– Για έξαρση τις επόμενες εβδομάδες προειδοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε έξαρση βρίσκεται την περίοδο αυτή η εποχική γρίπη, ενώ για έναρξη κύματος γρίπης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), το οποίο προειδοποιεί ότι αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας ότι η διάρκεια της εποχικής γρίπης αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 3 μήνες.
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι χθες Παρασκευή 6 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, με βάση σχετική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως δήλωσε στον «Π» ο Νοσηλευτής Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Γιώργος Μανομενίδης.
«Εμείς σαν νοσοκομείο δεν έχουμε προς το παρόν κάποιο σοβαρό επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης», δήλωσε ο κ. Μανομενίδης στον «Π», ωστόσο σύμφωνα με την παθολόγο του Μποδοσάκειου, Ζόριτσα Λάζοβιτς, στην παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσηλεύονται αρκετά εμπύρετα περιστατικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρόκειται κυρίως για περιστατικά με πνευμονία.
Ο Νοσηλευτής Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Μποδοσάκειου επισήμανε ότι με βάση σχετική ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων γρίπης τις ερχόμενες εβδομάδες και ότι έγινε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την εποχική γρίπη με αφίσες και ενημερωτικά έντυπα- φυλλάδια, ενώ δήλωσε ότι γενικότερα το Μποδοσάκειο νοσοκομείο είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, παράλληλα όμως «βρισκόμαστε ως νοσοκομείο σε διαρκή επαφή με το ΚΕΕΛΠΝΟ.» Σημείωσε μάλιστα πως φέτος εμβολιάστηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ο κ. Μανομενίδης απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα στον κόσμο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς, άτομα με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, εγκύους, ακόμα και παχύσαρκους) να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. Συνέστησε συγκεκριμένα σε ηλικιωμένους και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα και γενικότερα να αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους. Και φυσικά να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, με συχνό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη των αναπνευστικών οδών κατά τον βήχα- φτέρνισμα, χρήση μάσκας όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού της γρίπης.
Επισήμανε επίσης πως σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές θα πρέπει να αναζητούμε ιατρική συμβουλή.
Με βάση τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.