Εν όψει μεγάλων αλλαγών, οι οποίες μένει να φανεί πότε θα αρχίσουν πραγματικά να υλοποιούνται, βρίσκονται ορισμένες από τις πλέον ζημιογόνες κρατικές εταιρείες, οι οποίες, παρά τη μονοπωλιακή θέση τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, οι εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ είναι ορισμένες μόνο από τις εταιρείες που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι η δραστική περικοπή κόστους, η αύξηση εσόδων με ενίσχυση των μεριδίων αγοράς τους και η, κατά περίπτωση, πώληση περιουσιακών στοιχείων τους.
Πώς θα εξυγιανθούν
Για τη ΔΕΗ προβλέπεται η εντατικοποίηση των ενεργειών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ βάσει στοιχείων του 2016. Ακόμα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διαδικασία της αξιολόγησης και του οργανωτικού μετασχηματισμού του προσωπικού, η επένδυση 700 MW στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η είσοδος στην αγορά φυσικού αερίου και οι στρατηγικές συμμαχίες με ξένους και εγχώριους παίκτες.
Για τη Σταθερές Συγκοινωνίες (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ) στόχος είναι η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής και η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητας της εταιρείας βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό, δεδομένου ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και διαθέτει αυξανόμενες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.