Τα σχολεία στο διαδίκτυο
«Ικέτιδες του χθες ,του σήμερα ικέτες»
Το γυμνάσιο 2ο της Ηλιούπολης πήρε 1ο βραβείο για την ταινία μικρού μήκους Ικέτιδες του χθες ,του σήμερα ικέτες. Οι μαθητές του γυμνασίου πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη ιδέα καθώς ένωσαν τον αρχαίο κόσμο με τον σημερινό. Στην ταινία ο Αισχύλος συνομιλεί με τα παιδιά πρόσφυγες για το δράμα το οποίο ζούνε, την σημερινή προσφυγιά.
Πηγή: 2gym-ilioup.att.sch.gr/
Μαθητές αξιοποίησαν προϊόν της φύσης, την ελιά!
Στην χώρα μας η παραγωγή της ελιάς, ειδικά στην Κρήτη είναι πολλή συνηθισμένη. Τρία σχολεία της ενδοχώρας των Χανίων αποφάσισαν να δημιουργήσουν φυσικά προϊόντα . Στο πλαίσιο της δράσης, μαθητές του Γενικού Λυκείου Βάμου παρήγαγαν λαδόψωμα και λαδοκουλούρες. Μαθητές από το Γυμνάσιο Βρυσσών παρήγαν καλλυντικά και σαπούνια. Τέλος μαθητέςτου Γενικού Λυκείου Βουκολιών μετατρέψανε το τηγανόλαδο σε εναλλακτικό καύσιμο, το βιοντίζελ!
2ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας στην Κοζάνη
Το 1ο και το 3ο γυμνάσιο Πτολεμαΐδας συμμετείχε στο διαγωνισμό ορθογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο 8ο γυμνάσιο Κοζάνης, στις 2422018. Στο διαγωνισμό διέπρεψαν μαθητές των γυμνασίων αυτών. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ορφανίδου Ευδοξία, την δεύτερη θέση η Λάτσιου και ο Γρηγοριάδης Αχχιλέας την τρίτη θέση.
Μπράβο στα παιδιά που με τα βραβεία που πήραν, ανέδειξαν την πόλη μας!
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Το πείραμα του Ερατοσθένη… από μικρούς μαθητές
Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, στις 20 Μαρτίου πραγματοποίησε μία αξιόλογη δράση με τίτλο «Το πείραμα του Ερατοσθένη» με βάση το γνωστό πείραμα του Ερατοσθένη, για την μέτρηση της γης. Στην δράση αυτή έλαβαν μέρος μαθητές της β΄ και της γ ΄ γυμνασίου. Τα παιδιά στο πλαίσιο του πειράματος, αξιοποίησαν προηγούμενες γνώσεις τους από τα μαθηματικά και την γεωγραφία. Η δράση αυτή εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μαθητές.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και τα παιδιά που ανέλαβαν μία τόσο επιμορφωτική και ξεχωριστή δράση!
Πηγή: Εορδαϊκός Παλμός
Το 1ο Λύκειο Πτολεμαϊδας παίζει θέατρο για… καλό σκοπό
Το τμήμα Α4 του 1ου Γενικού Λυκείου παρουσίασε την θεατρική εκδοχή της γνωστής ταινίας «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» στις 5 και 6 Μαϊου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τον μικρό Χρήστο- Εμμανουήλ Ελευθεριάδη που πάσχει από ΙPEX.
ΠΗΓΗ: https://tsarka.gr
Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα « Πολιτισμός μνήμης: Πύργοι- Μεσόβουνο» από τα 3 Λύκεια της πόλης μας
Μαθητές του Σχολείου Integrierte Gesamtschule Osterholz–Scharmbeck της Πόλης Osterholz–Scharmbeck της Γερμανίας επισκέφτηκαν την πόλη μας στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με τίτλο «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο», που γίνεται για τρίτη χρονιά από τα τρία Γενικά Λύκεια Πτολεμαΐδας, το Γερμανικό Σχολείο και τα δύο μαρτυρικά χωριά Πύργοι και Μεσόβουνο Εορδαίας. Αυτή τη φορά επισκέφτηκαν και την Ερμακιά που πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως μαρτυρική κοινότητα. Εκεί φύτεψαν δενδρύλλια δημιουργώντας πάρκο μνήμης για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων Πύργων, Μεσόβουνου και Ερμακιάς. Πολύ σημαντική προσπάθεια μέσα από την οποία οι μαθητές ενημερώνονται, συνεργάζονται και μαθαίνουν ότι πάνω από όλα στις σχέσεις των Λαών πρέπει να υπάρχουν κανόνες αλληλοσεβασμού, αγάπης και συνεργασίας».
