Αίρεται ένα σοβαρό πρόβλημα με τη χρήση γης στην περιοχή “Κουρί” Πτολεμαΐδας, η οποία ήταν χαρακτηρισμένη ως Πάρκο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και προξενούσε εμπόδια στις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Κομάνου, Αναργύρων και Πτελεώνα, αλλά και στις επεκτάσεις Σχεδίου πόλης της Πτολεμαΐδας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς ο χαρακτηρισμός αυτός μπλόκαρε την έκδοση των Τοπικών Ρυμοτομικών για τις μετεγκαταστάσεις και τις επεκτάσεις της Πόλης.
Αυτό τόνισε μιλώντας στον «Π» ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, επισημαίνοντας ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα διευθετήθηκε η εκκρεμότητα αυτή που εμπόδιζε εκτός από τις μετεγκαταστάσεις και τις επεκτάσεις σχεδίου Πόλης που γίνονται στην περιοχή αυτή.
«Κάποια στιγμή στις αρχές του ’15 ανακαλύψαμε ότι η περιοχή Κουρί όπου γίνονται οι μετεγκαταστάσεις του Κομάνου, των Αναργύρων και του Πτελεώνα και είναι κτισμένο το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Είχε γίνει μια διαδικασία για την κατάργησή του και από τις αρχές του 2014 υπήρξε εισήγηση από την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς την Υπηρεσία Θηραμάτων και Άγριας Ζωής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για να αποχαρακτηριστεί από Καταφύγιο Άγριας Ζωής, γιατί ούτως ή άλλως το ΚΑΖ υπήρχε μόνο στα χαρτιά καθώς πρόκειται για μια δομημένη περιοχή. Πόσο μάλλον που έχουμε πάρει έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού για το Νέο Οικισμό Κομάνου πριν χρόνια κι ενώ ήταν χαρακτηρισμένο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Έπρεπε λοιπόν να λήξει αυτό το θέμα για να μπορούν να προχωρήσουν και οι μετεγκαταστάσεις των Αναργύρων και του Πτελεώνα και οι επεκτάσεις της Πόλης.»
Ο κ. Ζαμανίδης εξήγησε ότι υπήρξε κάποια επιφύλαξη από τον Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και τους συμβούλους του για την κατάργηση του ΚΑΖ, οι οποίοι λόγω οικολογικής ευαισθησίας ζητούσαν τον περιορισμό και όχι την κατάργηση του ΚΑΖ και χρειάστηκε να δρομολογηθεί νέα γνωμοδότηση από την αρχή από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, Δασική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Κυνηγετικούς Συλλόγους κλπ.. «Χρειάστηκε να πείσουμε ότι δεν μπορεί να μιλάμε για μείωση του ΚΑΖ, γιατί στην περιοχή δεν υπάρχει άγρια ζωή. Διότι, πρόκειται για μια περιοχή στην οποία είναι κτισμένο το Μποδοσάκειο νοσοκομείο και ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα, στην περιοχή αυτή έχουν γίνει τα Νέα Κοιμητήρια της Πτολεμαΐδας, υπάρχουν εργοστάσια, βιοτεχνίες, συνεργεία και δεκάδες αγροκτήματα και επιπλέον στην περιοχή αυτή έχουν γίνει τρεις επεκτάσεις Σχεδίου Πόλης και άλλη μία επέκταση είναι στο στάδιο έγκρισης.»
«Πλέον γνωμοδότησαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες την κατάργηση του ΚΑΖ που στην ουσία υπήρχε μονάχα στα χαρτιά και δημιουργούσε προβλήματα σε διάφορα έργα που θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή αυτή. Στην τελευταία κάθοδό μου στην Αθήνα πήρα τη διαβεβαίωση ότι υπογράφεται άμεσα η κατάργηση του ΚΑΖ. Τώρα πλέον θα μπορούν να προχωρήσουν οι μελέτες για την ανέγερση των υπό μετεγκατάσταση Οικισμών και οι Περιβαλλοντικοί Όροι, αλλά και οι επεκτάσεις Πόλης προς την περιοχή Κουρί», κατέληξε ο Δήμαρχος Εορδαίας.