Δεν περιορίζεται μονάχα η δραστηριότητα των ορυχείων της ΔΕΗ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες λόγω μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, αλλά σε όλη τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, δηλαδή και στους σταθμούς παραγωγής. Καθώς, εκτός από την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ επιχειρεί εδώ και καιρό, με βάση μνημονιακή επιταγή, να μειώσει το εργασιακό κόστος και κατά συνέπεια το κόστος του λιγνίτη, περικόπτοντας τις έξτρα αποδοχές των εργαζομένων, και το έχει κάνει ήδη σε κάποιο βαθμό τον τελευταίο καιρό, κόβοντας υπερωρίες και Σαββατοκυριακάτικη εργασία, καθώς υποχρεούται να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στο 65% σε σχέση με αυτές του 2009.
Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθυντής Εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός, σχολιάζοντας το θέμα του κλεισίματος των ορυχείων τα Σαββατοκύριακα που αποκάλυψε το «e-ptolemeos.gr». «Εκτός από τη μείωση της παραγωγής υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση που υπαγορεύει μείωση του εργασιακού κόστους με περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση». Εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για τις σταθερές (τακτικές) αποδοχές. Οι μεταβλητές αποδοχές πρέπει να είναι μειωμένες στο 65% σε σχέση με το 2009. Πρέπει δηλαδή να μειωθούν οι μεταβλητές αποδοχές, δηλαδή οι έξτρα αποδοχές, η υπερωριακή εργασία, νυχτερινά, τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες στο 65%».
Το στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι «κόπηκαν ήδη από τους ημερήσιους εργαζόμενους σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα και οι υπερωρίες, και λόγω ότι δεν υπάρχει καμία πίεση για παραγωγή, αφού η παραγωγή λιγνίτη έχει πέσει στο 65%», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η μείωση της ζήτησης επέφερε ήδη μείωση των εργολαβιών στην επιχείρηση.
Μιλώντας εξάλλου στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε πως «εδώ και 8 Σαββατοκύριακα υπήρξε περιορισμός της δραστηριότητας σε όλη τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, και στα ορυχεία και στους σταθμούς». Σημείωσε ότι ο νόμος του 2011 υπαγορεύει πράγματι την μείωση των αποδοχών στο 65% των αποδοχών του 2009. «Υπάρχει μια υποχρέωση από το νόμο για όσους δεν μπήκαν στο ενιαίο μισθολόγιο ότι δεν μπορεί οι αποδοχές να ξεπερνούν το 65% των αποδοχών του 2009». Τόνισε όμως πως δεν πρόκειται για περικοπή μισθού αλλά για περικοπή των υπερωριών και αργιών για να μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας. «Δεν υπάρχει περικοπή μισθού αλλά της έξτρα απασχόλησης και των έξτρα αποδοχών, γιατί δεν υπάρχει πλέον και φυσικό αντικείμενο λόγω μείωσης της παραγωγής, οπότε είναι φυσικό να κόβονται οι υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα.» Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διεμήνυσε ότι «η ομοσπονδία θα προστατέψει τις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δηλαδή τον βασικό μισθό και τα επιδόματα που δόθηκαν με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα».
Στο μεταξύ, στο πόδι βρίσκονται ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ήδη αυτές τις μέρες, όπως και σήμερα, το σωματείο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” πραγματοποιεί ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για να ενημερώσει τους εργαζόμενους τόσο για το θέμα μείωσης της παραγωγής και την παύση της δραστηριότητας τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που οδηγούν στην παύση της υπερωριακής εργασίας και στην περικοπή των μεταβλητών αποδοχών, όσο και γενικότερα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ με την ένταξη του 34% της επιχείρησης στο υπερταμείο.
Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει καλέσει σε σύσκεψη τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, στην οποία αναμένεται να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις από τα σωματεία για το θέμα των περικοπών μισθοδοσίας, εάν δηλαδή μπορεί να βρεθεί από αλλού η απαιτούμενη περικοπή του εργασιακού κόστους μέσω περικοπής των μεταβλητών αποδοχών των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Μιλώντας μάλιστα στον «Π» ο γενικός γραμματέας του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ”, Αθανάσιος Μάστορας, δήλωσε ότι «εμείς προτείνουμε στη διοίκηση της ΔΕΗ να παραιτηθεί, γιατί δεν έκανε τίποτε όλη τη χρονιά και φτάσαμε τώρα τον Οκτώβριο χωρίς να παρθούν μέτρα.» Αντιπρότεινε μάλιστα ότι «οι περικοπές έκτακτων αποδοχών να αρχίσουν πρώτα από τα γραφεία των στελεχών της επιχείρησης. Ας περικόψουν πρώτα την υπερωριακή απασχόληση των γραμματέων τους και μετά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και στη βάρδια».