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Ελένη Κουντούδη Α3
Πελαγία Σακελλάρη Α1
Οι δημοσιογράφοι μας σε Αγώνες Ρητορικής
Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαρτίου ένα μέρος της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου μας, με υπεύθυνες τις κ. Γαστεράτου και κ. Χατζή, συμμετείχε σε αγώνες ρητορικής τέχνης που πραγματοποιήθηκαν στα εκπαιδευτήρια « Απόστολος Παύλος» στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαμε με την ιδιότητα του δημοσιογράφου και όχι του ρήτορα.
Να τι κάναμε. Παρακολουθούσαμε αγώνες ρητορικής και έπρεπε να καταγράψουμε τα επιχειρήματα των δύο αντίπαλων ομάδων. Τα θέματα ήταν ενδιαφέροντα και είναι αυτά που απασχολούν τους σημερινούς Έλληνες πολίτες. Είχαμε επίσης την δυνατότητα να πάρουμε μια συνέντευξη από ένα μαθητή αγορητή, που μας εντυπωσίασαν τα επιχειρήματα και η αγόρευσή του, κατά την διάρκεια του αγώνα. Στη συνέχεια γράφαμε τα άρθρα μας στην αίθουσα υπολογιστών των εκπαιδευτηρίων « Απόστολος Παύλος» με την βοήθεια φοιτητριών της σχολής Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. Στο τέλος της ημέρας, κουρασμένοι, αλλά ενθουσιασμένοι από αυτή την εμπειρία, κάναμε τη βόλτα μας στην μαγευτική Θεσσαλονίκη.
Την δεύτερη μέρα παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο δημοσιογραφίας, από την κ. Κωστασταρέλα, καθηγήτρια δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ. Μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με την συγγραφή των άρθρων αλλά και γενικότερα για τον χώρο της δημοσιογραφίας. Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε ο ημιτελικός και ο τελικός των αγώνων, καθώς και ο αγώνας των κριτών, στους οποίους εντυπωσιαστήκαμε από την αγόρευση μαθητών που ήταν στην ηλικία μας! Στο τέλος της ημέρας δόθηκε έπαινος σε κάθε συμμετέχοντα.
Θεωρώ ότι ήταν μία υπέροχη εμπειρία, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Επίσης μέσα από αυτό το διήμερο γνωρίσαμε την πόλη της Θεσσαλονίκης λίγο καλύτερα.
Σακελλάρη Πελαγία Α1
Κουντούδη Ελένη Α3
3οι φιλολογικοί αγώνες DELASALLE
Στις 21 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι 3οι φιλολογικοί αγώνες στο κολέγιο DELASALLE. O διαγωνισμός ήταν και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Οι μαθητές της Α’ γυμνασίου διαγωνίζονταν στην ιστορία, της Β’ γυμνασίου στην ορθογραφία και της Γ’ γυμνασίου στην ετυμολογία. Ο διαγωνισμός για πρώτη φορά φέτος ήταν πανελλαδικής εμβελείας.
Το σχολείο μας εκπροσώπησαν δύο μαθητές της Α’ γυμνασίου, ο Κιοσές Αθανάσιος (Α2) και η Κουντούδη Ελένη (Α3) με την φιλόλογο κ. Στυλιανή Χαντζή. ‘Ελαβαν μέρος στον διαγωνισμό ιστορίας, και αναμετρήθηκαν με άλλους μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδος.
Για όσους ενδιαφέρονται, τα θέματα του διαγωνισμού βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κολεγίου.
Κιοσές Αθανάσιος Α2
Βιβλιοθήκη…ένας μικρός παράδεισος
Μ’ αρέσουν οι μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες με πολλά ράφια. Ράφια γεμάτα. Μου προκαλούν ένα δέος… Πολλές φορές σκέφτομαι πόσο διαφορετικός άνθρωπος θα ήμουν αν τα είχα διαβάσει όλα αυτά… Αυτό όμως είναι το κακό με τις μεγάλες βιβλιοθήκες. Είναι δύσκολο, αδύνατο θα μπορούσα να πω να τα διαβάσει κανείς όλα. Πάντα θα υπάρχουν βιβλία αδικημένα, βιβλία που ποτέ κανείς δεν έπιασε στα χέρια του, έστω για να τα ξεφυλλίσει. Άδικο! Δεν συμφωνείς; Ευτυχώς όμως για τα βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου μας, ενός μικρού παραδείσου βιβλίων, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται γι’ αυτά. Κάποιος που τα αγαπά και παρακινεί καθημερινά τα παιδιά να διαβάζουν, ώστε κανένα βιβλίο να μην πιάνει σκόνη στα ράφια της. Όπως είπα και παραπάνω η βιβλιοθήκη μας είναι ένας παράδεισος βιβλίων! Σ’ αυτήν μπορεί κανείς να βρει βιβλία με θέματα που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα όλων των μαθητών. Από ένα μυθιστόρημα, μέχρι βιβλία γνώσεων κι επιστημονικής φαντασίας… Η συλλογή της απαριθμεί 1.200 τίτλους βιβλίων. Κάθε βιβλίο μια ξεχωριστή ιστορία, ένα ξεχωριστό ταξίδι. Τι κάθεσαι λοιπόν….; Διάλεξε, δανείσου και ταξίδεψε κι εσύ με ένα βιβλίο!
