-Υπερβολική κατανάλωση ενέργειας σε παλιά κτήρια που κατατάσσονται στη Δ΄ ενεργειακή κατηγορία
Βαθειά το χέρι στη τσέπη καλούνται να βάλουν οι σχολικές επιτροπές του δήμου Κοζάνης, καθώς το κόστος συντήρησης και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων είναι υπέρογκα, ενώ δυσβάσταχτο είναι το κόστος θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει τηλεθέρμανση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Κώστας Ντέλμας και Νίκος Πλεξίδας αντιστοίχως, στη θέρμανση των σχολείων πηγαίνει το 60% των λειτουργικών εξόδων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία διαθέτει μόλις 72 σχολικές μονάδες από τις 190 συνολικά, δαπανώνται για θέρμανση 320.000 ευρώ ετησίως. Απ’ αυτά 180.000 ευρώ για πετρέλαιο και 140.000 ευρώ για τηλεθέρμανση. Το ποσό αυτό τείνει να τριπλασιαστεί αν υπολογιστεί το κόστος θέρμανσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία διαθέτει σχεδόν τριπλάσια κτήρια, τα οποία είναι και μεγαλύτερα.
Η λύση στη δραστική μείωση του κόστους θέρμανσης βρίσκεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, καθώς πολλά σχολικά κτήρια είναι παλιά και προβληματικά. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές σχολικές μονάδες κατατάσσονται στην ενεργειακή κατηγορία Δ΄, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται υπερβολική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τον Κ. Ντέλμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι «στις προτεραιότητές μας είναι η συνέχιση του προγράμματος ενεργειακών αναβαθμίσεων σχολείων, το οποίο άρχισε με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων Καπνοχωρίου, κρόκου και του 3ου γυμνασίου Κοζάνης». Το τελευταίο βρίσκεται στο κτηριακό συγκρότημα Πανοράματος, το οποίο είναι παμπάλαιο και άκρως προβληματικό. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αριστοτέλης Πουτακίδης, αναφερόμενος στη σημασία των ενεργειακών αναβαθμίσεων, τόνισε ότι «το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης των τριών σχολείων είναι 350.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει σε 50.000 ευρώ ετησίως», επομένως η απόσβεση θα γίνει γρήγορα.
Επίσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι έχει αρχίσει τα τελευταία τρία χρόνια από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε στο δήμο Κοζάνης να γίνεται προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα κτήρια που εξετάστηκαν κρίθηκαν ασφαλή από πλευράς στατικότητας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την ολοκλήρωση των ελέγχων, αφού ένας μεγάλος αριθμός σχολείων δεν ελέγχθηκε.
Πάντως, οι Κ. Ντέλμας και Ν. Πλεξίδας διαβεβαίωσαν ότι «η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες», καθώς, όπως είπαν, «έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και συντηρήσεις κτηρίων, τα λειτουργικά έξοδα αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχουν χρέη». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «η συγχώνευση των σχολικών επιτροπών συνέβαλε στον εξορθολογισμό των δαπανών και στη διαφάνεια», είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι η καλή λειτουργία των σχολείων» και πρόσθεσε ότι «στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έχουν ενταχθεί για το 2019 έργα με παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, ύψους 850.000 ευρώ».