Ο γραμματέας του σωματείου Σπάρτακος Αθανάσιος Μάστορας μίλησε στο e-ptolemeos.gr σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου από την ΔΕΗ όπου ανακοινώθηκε ο καινούριος κύκλος πριν περίπου 10 μέρες.
O κ. Μάστορας τόνισε ότι αποχωρούν πάνω από 2.000 μόνιμοι εντός 2ετίας και μένουν λιγότεροι από 2.000 όταν κάποτε υπήρχαν πάνω απο 10000 εργαζόμενοι.
Διαβάστε τι ειπώθηκε:
Ερ.: Κύριε Μάστορα πείτε μας τα βασικά στοιχεία αυτών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και να δούμε και ποιες είναι οι αντιδράσεις των συναδέλφων σας, ποιες είναι οι προθέσεις πώς το βλέπουν και αν επιθυμούν να βγούνε στη σύνταξη.
Α.Μ.: Καταρχάς να το διορθώσουμε είναι οικειοθελής αποχώρηση, όχι εθελούσια έξοδος, οικειοθελής αποχώρηση έτσι περιγράφεται και στην ανακοίνωση της υπηρεσίας. Αν πάρουμε στοιχεία από το 2019 ή του 2018 τις τελευταίες εκλογές του Σπάρτακου που έχω μία πολύ καλή άποψη, λοιπόν μπορώ να πω ότι έχει γίνει πλήρως αποδεκτό από τους συναδέλφους και το πρώτο πρόγραμμα και αυτό το δεύτερο και μάλλον θα το φτάσουμε στο νούμερο που η επιχείρηση επιθυμεί να φτάσει.
500 άτομα περίπου θα ήθελε να φύγουν από την περιοχή η επιχείρηση, αυτό δηλαδή έχει στοχεύσει ασχέτως που το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται περίπου στις 1.250.
Δηλαδή θα μπορούσαν να το κάνουν χρήση 1250, αλλά προσέξτε, δεν έχουν δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Γιατί το πρόγραμμα λέει ασχέτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μπορεί κάποιος να πάρει το πρόγραμμα δηλαδή να πάρει αυτά που του ανήκουν ή που του προσάπτει το πρόγραμμα να φύγει και να περιμένει να πάρει τη σύνταξη αλλά κάτι τέτοιο βέβαια εμείς όχι μόνο δεν το προτείνουμε αλλά δεν θα επιτρέψουμε και να συμβεί. Γιατί οι συνάδελφοι θα πρέπει να έχουν υπόψιν ότι θα πρέπει να περάσουν και ορισμένα χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη τους αυτοί που δεν δικαιούνται.
Τέλος πάντων να μιλήσουμε με νούμερα γιατί αυτά δεν μπορεί να τα διαψεύσει και κανείς και δίνουν και μία καλή εικόνα.
Ο στόχος επιχείρηση ήταν γύρω στα 500 άτομα από την περιοχή μας από τα Λιγνιτικά γιατί ισχύει μόνο για αυτά το πρόγραμμα της οικειοθελούς αποχώρησης. Να φύγουν δηλαδή από την περιοχή γύρω στα 500 άτομα.
Κοιτάξτε το νούμερο περίπου στα 500 έγκειται στον αριθμό περίπου των συναδέλφων που ήταν στον ΑΗΣ και Ορυχείο Καρδιάς. Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία ασχέτως που θα πιάσει όλους τους συναδέλφους.
Όλο το 2019 έχουν φύγει από την επιχείρηση, συνταξιοδοτούμενοι 600 συνάδελφοι. Ας μπούμε στο 20 που είναι και το πιο πρόσφατο παρελθόν μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα τον Ιουλίο, από Γενάρη του 20 μέχρι και τα μέσα δηλαδή του 20 είχαν φύγει στη σύνταξη 250 συνάδελφοι. Από την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 έφυγαν περισσότεροι από 700 συνάδελφοι. Ένα νούμερο μέσα στο 20 1000 άτομα.
Τώρα από τις εκλογές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ το 2018, περίπου 2.000 άτομα έχουν φύγει από την περιοχή μας σε σύνταξη. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν είχαμε και πολύ μεγάλη ροή, ελάχιστοι έφυγαν, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτές οι θέσεις που μόλις είπαμε, είναι θέσεις εργασίας καλά αμοιβόμενες οι οποίες δεν αντικαθίστανται. Το ενδιαφέρον βέβαια πλέον δεν είναι και τόσο έντονο για ορισμένους οι οποίοι τέλος πάντων θα μπορούσα να έλεγαν ότι θα το σκεφτούν και αυτοί αν υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν μπήκαν στο πρόγραμμα και συνεπώς υπάρχει μια αντιστροφή του «ρεύματος». Υπολογίζω να φύγουνε γύρω στα 500 άτομα κάνοντας χρήση αυτού του προγράμματος και έτσι αυτή τη στιγμή στην παραγωγή μένουν κάτω από 2000 άτομα όταν κάποτε ήμασταν πάνω από 10000 και τα νούμερα δεν λένε ψέματα.
Δυστυχώς για την περιοχή μας, τώρα από εκεί και μετά όλα τα υπόλοιπα είναι στο τραπέζι για συζήτηση.
