Υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, εντός του λιγνιτικού λεκανοπεδίου, κυρίως, παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στη Δυτική Μακεδονία, μάλιστα οι σταθμοί μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε κάποιες στιγμές της ημέρας, ιδίως την Τρίτη το βράδυ, χτύπησαν κατά περιοχές «κόκκινο».
Τα περιστατικά ρύπανσης οξύνονται κατά κύριο λόγο, στη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μέτρησης της Ατμόσφαιρας του ΚΕΠΕ, Βασίλης Ευαγγελόπουλος. Ο ίδιος προσέθεσε πως στην όξυνση του φαινομένου συμβάλλουν και οι κλιματολογικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για τη συσσώρευση ρύπων, εξαιτίας και της θερμοκρασιακής αστάθειας στην ατμόσφαιρα που οδηγεί σε συσσώρευση.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το φαινόμενο αναμένεται να εκτονωθεί. Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης στο «κόκκινο» ήταν σύμφωνα με το ΚΕΠΕ οι σταθμοί σε Μελίτη και Πτολεμαΐδα (με δείκτη ρύπανσης 7/10) και 6/10 σε Φλώρινα, Ανάργυρους, Οικισμό ΔΕΗ και Φιλώτα, ενώ τα μεσάνυχτα της Τρίτης – λίγες ώρες νωρίτερα- είχε 9/10 ο Οικισμός ΔΕΗ, 8/10 η Φλώρινα, 7/10 η Μελίτη και η Πτολεμαΐδα. Παροδικά, η υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πάνω απλό το όριο το 50mg.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στη βόρεια περιοχή από Πτολεμαΐδα και πάνω, το φαινόμενο οφείλεται και στην καύση βιομάζας, δημιουργώντας ιδίως την Τρίτη ένα ορατό στρώμα ρύπανσης. Τοπικά, στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, το φαινόμενο οξύνεται και από την καύση ακατάλληλων υλικών σε σόμπες και τζάκια και όλα αυτά επηρεάζουν την ατμόσφαιρα.