Διαδικασία διαβούλευσης ξεκινά ο δήμος Κοζάνης, προκειμένου φορείς και πολίτες να πουν τη γνώμη τους και να ενημερωθούν για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονεί η δημοτική Αρχή.
Για τα καλύτερα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, πραγματοποιείται την Δευτέρα 13 Μαρτίου και ώρα 5.30 μ.μ. στο Κοβεντάρειο ημερίδα, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής, Φορέων, της Επιτροπής Διαβούλευσης και Επιστημονικής Ομάδας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το σχέδιο δεν αφορά μόνο αυτή καθ’ αυτή την πρόβλεψη για την κίνηση στην πόλη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Κώστα Δεσποτίδη, αλλά όπως τόνισε, «συνδέεται απόλυτα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – γι’ αυτό και υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία προώθησής του – αλλά και με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου στην περιοχή του σταθμού.
Είμαστε στην υλοποίηση όλου αυτού του σχεδιασμού και σταδιακά προχωράμε. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ουσιαστικά είναι μία κυκλοφοριακή μελέτη, όπως την έλεγαν παλιότερα. Βεβαίως, η κυκλοφοριακή μελέτη όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα αφορούσε την κίνηση των οχημάτων. Εδώ τώρα βάζουμε προτεραιότητα τον πολίτη, γιατί αυτό το σχέδιο έχει να κάνει με την κίνηση των πολιτών, των πεζών, του ποδηλάτου και δευτερευόντως με την κίνηση των οχημάτων. Προφανώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν προτεραιότητα σ’ αυτή την διαδικασία.
Επιπροσθέτως, ο Κ. Δεσποτίδης, τόνισε: «Πρόκειται για ένα σχέδιο στρατηγικής που βασίζεται σε πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού, λαμβάνει υπόψη τις αρχές αειφορείας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, την συμμετοχή των πολιτών και της αξιολόγησης ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης που βασίζονται στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, με ζητούμενο για τις πόλεις καλύτερη ποιότητα ζωής, υγιέστερο περιβάλλον, ασφάλεια και διεύρυνση του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες βιωσιμότητας για τις επόμενες γενιές».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός που είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, πιο απλά για μία μεγάλη κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονεί ο δήμος σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αυτό τον στόχο εξυπηρετεί η διαδικασία διαβούλευσης που ξεκινά στις αμέσως επόμενες ημέρες».