Ελισάβετ Βαϊρινού Β1
«Γράφουμε Ελληνικά;»
Την Παρασκευή στις 20 Απριλίου και ώρα 12 το μεσημέρι έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας η εκδήλωση με τίτλο «Γράφουμε Ελληνικά;». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική ορθογραφία ως εμπόδιο αλλά και πλεονέκτημα για την γνώση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμη η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Κοζάνης, Δέσποινα Παπαδοπούλου, παρουσίασε το διαγωνισμό ορθογραφίας και τα παιδιά που διακρίθηκαν σε αυτόν και θα συμμετείχαν στη συνέχεια στον περιφερειακό διαγωνισμό ορθογραφίας που έγινε την Κυριακή 22 Απριλίου στην Καστοριά. Τέλος έγινε αναφορά στους αγώνες scrabble που θα διεξάγονταν το Σάββατο 21 Απριλίου στο Παλιό Πάρκο της πόλης μας καθώς και στους μαθητικούς αγώνες scrabble που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Ήταν μια εκδήλωση που έδειξε σε όλους μας την σημασία και τον πλούτο της Ελληνικής μας γλώσσας.
Βαϊρινού Ελισάβετ B1
Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου
GLOBAL TEACHER PRIZE
Το Bραβείο Παγκόσμιας Εκπαιδευτικής Δράσης είναι ένα βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο σε έναν εξαιρετικό καθηγητή, ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στο επάγγελμά του και έχει σκοπό την αναγνώριση της δράσης του κάθε καθηγητή όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στην κοινότητά του. Το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου απονέμεται από τo Ιδρυμα Varkey υπό την αιγίδα του Σιχ Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ, Πρωθυπουργού και Εμίρη του Ντουμπάι.
Η νικήτρια Άντρια Ζαφειράκου εργάζεται σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά, σε ένα από τα φτωχότερα σχολεία των κακόφημων προαστίων του Λονδίνου. Όμως αυτό δεν την εμπόδισε από το να ασκήσει το λειτούργημά της με τον καλύτερο τρόπο και να επιλεγεί μέσα από χιλιάδες καθηγητές από όλον τον κόσμο, ως υποψήφια για το βραβείο το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό περίπου 800.000 ευρώ. Η Αντρια Ζαφειράκου, είναι μια 39χρονη Ελληνίδα που εργάζεται ως δασκάλα καλλιτεχνικών στο κοινοτικό σχολείο του Άλμπερτον στο Μπρεντ. Στο σχολείο της φοιτούν κατά κύριο λόγο παιδιά μεταναστών, που συνήθως δυσκολεύονται να συνεννοηθούν στα αγγλικά. Αντιμετωπίζει τη δουλειά της ως κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, και η αγάπη της για τα παιδιά την έκανε να καταφέρει να δουλέψει ακόμη και με μαθητές που έχουν βιώσει άσχημες καταστάσεις. Ενας εκπρόσωπος του βραβείου είπε για την Ελληνίδα δασκάλα: «Πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας τον χρόνο της για να καταλάβει τις ζωές των μαθητών και πέρα από το σχολείο».Στην Άντρια Ζαφειράκου έδωσε συγχαρητήρια η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι λέγοντας τα εξής:»Το να είσαι καλός δάσκαλος απαιτεί αντοχή, εφευρετικότητα και γενναιόδωρη καρδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μοιράζεστε καθημερινά με τους μαθητές σας».Το βραβείο της έδωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον μαζί με τον εμίρη του Ντουμπάι.
