Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Στέφανο Τσίκα – Δικηγόρο.
Με αφορμή το περιστατικό με τον γνωστό δικηγόρο Α. Λύτρα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τι μπορεί να γίνει τόσο συνολικά όσο και εν προκειμένω το θύμα, ο κ. Τσίκας απάντησε πως το εν λόγω θέμα αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τα λεγόμενα λαϊκά στρώματα.
«Το φαινόμενο εξαπλώνεται και παίρνει ραγδαίες διαστάσεις. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι καινούριο φαινόμενο αλλά απασχολεί από πάντα την ελληνική κοινωνία. Η πολιτεία ως οφείλει έλαβε κάποια μέτρα και έφτιαξε πλαίσιο αντιμετώπισης. Στην ελληνική έννομη τάξη εισήχθη το 2006 και τροποποιήθηκε αρκετές φορές. Το πλαίσιο είναι καταστατικό για το δράστη και προστατευτικό για το θύμα και όσους συνδράμουν στο να διωχθεί ο δράστης, μάλιστα ορίζεται το ακαταδίωκτο για όσους βοηθούν στη σύλληψη των δραστών, όπως γιατρούς, δασκάλους κ.ο.κ.», είπε, αρχικά ο κ. Λύτρας περιγράφοντας τι ακριβώς ισχύει σήμερα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Στόχος είναι να προστατευθούν τα θύματα των περιπτώσεων, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ξενώνων υποστήριξης και παροχής υποστήριξης στα θύματα. Για το panic button, ανέφερε πως όταν συμβαίνει το περιστατικό αποστέλλεται άμεση ειδοποίηση στην άμεση δράση, προκειμένου να επέμβουν τη στιγμή που το έγκλημα διαπράττεται. Είναι μια ειδοποίηση που δεν γίνεται αντιληπτή από το δράστη, καθώς εκπέμπει σιωπηλό συναγερμό.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμη η κρατική μηχανή (δικαστικοί, αστυνομικοί κ.ο.κ.), ο κ. Τσίκας απάντησε πως η υποχρέωση πάντα υπήρχε για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, μιλώντας ειδικότερα στο κομμάτι των γιατρών (όπως στην πρόσφατη περίπτωση), πως έχουν την υποχρέωση να εμπλακούν και να καταγγείλουν τα σχετικά συμβάντα.
«Ο γιατρός οφείλει να καταγγείλει το περιστατικό, ακόμη και λάθος να ενεργήσει, ο γιατρός δεν διώκεται», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίκας. Αν ο γιατρός δεν μιλήσει, μπορεί να διωχθεί για πρόκληση σωματικής βλάβης από παράλειψη και μπορεί να έχει πειθαρχικές, αστικές και άλλες κυρώσεις.
Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης στα εμπλεκόμενα στελέχη που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά και η εκπαίδευσή τους θα έπρεπε να είναι καθήκον του υπουργείου και των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών.
Ερωτηθείς αν ο κ. Λύτρας μπορεί να χάσει την άδειά του, ο κ. Τσίκας απάντησε πως στο σχετικό νόμο υπάρχει το πλαίσιο παροχής ψυχολογικής υποστήριξης προς τους θύτες ενδοοικογενειακής βίας, πάντα με το σκεπτικό του σωφρονισμού. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί και να μη του αφαιρεθεί μόνιμα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα η δικηγορική ιδιότητα, αλλά έστω και προσωρινά μπορεί και να του αφαιρεθεί η δικηγορική ιδιότητα.
Ερωτηθείς για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο εν λόγω κατηγορούμενος και γενικά τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με βάση αποφάσεις ανακριτή και εισαγγελέα, ο κ. Τσίκας απάντησε πως τα δεδομένα τέλεσης εκ νέου τέτοιων αδικημάτων ή ύποπτος φυγής αξιολογούνται από δικαστές και ανάλογα αποφασίζουν: «Ο νόμος εμπιστεύεται τους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά ενέχει και το εκάστοτε προσωπικό στοιχείο. Θα έπρεπε όλα να συνυπολογίζονται».
Για τον όρο γυναικοκτονία και αν υφίσταται σε άλλα κράτη, ο ίδιος απάντησε πως είναι επιστημονικά δεκτός όρος και τεκμηριωμένος και αφορά δολοφονία που προκύπτει επειδή είναι γυναίκα και αφορά σε δολοφόνο είτε είναι άνδρας είτε είναι γυναίκα. «Το σημαντικό δεν είναι αν θα υιοθετήσουμε τον όρο αλλά να τιμωρούμε τις πράξεις, να μην αφήνουμε όρους κενούς περιεχομένου», ανέφερε με νόημα, για την ιδιαιτερότητα αυτών των εγκλημάτων. Απάντησε πως το πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας εν μέρει καλύπτει αυτό το κομμάτι, ζητώντας να υπάρξει αντίστοιχο ενημερωτικό πλαίσιο στα ΜΜΕ.
«Δεν είναι όλα τα ζητήματα τυχερά ή να έχουν έναν γιατρό απέναντι που απαίτησε να εξετάσει το θύμα κατ ιδίαν», είπε επίσης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει το αντίθετο, δηλαδή δολοφονίες επειδή κάποιος είναι άνδρας, απάντησε πως μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι στατιστικά πιθανό.
Τέλος, στάθηκε στο σκέλος της κοινωνικής αντιμετώπισης τέτοιων εγκλημάτων και τον κοινωνικό φόβο που υπάρχει στον κοινωνικό περίγυρο των θυμάτων, που τις αποτρέπει από το να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές. Ανέφερε, μάλιστα, πως παρόμοιες συμπεριφορές κλιμακώνονται, χτυπώντας καμπανάκια για τα θύματα.