Κάθε χρόνο και χειρότερη είναι η εικόνα της άλλοτε μεγάλης εμποροπανήγυρης της Πτολεμαΐδας, καθώς είναι αισθητή η συρρίκνωσή της από χρόνο σε χρόνο και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι οδεύει σε μαρασμό ένας θεσμός που αποτελούσε παλαιότερα το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια ώρα οι εκθέτες μιλούν για αναδουλειά, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος που πάει στο πανηγύρι δεν ψωνίζει, ενώ πολλοί δηλώνουν πως δεν θα ξανάρθουν.
Ο κόσμος πηγαίνει στο πανηγύρι για βόλτα, για να φάει αλλά όχι για να ψωνίσει, λένε οι εκθέτες, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι δεν έβγαλαν ούτε τα έξοδά τους. Είναι μάλιστα αρκετοί αυτοί που μάζεψαν ή μαζεύουν ήδη την πραμάτεια τους και αναχωρούν, δηλώνοντας ότι δεν θα ξανάρθουν στο πανηγύρι της Πτολεμαΐδας γιατί «δεν το στηρίζει ο ίδιος ο κόσμος της Πτολεμαΐδας.»
«Δεν κάναμε τίποτε φέτος, δουλέψαμε μόνο για τον Δήμο. Σε άλλες εποχές υπήρχε δουλειά, βγάζαμε ένα μεροκαματάκι, αλλά φέτος δεν δουλέψαμε και δεν ξαναπατάω στο πανηγύρι σας», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο κ. Χάρης από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο οποίος φόρτωνε τα εμπορεύματά του μεσημέρι Τετάρτης για να φύγει.
«Δεν πήγε καλά η κίνηση φέτος στο πανηγύρι της Πτολεμαΐδας, λόγω ότι δεν υποστηρίζετε τον τόπο σας, περιμένετε να πάτε στο Αμύνταιο για να ψωνίσετε. Και δεν είναι παζάρι αυτό, είναι άδειο, δεν υπάρχουν εμπόροι και δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση, έχει πολλά είδη ο ένας δίπλα στον άλλο αντί να τους σκορπάνε και ο κόσμος που ήρθε δεν ψωνίζει. Περιμένει να ψωνίσει από το πανηγύρι του Αμυνταίου. Μας ρωτάνε συνέχεια, “θα είστε στο Αμύνταιο;” Λέω “γιατί, δεν θα έχουμε διαφορετικά πράγματα ούτε διαφορετικές τιμές». Τα παραπάνω δήλωσε η κ. Βαρβάρα Ουζουνίδου από τα Γρεβενά που πουλά νυχτικά και εσώρουχα της βιοτεχνίας της και πρόσθεσε: «Εφόσον δεν δουλεύω στην Πτολεμαΐδα γιατί να έρθω και του χρόνου; Χώρια που οι παράγκες είναι ακριβές και δεν μπορούμε να κάνουμε σκόντο στις τιμές, γιατί έρχονται γιαγιάδες και μετράνε τα ψιλά και λένε κατέβασε την τιμή. Αλλά πώς να κατεβάσω; Έχω διπλή παράγκα και δίνω 750 ευρώ και ο κόσμος δεν ψωνίζει, ενώ στο Αμύνταιο και να πληρώσω ακριβά την παράγκα τουλάχιστον δουλεύω, ο κόσμος ψωνίζει γιατί έρχονται και από εδώ.»
«Κάθε χρόνο πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο κ. Γιώργος από το Βόλο που πουλά τσάντες και πορτοφόλια, λέγοντας: «Ήρθαμε στην ωραία Πτολεμαΐδα που έχει ωραίες γυναίκες αλλά δεν ψωνίζουν, περιμένουν να ψωνίσουν από το Αμύνταιο. Αυτό είναι πολύ κακό για την πόλη σας και μάς χρεώνουν ένα σωρό λεφτά. Εγώ προσωπικά δεν θα έρθω του χρόνου, ούτε άλλοι συνάδελφοι, και είναι αρκετοί.»
Στην κουβέντα παρενέβη και ο διπλανός εκθέτης με αθλητικά παπούτσια, ο κ. Στέφανος Βασιλείου, από τη Λάρισα, λέγοντας: «Ούτε εγώ θα ξανάρθω. Δεν έχει δουλειά και ετοιμαζόμαστε να μαζέψουμε. Είμαστε απογοητευμένοι από τον κόσμο εδώ. Δυστυχώς ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν στηρίζει το πανηγύρι, γι’ αυτό δεν έρχονται και έμποροι. Ήδη το μισό παζάρι δεν έχει στρώσει και γι’ αυτό καλύπτουμε τα κενά για να φαίνεται γεμάτο, αλλά δυστυχώς του χρόνου θα είναι το μισό. Δυστυχώς ο κόσμος εδώ είναι ψωροπερήφανοι. Κοιτάνε να βρουν το επώνυμο, το καλό και το φθηνό. Είναι φτωχοί με ακριβά γούστα, δεν ξέρω…»
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εορδαίας, Γιώργος Χαϊτίδης, δήλωσε ότι «δεν μίκρυνε φέτος η έκταση της εμποροπανήγυρης, από πρόπερσι είναι έτσι. Πέρσι μάλιστα είχαμε δύο σειρές λιγότερες, ενώ φέτος κάναμε και 20 νέες θέσεις.» Αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική αγοραστική κίνηση, λέγοντας ότι «κλαίνε οι έμποροι, αλλά οι ίδιοι λένε ότι ούτε στα Γιαννιτσά δούλεψαν», ενώ διαψεύδει ότι είναι ακριβές οι τιμές για τους χώρους: «Δεν ήταν φέτος ακριβότερες οι τιμές και είχαμε την ίδια τιμή για όλες τις παράγκες 230 ευρώ συν 30€ για το ρεύμα, ενώ παλιά τα γωνιακά μέρη ήταν πολύ ακριβότερα.»