Αναρωτιέστε τι θα τα κάνει όλα αυτά τα χρήματα;
«Θα ήταν σπουδαίο, εάν μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας», είπε χαρακτηριστικά η Άντρια Ζαφειράκου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,εφημερίδα Δημοκρατία www.lifo.gr
Ρωσίδου Γλυκερία Β2
Σιαμίδης Γιάννης Β3
Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Στις 14 Μαρτίου ΔΙΑΔΥΜΑ ήρθε στο σχολείο μας για να μας ενημερώσει για την σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων και την σημασία και τον ρόλο της ανακύκλωσης. Όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την ενημέρωση απο την περιβαλλοντολόγο της ΔΙΑΔΥΜΑ. Αρχικά ανέλυσε το πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της ανακύκλωσης για το περιβάλλον διοτι χωρίς αυτόν θα είχαν καταστραφεί πολύ περισσότερα υλικά και συνεπώς θα καταστρεφόταν και η φύση. Έπειτα πρόσθεσε ότι στους δρόμους υπάρχουν πέντε κάδοι για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό και ένας έκτος για τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Ακόμη μας πρότεινε να λάβουμε μέρος στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Εορδαίας. Τέλος επισήμανε ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ βραβεύτηκε με το βραβείο «Greek Green Awards 2018″ που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Βαρβάρα Κοζαΐτη Β1
Ενημέρωση από ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στις 12 Μαρτίου ήρθε στο σχολείο μας ο υπεύθυνος της πυροσβεστικής κ. Γραικός για να μας δώσει οδηγίες για την πρόληψη αλλά και για την προφύλαξη. από ενδεχόμενη πυρκαγιά.
– Πρέπει να κοιμόμαστε πάντα με κλειστές τις πόρτες των δωματίων του σπιτιού μας.
– Δεν πρέπει να αφήνουμε τα καλώδια στις πρίζες.
– Σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τον χώρο
– Για να μην εισπνεύσουμε τον καπνό, δημιουργούμε μια μάσκα με τα ρούχα που φοράμε
– Επειδή η φωτιά πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω, πρέπει να φύγουμε από τον χώρο έρποντας.
– Πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο στο 199 ή ακόμη καλύτερα στο 122 που μπορεί να εντοπίσει που βρισκόμαστε.
Οι μαθητές παρακολούθησαν την ενημέρωση με πολύ ενδιαφέρον, διότι μέσα από αυτή ενημερώθηκαν υπεύθυνα και αξιόπιστα για το σοβαρό αυτό θέμα. Ακολούθησε σύντομη ενημέρωση-επίδειξη στο ειδικό φορτηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Βαρβάρα Κοζαΐτη Β1
ΣΚΙΤΣΟΦΡΕΝΕΙΑ@PIERCE 2018
Το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος διοργάνωσε τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Σκίτσου, Κόμικς και Γελοιογραφίας «ΣΚΙΤΣΟΦΡΕΝΕΙΑ@PIERCE 2018». Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η ΓΥΝΑΙΚΑ». Η μαθήτρια του Μουσικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, Σακελλάρη Ευαγγελία, συμμετείχε στην κατηγορία σκίτσου και απέσπασε 2ο βραβείο! Στο διαγωνισμό συμμετείχαν από το σχολείο μας η Δοξάκη Μαρία και η Σακελλάρη Πελαγία.
Συνέντευξη: Επάγγελμα εκπαιδευτικός
-Γιατί επέλεξες να σπουδάσεις στην φιλοσοφική σχολή;
Επειδή μου άρεσαν οι ανθρωπιστικές επιστήμες και πάντα με γοήτευε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου.
-Τι σου αρέσει περισσότερο στο επάγγελμα της καθηγήτριας;
Το ότι μου δίνεται η δυνατότητα να συναναστρέφομαι με παιδιά, να επικοινωνώ μαζί τους, να πιάνω τον παλμό τους και να τα βοηθώ να εξελίσσονται πνευματικά και να προοδεύουν.
-Έχεις απογοητευτεί ποτέ από την δουλειά σου;
Αρκετές φορές, συγκεκριμένα όταν διαπιστώνω από τα παιδιά απροθυμία συμμετοχής στο μάθημα και έλλειψη ενδιαφέροντος.
-Ποια είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνεις από την δουλειά σου;
Όταν διαπιστώνω την βελτίωση, την θετική αλλαγή σε κάποιο παιδί.
-Ποια «highlight» θα ξεχώριζες από αυτήν την χρονιά;
Σίγουρα την τετραήμερη εκδρομή στην Αθήνα με την τρίτη Γυμνασίου γιατί το σχολείο δεν πρέπει να έχει μόνο εκπαιδευτικό προσανατολισμό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
-Πώς φαντάζεσαι τη δουλειά σου μετά από δέκα χρόνια;
Επειδή τόσο οι άνθρωποι όσο και οι καιροί αλλάζουν σίγουρα η τάξη του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετική από την σημερινή. Αυτό που επιθυμώ είναι η αυτενέργεια των μαθητών και οι καλύτερες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τους και με τους καθηγητές.
Καρακατσάνης Παναγιώτης Β1