον κάλεσε κοντά Του. Αιώνια σου η μνήμη πάτερ Ανάργυρε. Η ψυχή σου ας έβρει καλόν Παράδεισο! Αμήν».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επίκαιρη ομιλία της Φιλολόγου Σουλτάνας Τσιάρα – Λιάπτση με θέμα : «Πρωτεργάτες του αγώνα για την ελευθερία».
Η κ. Τσιάρα ξεκίνησε την εισήγησή της τονίζοντας μεταξύ άλλων : «Είναι ανάγκη επιτακτική ιδιαίτερα στις μέρες μας να μελετούμε για να γνωρίσουμε την ιστορία μας. Η γνώση της ιστορίας μας αναπτερώνει το φρόνημα, μας φρονηματίζει κ εμπνέει τα εθνικά μας ιδανικά. Η 25Η Μαρτίου σήμανε για μας τους Έλληνες την εθνική μας παλιγγενεσία, την πνευματική και την εθνική μας λευτεριά. Οι νεομάρτυρες είναι αυτοί που πρώτοι έσπειραν και καλλιέργησαν τον πόθο για την ελευθερία. Η πρώτη και μεγάλη προσφορά των νεομαρτύρων στο έθνος είναι ότι έγιναν φράγμα για τον εξισλαμισμό ή τον κρυπτοχριστιανισμό. Κράτησαν ζωντανό και ακμαίο το Ελληνικό στοιχείο με τον αγώνα και τη σταθερότητά τους στην πίστη.
Γενικά το κριτήριο για να χαρακτηρίσουμε κάποιον νεομάρτυρα, είναι η ταυτότητα των δημίων του, κι αυτοί είναι οι μουσουλμάνοι Τούρκοι .Η χρονική περίοδος των νεομαρτύρων αρχίζει από τον 12ο αιώνα 1100 περίπου με την εμφάνιση των Τούρκων, που επιδίδονται σε εξισλαμισμούς και δεν τελειώνει ούτε και στις μέρες μας έστω κι αν αλλάζουν οι δήμιοι».
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού λέγοντας πως «ο πρώτος εργάτης για την αφύπνιση και τον ξεσηκωμό των ταλαιπωρημένων ραγιάδων είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο « πρώτος και μέγας ευεργέτης του έθνους».
Και έκλεισε το λόγο της υπογραμμίζοντας: «Έγινε η επανάσταση του 1821 γιατί υπήρχαν Έλληνες και υπήρξαν Έλληνες γιατί τους κράτησε η Εκκλησία με τους νεομάρτυρες και τον Άγιο Κοσμά. Αυτοί δεν είχαν κανόνια και όπλα αλλά μόνο τη θυσία τους και το λόγο του Θεού, το κοφτερότερο μαχαίρι».
Στο τέλος της εμπεριστατωμένης ομιλίας της η κ. Τσιάρα , δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρισταμένων.