Με αφορμή τη σύσκεψη των φορέων των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίου Δημητρίου Ριακίου θα ήθελα να καταθέσω το δικό μου σχόλιο-πρόταση.
Είναι γεγονός ότι τα ζητήματα που τέθηκαν κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα αφορούν μια ολόκληρη περιοχή και αναφέρονται σε όλον τον ενεργειακό άξονα. Επίσης τα θέματα που θέτουν οι φορείς είναι δυο: οι προσλήψεις στην επιχείρηση και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Το πρώτο ζήτημα ερμηνεύεται από τον νόμο τον νόμο περί της (εντοπιότητας) που καθορίζει τις ζώνες και τα ποσοστά της κάθε κοινότητας και περιοχής.
Το δεύτερο ζήτημα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων υπάγεται στους τομείς ελέγχου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης.
Τέλος σημαντικό για τους φορείς της περιοχής είναι η εμπειρία, δηλαδή η αποτίμηση των κινητοποιήσεων, ο τρόπος, η στρατηγική και τα αποτελέσματα. Χωρίς καμία διάθεση κριτικής πρέπει να ανοίξουν το θέμα της αυτοκριτικής για ενδεχόμενα λάθη σε σχέση πάντα με την στρατηγική που ακλούθησαν αλλά και ο ρόλος των φορέων, του δήμου Ελλησπόντου, της Περιφέρεια και των πολιτικών προσώπων του νομού. Αυτά όχι ως καταδίκη και ενοχές αλλά ως εμπειρία προκειμένου η νέα προσπάθεια να έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
Κατά την άποψή μου τα δυο θέματα του νόμου περί εντοπιότητας και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων είναι δυο εντελώς ξεχωριστά ζητήματα με ξεχωριστές τακτικές και στρατηγικές για το καθένα.
Η ανάμιξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης ως εποπτεύουσες αρχές της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων πρέπει να περιοριστεί στον έλεγχο της Επιχείρησης αν και κατά πόσο εφαρμόζονται. Μέχρι εκεί αφού η παραπέρα εμπλοκή τους έρχεται σε ευθεία ρήξη με τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων. Είναι γεγονός ο νόμος της εντοπιότητας αδικεί της γειτνιάζουσες περιοχές του ενεργειακού άξονα προς όφελος της ευρύτερης περιοχής του νομού Κοζάνης. Άρα η όποια αλλαγή του νόμου και των προσλήψεων, γιατί αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης με τον υπουργό, αυτομάτως μπαίνουν πολιτικά ζητήματα που εμπεριέχουν πολιτικό κόστος για τους δυο φορείς.
Θα ήταν πολιτικά έντιμο για την Περιφέρεια και τον Δήμο Κοζάνης να παραδεχθούν αυτή την πολιτική τους αδυναμία από την αρχή, γιατί στη συνέχεια στη μέση των κινητοποιήσεων θα βρεθούν σε μια κατάσταση που άλλα θα λένε και θα υποστηρίζουν στους φορείς και άλλα στο παρασκήνιο. Το έργο το έχουμε δει.
Όσο για τις συναντήσεις με την τοπική διεύθυνση του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν ωφελούν σε τίποτα αφού οι όποιες αποφάσεις παίρνονται σε άλλα επίπεδα της ιεραρχίας. Τα όποια ζητήματα με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων να συζητηθούν με την περιφέρεια και τον δήμο.
Αυτό που πρέπει να κάνουν οι φορείς είναι να ενωθούν οι φορείς τουλάχιστον των δυο προηγούμενων δήμων Ελλησπόντου και Υψηλάντη, πάνω στην βάση των προτάσεων της αλλαγής του νόμου περί εντοπιότητας και όχι μόνον αφού εκ των πραγμάτων θα τεθεί και το θέμα των μόνιμων και εποχιακών προσλήψεων.
Η πολιτική πίεση που μπορεί να ασκηθεί από ένα σύνολο δημοτικών διαμερισμάτων είναι πολλαπλάσιας ισχύς από των δυο δημοτικών διαμερισμάτων. Απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αν γίνει σωστή και ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο μπορεί η περιοχή των δυο πρώην δήμων να ευεργετηθεί από αυτή την αλλαγή. Άρα το θέμα πρέπει να ανοίξει και να οργανωθεί σε μια ευρύτερη βάση και με πρωτοπόρους τους νέους της περιοχής να ανοίξουμε όλα τα θέματα όπως των προσλήψεων, των περιβαλλοντικών όρων, αλλά κυρίως του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Για το τελευταίο θέμα που είναι πολύ ποιο σημαντικότερο από τις προσλήψεις θα επανέλθω .
Κώστας Πουτακίδης
Εκδότης της εφημερίδας «Ελλήσποντος»
Δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ελλησπόντου
Απελθόν πρόεδρος του συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής