Πιθανότερο να ανοίξουν πρώτα δημοτικά και νηπιαγωγεία – Οι αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν τα Φώτα – Τι θα γίνει με την εστίαση – Με μέτρα Χριστουγέννων και η Πρωτοχρονιά
Περισσότερο χρόνο και πρόσθετα επιδημιολογικά δεδομένα ζητούν οι επιστήμονες για να υποδείξουν ημερομηνίες και προτεραιότητες στο ημερολόγιο του 2021, ώστε να δρομολογηθεί σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων εντός του Ιανουαρίου. Μολονότι ο συνεχώς μειούμενος αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την καθολική συμμόρφωση του πληθυσμού το τριήμερο των Χριστουγέννων είχαν δημιουργήσει μια θετική προδιάθεση στα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η χθεσινή, απότομη, αύξηση των νέων μολύνσεων και παράλληλα ο σχεδόν αμετάβλητος αριθμός των διασωληνωμένων (σταθερά πάνω από 400) μετέθεσαν πριν τα Φώτα τις όποιες αποφάσεις -και ανακοινώσεις- αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της λίστας των κυβερνητικών επιδιώξεων.
«Πρόθεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων» επανέλαβε, άλλωστε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας όμως πως «αν θα είναι όλα μαζί και πότε, εξαρτάται από τους ειδικούς. Θ’ ακούσουμε τις δικές τους εκτιμήσεις και θα προχωρήσουμε». Και αυτό γιατί, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδευθεί από κύμα άσκοπων μετακινήσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες μετάδοσης του ιού.
εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στο ίδιο πλαίσιο, «παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όπως το έχουμε πει, το άνοιγμα των σχολείων. Οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επανεκκινήσουμε» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζοντας πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία».
Τα πιθανά σενάρια
Η επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών, ωστόσο, δεν καθοδηγεί τις αποφάσεις των ειδικών, καθώς η ξαφνική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χθες είχε ως αποτέλεσμα να διχαστούν τα μέλη της Επιτροπής τόσο ως προς το πότε, όσο και ως προς το πως θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή στα θρανία. Μολονότι η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου (ή εναλλακτικά στις 11 με μια μικρή παράταση) σε μια μαραθώνια και ζωηρή συνεδρίαση παρουσία και της υπουργού Παιδείας, μια δεύτερη άποψη ήθελε την μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολείων στις 15 Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αποδώσει περισσότερο τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα.
Διάσταση απόψεων υπήρξε και ως προς τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες συναινούν αρχικά στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας την επαναφορά γυμνασίων και λυκείων σε δεύτερο χρόνο, εκεί περίπου στις 15 Ιανουαρίου. Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει το επικρατέστερο, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η συνολική επιστροφή στην εκπαιδευτική κανονικότητα (θέση που έχει κάποιους υποστηρικτές και εντός της Επιτροπής), δηλαδή για όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, πιθανότητα που θεωρείται ισχνή αυτή τη στιγμή. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί δηλαδή δεύτερες σκέψεις στους επιστήμονες, ως προς την ενδεχόμενη διασπορά του κορονοϊού στην παρούσα φάση. Επαναξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής θα ληφθούν σε νέα συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα στοιχεία για να ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν έχουμε την εικόνα που θα μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την κίνηση με ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει για το λιανεμπόριο και την εστίαση» περιέγραψε σχετικά χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάχτυλος στο Radio North, προσθέτοντας πως «περιμένουμε να δούμε την απόδοση των μέτρων την περίοδο των εορτών. Θα έχουμε εικόνα από τις 5 Ιανουαρίου».