Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Στράτο Τσακίρη – Γεωπόνο & Μοριακό Βιολόγο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, αρχικά, στις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καθώς και την ακαρπία των δεντροκαλλιεργητών, που οφείλονται στις εναλλαγές της θερμοκρασίες.
«Η κατάσταση με την ακαρπία είναι πολύ δύσκολη και όταν βλέπεις ότι έχεις κάνει τα πάντα και το δέντρο σε προδίδει, είναι πρόβλημα», λέει αρχικά, τονίζοντας πως αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τη Δ. Μακεδονία. Το πρόβλημα ξεκινάει από την κλιματική αλλαγή και συνεχίζεται με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία την άνοιξη, τις υψηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που πλέον δεν έχει πιστοποίηση, με αποτέλεσμα να χάνονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από αγρότες, για καλλιέργειες που «τρέχουν».
Συμβούλευσε τους δενδροκαλλιεργητές να κάνουν υπομονή, να είναι πολύ κοντά στους συμβούλους και τεχνικοί που είναι έξω στο χωράφι, ώστε να «ξεκλειδώνουν» σιγά – σιγά τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, για να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πρόβλημα για τους δενδροκαλλιεργητές, σήμερα, είναι και η έλλειψη εργατών γης, καθώς τόνισε πως πρέπει το κράτος να κάνει ανάλογες δράσεις ώστε να λυθεί το θέμα.
Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να φτιαχτεί από τους πολίτες ένας βιολογικός κήπος, απάντησε πως αυτό είναι πολύ εύκολο, και το αποτέλεσμα είναι ψυχοθεραπευτικό.
Η τρέχουσα περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για να φυτευτούν φυτά, με τον κ. Τσακίρη να λέει πως αν καλοστηθεί ένας κήπος μπορεί κάποιος να βγάζει ντομάτες ακόμη και τον Νοέμβριο.
Για τους κατοίκους της πόλης, απάντησε πως κάποιος μπορεί να βάλει μπαξέ σε γλάστρες και ταράτσες. Στα χωριά, απάντησε πως θα πρέπει να προσέξει κάποιος το χώμα, να παίρνει οργανικό λίπασμα, να ψεκάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο με λιπάσματα και να έχουν οδηγίες από τους γεωπόνους.
Στην περιοχή μπαίνουν όλων των ειδών τα κηπευτικά, απάντησε, ενώ από τα πλέον ευαίσθητα κηπευτικά είναι οι μελιτζάνες.
Ο ίδιος έδωσε συμβουλές για το πώς μια καλλιέργεια γίνεται αποδοτική, ενώ αναφέρθηκε στα οικονομικά και θεραπευτικά οφέλη του να ασχολείται κανείς με τον κήπο.