Ερ.: Οι συνάδελφοι σας που θα αποχωρήσουν από την επιχείρηση πως βλέπουν τη περιοχή; Σκέφτονται να μείνουν, να φύγουν;
Α.Μ.: Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν και τη δυνατότητα της μετακίνησης σε άλλες περιοχές. Πολλοί έχουν γιατί τόσα χρόνια με την δουλειά τους πήραν κάπου ένα εξοχικό και καλά έκαναν αλλά από εκεί και μετά να σας πω ένα στοιχεί που ήρθε σε γνώση μου προχτές και μου έκανε μεγάλη εντύπωση για την αγορά σπιτιών στην Πτολεμαΐδα και πόσο κάτω έχουν πέσει οι τιμές αγοράς;
Έτσι έκανα μια σύγκριση γιατί πραγματικά ήθελα να το δω αυτό το ζήτημα. Κοζάνη με Πτολεμαΐδα που ήμαστε 2 γειτονικές πόλεις και δυστυχώς στην πρώτη άρχισε το φαινόμενο της πτώσης των τιμών αγοράς πρώτης κατοικίας και αυτό θα μας απασχολήσει στο μέλλον πολύ σοβαρά.
Ερ.: Ποια είναι τώρα η κατάσταση μέσα στους χώρους εργασίας όπου έχουν γίνει μάλλον πολλές μετακινήσεις εργαζομένων. Υπάρχει ομαλή ροή έχουν γίνει οι μετακινήσεις που έπρεπε;
Α.Μ.: Ήδη αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία μετακίνησης των συναδέλφων από το ορυχείο και τον ΑΗΣ Καρδιάς προς τον Άγιο Δημήτριο και το κεντρικό και νότιο ορυχείο αντίστοιχα ένα ζήτημα που πρέπει να συμβεί με τη βούλα της υπηρεσίας και τα μόρια. Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι παλιοί και έμπειροι ξέρουν τη δουλειά και ότι άλλαξαν τόπο εργασίας δεν σημαίνει ότι χάνονται στον «ωκεανό». Χρειάζονται κάποιο χρόνο προσαρμογής που είναι ελάχιστος και από εκεί και μετά μπαίνουν στη διαδικασία της παραγωγής. Μια παραγωγή που είναι σε ένταση αυτή τη περίοδο διότι απαιτείται από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας η «προσφυγή» στο λιγνίτη για να κρατήσουμε το σύστημα σε ένα ποσοστό που φτάσαμε και στο 22% κάτι που είχαμε πολύ καιρό να δούμε και μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Δυστυχώς το θέμα της διάρκειας είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα-πάρα πολύ.
Ερ.: Για πολλούς αυτή η κατάσταση που περιγράψατε των τελευταίων ημερών έχει αλλάξει την ψυχολογία πολλών κατά πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί η συζήτηση για την ανάγκη εφεδρείας των μονάδων. Ποια είναι η εικόνα με τους συναδέλφους και τα στελέχη που μιλάτε.
A.M.: Επιτρέψτε μου να προσγειώσω ορισμένους συναδέλφους. Τα μηνύματα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα. Γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς της επιχείρησης και καλά κάνει και εμείς στο στηρίζουμε να υπάρξει το ζήτημα της αποζημίωσης της εφεδρείας πράγμα που όλοι το στηρίζουμε.
Από εκεί και μετά έχουν παρθεί αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο και δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο γενικότερο πλαίσιο της πρόσμιξης μείγματος καυσίμου.
Θα ήταν ευτυχία για την περιοχή μας να γίνει όντως αποδεκτή και από την πολιτική ηγεσία αλλά και της επιχείρησης το ζήτημα της εφεδρείας, αποζημειούμενης πάντα και το κράτος ή η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώνει την επιχείρηση που θα έχει έτοιμες τις μονάδες ανά πάσα στιγμή για να μπαίνουν στο σύστημα και κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο να πάρει επίσημα τροπή.
Όμως ήμαστε ακόμα στην αμφισβήτηση, εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τη δουλειά μας, οι συνάδελφοι δουλεύουν με 12ωρα μερικές φορές για να καλύψουν τα καίρια πόστα γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα οξύμωρο σχήμα να υπάρχει προσωπικό που υποτίθεται ότι πλεονάζει αλλά σε πολύ καίρια πόστα υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.
Το λέμε το φωνάζουμε και παρακαλούμε τους συναδέλφους να δείξουν την δέουσα προσοχή και να μην αμελούν τα μέτρα ασφαλείας για να είναι όλα καλά.
Η επιχείρηση βέβαια έκανε μια επιλογή να μην μπορούν να φύγουν άμεσα κάποιες από τις ειδικότητες που είναι απαιτούμενες αυτή τη στιγμή. Αυτές είναι ηλεκτρολόγοι, χειριστές, χειριστές κοντρόλ. Φυσικά όλες χρειάζονται αλλά κάποιες είναι στην αιχμή. Εκεί βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα και γίνονται και 12ωρα ίσως και παραπάνω για να υπάρξει μια σωστή διαχείριση.
Οι συνάδελφοι ξέρουν τη διαδικασία και προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία.
Φυσικά είναι σχήμα οξύμωρο από τη μια να λέμε ότι μας περισσεύει κόσμος για να φύγει και από την άλλη να μην έχουμε προσωπικό να καλύψει αυτά τα πόστα.
Να πω εδώ ότι δεν γίνεται επιλογή ειδικοτήτων αλλά εκεί που θα μπορούσε να μην γίνει δεν θα γίνει. Αυτή είναι η διαδικασία. Κάποιος ηλεκτρολόγος που θα μπορούσε να πάρει το πρόγραμμα θα το πάρει. Όποιος το επιθυμεί θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα πάρει απόφαση.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω τους συναδέλφους να έχουν το νου τους δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις αφού η απόφαση που θα πάρουν είναι απόφαση ζωής μιας και μόνο μια φορά βγαίνεις στη σύνταξη και ότι τους βολεύει εμείς ήμαστε εδώ να τους παραθέσουμε όποιο στοιχείο θέλουν για να πάρουν μια σωστή απόφαση.