Η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, το οποίο σε συνδυασμό με κατάλληλες πολιτικές, στην αρχή του σεβασμού των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, θα βγάλει τη χώρα σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τόνισε από την Κοζάνη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το σχέδιο παρουσίασε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, κλείνοντας την διήμερη επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου, μπροστά σε ολιγάριθμο ακροατήριο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης, σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός. «Ένα σχέδιο που βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ένταση γνώσης. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που είχε υιοθετήσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, το οποίο ήταν βασισμένο στον δανεισμό και στην κατανάλωση.
Πρώτον, θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο ναι μεν θα έχει ως κύριο άξονα το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά να προσαρμόζεται στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Δεύτερον, ένα μοντέλο που θα δίνει ενίσχυση στην εξωστρέφεια. Έχουμε πολλά καλά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν ένα όχημα για ανάπτυξη της χώρας και διείσδυση σε ξένες αγορές που θα μειώσουν το έλλειμμα στο διεθνές εμπόριο.
Τρίτον, είναι η σύσταση μικρών επιχειρήσεων. Όπως ξέρετε ο χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας έχει πολύ μεγάλο ποσοστό τέτοιων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περίπου 99%, πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της ευρωζώνης. Μ’ αυτό τον τρόπο θέλουμε ν α εστιάσουμε στη δημιουργία αλυσίδων αξίας από μικρές επιχειρήσεις και δημιουργία συστάδων, ώστε να μπορέσουν οι ΜΜΕ να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα των εξαγωγών».
Αυτοί οι τρεις πυλώνες χρειάζονται στόχους, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Και οι στόχοι είναι:
-Η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων ξένων και εγχώριων.
-Κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όχι μόνο καινούργια. Αλλά και αυτά που έχουμε να τα κάνουμε πιο παραγωγικά.
-Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στη σύσταση επιχειρήσεων.
-Στροφή σε καινοτόμους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τομέας των logistics, της πληροφορικής, της επικοινωνίας, του ιατρικού τουρισμού, του θρησκευτικού, του ιαματικού, του αγροτουρισμού κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα.
Το σχέδιο που έχει αναπτυχθεί – υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημητρίου – παίρνει υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες, όπως για παράδειγμα την ανεργία η οποία στη Δυτική Μακεδονία είναι πολύ υψηλότερη. Γι’ αυτό λοιπόν είναι απαραίτητο οι περιφέρειες να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια δημιουργίας του περιφερειακού σχεδιασμού. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είχε μία σύσκεψη με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, ζητώντας τους να εμπλακούν σ’ αυτή την προσπάθεια.
Κλείνοντας σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολιτικές, σεβόμενοι τους κανόνες της ευρωζώνης και της Ε.Ε. για να βγάλουμε τη χώρα σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για την 5η μονάδα, την οποία επισκέφτηκε, αν είναι στις μονάδες προς πώληση, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε γενικόλογα ότι «σε μια διαπραγμάτευση κανένα από τα δύο μέρη δεν παίρνει αυτό που θέλει», υποστήριξε ότι η «δική μας διαπραγμάτευση είναι καλύτερη απ’ αυτή που περιμέναμε», ενώ παραδέχτηκε πως «δεν γνωρίζω τον ενεργειακό σχεδιασμό».
Του ζητήθηκε επίσης ένας σχολιασμός για τις θέσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ότι δηλαδή «δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε» και την «απειλή» της παραίτησης και δημιουργία θεσμικής εκτροπής σε περίπτωση πώλησης μονάδων. Η απάντηση του Δ. Παπαδημητρίου προκάλεσε αίσθηση, καθώς είπε ότι «δεν είμαι πολιτικός, είμαι τεχνοκράτης και δεν μπορώ να απαντήσω σε πολιτικές θέσεις!».