Σκέψεις – Θέσεις- απόψεις-προβληματισμοί της Δικηγόρου Αθηνάς Β. Τερζοπούλου, όμως, με ευοίωνη τελική προοπτική όπως καταλήγει το σχολιό της.
Ξ Ε Κ Ι Ν Η Μ Α… Ε Λ Π Ι Δ Α Σ
Έχοντας νωπές ακόμη τις γλύκες και απαράμιλλες στην απλότητά τους, ώρες της θείας ενανθρώπισης που δεν περατώνονται, αλλά είναι παρούσες, διερωτώμαι πότε, αν ποτέ ισοσκελίσουμε την εκμετάλλευση του πλούτου της γης και της τεχνολογίας με την αξιοποίηση της πνευματικής μας κληρονομιάς και με το σμίλευμα της προσωπικότητάς μας, με τις αρχές της απλότητας και της πνευματικής αναζήτησης.
Γιατί πραγματικά κρούεται ο κώδων κινδύνου για το ανθρώπινο γένος.
Ο πυρηνικός κίνδυνος, ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού, η καταστροφή της ισορροπίας στη φύση, αποτελούν μια εφιαλτική απεικόνιση του αύριο.
Τις διαπιστώσεις αυτές ήλθε να ενισχύσει και το πολύκροτο βιβλίο «Γκλόμπαλ 2000» για το περιεχόμενο του οποίου επί 3 χρόνια εργάστηκαν σκληρά 160 Αμερικάνοι επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων για ν’ αποδείξουν ότι ο πλανήτης μας έχει ορισμένα όρια αντοχής που τείνουν να παραβιασθούν. Κι ότι, αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι, ”η Γή έχει επιβαρυνθεί “ η κατάληξή μας θα είναι αναπότρεπτα καταστροφική. Διότι:
- Με μέτριους υπολογισμούς ο πληθυσμός των 4,5 δισεκατομμυρίων της Γής μέσα σε τρία χρόνια θα ναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια οι περισσότεροι στον Τρίτο κόσμο, που οι συνθήκες ζωής είναι αξιοθρήνητες και άθλιες. • Σε 20 χρόνια θα έχουν καταστραφεί το 40% των δασών όλης της Γης, γιατί κάθε χρόνο υλοτομούνται κατά οριστικό – καταστρεπτικό τρόπο γύρω στα 20 εκτάρια δάσους. Οι μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα μπορούν να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη υπερθέρμανση της Γης , π.χ. αν η θερμοκρασία στους πόλους αυξηθεί μόνο κατά 5 -10 βαθμούς θα έλιωναν τα τεράστια αποθέματα πάγου στην Ανταρκτίδα και Γροιλανδία και οι παράκτιες χώρες και τα νησιά θα καταποντίζονταν από τα νερά των ωκεανών. Κάθε χρόνο επίσης ξοδεύουμε: 20 δισεκατομμύρια για τσιγάρα, 18 δισεκατομμύρια για φάρμακα εκατοντάδες δισεκατομμυρίων στην ανθυγιεινή διατροφή και σε οινοπνευματώδη ποτά, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς. Όλα αυτά διατίθενται για καταστροφή είναι καιρός να τα διαθέσουμε για βελτίωση. Η μεταστροφή όμως αυτή δεν θα γίνει με τη βία, αλλά με τη δύναμη της πειθούς και της αγάπης
Γιατί πρέπει κάποτε να οραματιστούμε έστω, μια κοινωνία που θα κυβερνάται από την αγάπη και την λογική.
Δεν αξίζει να χάνουμε τη ζωή μας από φόβο μήπως την διακινδυνέψουμε. Γιατί τα πολιτικά συστήματα που εφαρμόζονται στην πράξη δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου.
Είναι κοινό γνώρισμα όλων των κρατών η ίδια κατάθλιψη και αβεβαιότητα γιατί έχει πέσει το βάρος στον παράγοντα χρήμα και όχι άνθρωπο και ο άνθρωπος από ’’σκοπός’’ έγινε «μέσο» κι έχασε τον προορισμό του.
Γ ιατί στην πατρίδα μας που γεννήθηκε η Δημοκρατία και η ηθική αξία, αναρωτηθήκαμε ποτέ αν, η πολιτική εξουσία εργάζεται σε ’’ όφελος ’’ ή σε ’’βάρος’’ του λαού:
Παρ’ όλα αυτά όμως, με αισιοδοξία και πίστη στη ρήση ότι, «το σύμπαν ολόκληρο είναι ένα όστρακο όπου μέσα του εκκολάφθηκε το ομορφότερο μαργαριτάρι ο «Άνθρωπος», πρέπει να βρούμε το δρόμο μέσα από τον οποίο θα οικοδομήσουμε από τα ερείπια και την αποσύνθεση του παλιού κόσμου, ένα καινούργιο και καλύτερο αύριο για την Κοινωνία μας.. Πτολεμαϊδα 19 Ιανουαρίου 1987
Με εκτίμηση
Αθηνά Β. Τερζοπούλου Δικηγόρος Πτολεμαΐδα
Συμπλήρωση σύνταξης. Σήμερα Συμβολαιογράφος.